Pretnje profesoru Čupiću

Posle pretnji koje su stizale na adrese najviših državnih funkcionera i tužilaštva, preteće pismo dobio je i profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 13.05.2008.

17:20

Default images

U pismu, u kome se njemu i njegovoj porodici preti smrću, profesor Čupić označen je kao izdajnik srpskog naroda. Koverat je stigao iz Australije, a pismo je potpisano sa Crna Ruka Apis.

Uz smrtnu presudu, profesor Čupić je u koverti pronašao i njen povod, a to je intervju Dnevniku Blic u kojem je izjavio da premijer Srbije Vojislav Koštunica ne sagledava na realan način pitanje Kosova.

"Verovatno da je inspiracija došla odavde, iako je to poslato iz Australije, tu se potpisuje Crna Ruka Apis. Tu mi se nudi mogućnost da se izvinim javno i da opovrgnem svoje stavove i u tom slučaju će se verovatno razmatrati šta će se uraditi. U slučaju da to ne uradim, preti mi se da se prvo iselim, a u sledećem slučaju će oni izvršiti tu, da kažem presudu, kada se budu stekli uslovi. Ne znam kakvi su to uslovi", kaže Čupić.

Profesor Čupić kaže da pretnjama ne daje nikakav značaj.

"Ja imam jedan odnos: neko ko preti i dok se to izvrši, neće me pokolebati u smislu mojih stavova ili zastrašiti. Ako je neko namerio nešto da izvrši, on će to izvršiti i ja tu ne mogu ništa. Da ja sad zbog toga živim u nekom strahu, jer ovo jeste pretnja, i trebalo bi da kod mene izazove pometnju i strah jer je konkretna, to kod mene nije slučaj. Ovo je upravo realizacija politike koja prvo nekoga označi kao nepratiotu i izdajnika. Ta retorika koja se sada obnavlja može da ima svoje posledice", kaže on.

Podsećamo, pre nedelju dana, predsednik Srbije Boris Tadić takođe je dobio je pismo u kojem mu se preti smrću.

Sadržinu pisma istraživalo je Republičko javno tužilaštvo koje je tada saopštilo da nadležne službe preduzimaju sve kako bi otkrile počinioce tog krivičnog dela.

G17 plus je prva, i za sada jedina, politička stranka koja je osudila pretnje profesoru Čupiću.

"Nedopustivo je i veoma zabrinjavajuće da se u Srbiji, kao demokratskoj zemlji, na bilo koji način preti nekome zbog slobodno izrečenog stava", navodi se u saopštenju G17 plus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: