Verske škole u obrazovnom sistemu

Ministar vera Radomir Naumov izjavio je da Ministarstvo nastoji da do kraja godine bar dve verske srednje škole uključi u opšti javni sistem obrazovanja Srbije.

Izvor: B92

Nedelja, 13.04.2008.

13:37

Default images

Te škole treba da budu akreditovane, da imaju nastavne programe, licencirane profesore, rekao je Naumov i objasnio da se to ne odnosi samo na škole pravoslavne, već i svih drugih veroispovesti. "Teološki fakultet SPC je uključen u Beogradski univerzitet 2005. godine i tedencija je da se i srednje verske škole afirmišu da budu elitne", rekao je Naumov.

"Hoćemo da verske gimnazije ne školuju samo kadrove za čista teološka usmerenja, već da imaju opšte obrazovni karakter da se učenici koji ih završe mogu upisivati i na druge fakultete", objasnio je Naumov.

Uz ocenu da država "jako vodi računa o verskom obrazovanju", Naumov je podsetio da Katlička crkva ima u Subotici katoličku gimnaziju, a muslimanska verska zajednica medrese u Beogradu i Novom Pazaru, a SPC četiri bogoslovije u Srbiji i tri van Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: