"Ašner zdrav, izbegava izučenje"

Centar Simon Vizental apelovao je na austrijske vlasti da hitno izruče hrvatskog državljanina Milivoja Ašnera, koji se sumnjiči za zločine u Drugom svetskom ratu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.06.2008.

18:19

Default images

On se sumnjiči za ratne zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima. Centar Vizental, poznat po razotkrivanju velikog broja nacista iz Drugog svetskog rata, otkrio je juna 2004. godine u operaciji "Poslednja šansa" Ašnera, koji sada živi u Klagenfurtu, a viđen je na fotografijama sa fudbalskih utakmica.

Ašner je u Drugom svetskom ratu bio šef ustaške policije u Slavonskoj Požegi i smatra se odgovornim za ubistvo više stotina lokalnih Srba, Jevreja i Roma.

Zbog počinjenih ratnih zločina u Hrvatskoj, vlada u Zagrebu potražuje izručenje Ašnera, ali je taj proces sada blokiran zbog odbijanja Austrije da to učini, navodno iz medicinskih razloga, navodi se u saopštenju Centra Simon Vizental.

Direktor tog centra Efraim Zurof objavio je u londonskom listu "San" fotografiju Ašnera, iz koje se može zaključiti da je on u dobrom zdravstvenom stanju jer se na nedavno načinjenom snimku jasno vidi Ašner na jednoj fudbalskoj utakmici Evroskog prvenstva 2008, zajedno s navijačima.

Zurof je poslao i pismo austrijskoj ministarki pravosuđa Mariji Berger u kojem traži da utiče na sudske vlasti svoje zemlje da postupe hitno u slučaju izručenja Ašnera.

"Na fotografijama i video snimku koji su prosleđeni našoj kancelariji, nedvosmisleno se jasno vidi da je Ašner u dobrom stanju, da može da brine o sebi, što je u suprotnosti s onim što je austrijski sud objavio, a to je da on ne može biti izručen jer ne bi izdržao suđenje zbog svog zdravstvenog stanja", ističe u pismu Zurof.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: