Dan borbe protiv multipla skleroze

Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv multipla skleroze. Procenjuje se da u Srbiji ima oko pet hiljada obolelih.

Izvor: B92

Sreda, 07.05.2008.

10:30

Default images

Da bi se suočili sa tom bolešću i njenim posledicama, obolelima je najvažnija podrška najbližih i okoline. Bračni par Zorica i Saša godinama boluju od multipla skleroze. Upoznali su se pre četiri godine u Domu za invalidna lica i od tada su nerazdvojni.



Zorica, koja se razbolela pre 25 godina, kaže da su jedno drugom najveća podrška i da bi bez njega teško prihvatila simptome svoje bolesti.

"Ova bolest veoma iscrpi i umori, oduzme mentalnu i emotivnu snagu, dosta energije mora da se upotrebi za prevazilaženje simptoma. Kad vidite za nedelju ili mesec dana da ruka ne može da drži flašu od soka od litar, nego pola litra, pa onda dvesta grama, onda je to vrlo teško intelektualno i mentalno podneti", kaže Zorica Cerović.

Saši je bolest dijagnostifikovana pre 15 godina, nakon što je završio studije glume, kojom je jako želeo da se bavi.

Iako mu je zbog prirode bolesti kretanje ograničeno, trudi se da sa Zoricom što kvalitetnije provede vreme.

"Zorica još uvek može da okreće stranice, onda čita, pa meni prepričava ili obrnuto, pa onda slušamo muziku, diskove, gledamo filmove. Odlazimo na premijere, najčešće kod mene u pozorište, u druga pozorišta kako stignemo. Zbog prevoza, kada ga dobijemo. A prevoz je jako teško dobiti", kaže on.

Oboleli od multipla skleroze slažu se da su uspostavljanje dijagnoze, promena navika i neizvesnost koju bolest nosi vrlo stresne i da neretko prouzrokuju psihološke probleme.

Igor Pavlović, koji se razboleo pre četiri godine, kaže da se sa ovim problemima za sada uspešno suočava iako je morao da promeni način života.

"Treba priznati sebi - bolujem od te i te bolesti, tako je kako je, ali nema padanja, kao feniks, stalna borba. Svako od nas mora da nađe razlog zašto živi. Moj razlog je dete, ne želim da me on takvog gleda i, koliko je moguće, trudiću se da ostanem na nogama i gledam njegov razvoj i razvoj njegove dece", rekao je Igor Pavlović.

Upravo da bi pomogli obolelima da se što lakše izbore sa problemima i simptomima te bolesti, Društvo multipla skleroze Srbije otvoriće za njih i njihove porodice prvo psihološko savetovalište.

Šta je multipla skleroza

Multipla skleroza je bolest prvenstveno centralnog nervnog sistema. Oštećuje produžetke nervnih ćelija i remeti ili prekida prenošenje impulsa iz mozga.

U svetu od te bolesti boluje oko milion ljudi. Bolest je mnogo češća u razvijenim zemljama i na severu - prvenstveno u SAD, Kanadi i Evropi.

Bolest se javlja najčešće između 20. i 45. godine života, dva puta češće kod žena nego kod muškaraca. Na pojavu bolesti utiče međusobni uticaj faktora sredine i genetskih faktora.

Početni simptomi bolesti često su dupli vid, mešanje boja ili čak slepoća na jedno oko. Česta je slabost mišića i teškoće sa koordinacijom pokreta i ravnotežom, pamćenjem i rasuđivanjem.

Leka za multipla sklerozu za sada nema. Neki lekovi koji se koriste u terapiji imaju loše propratne pojave.

Mnogi oboleli mogu živeti i bez terapije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: