Šta je u rukopisima Karle del Ponte

Vlada Srbije uputila protestno pismo UN i Haškom tribunalu zbog najave skorog objavljivanja knjige Karle del Ponte.

Izvor: B92

Subota, 08.03.2008.

10:02

Default images

Protest je upućen jer bi objavljivanje knjige izazvalo negativne efekte u sprovođenju Akcionog plana za saradnju sa Haškim tribunalom. Krajem meseca u Italiji bi u prodaji trebalo da se nađe knjiga "Lov – Ja i ratni zločinci" koju je napisala bivša haška tužiteljka Karla del Ponte.

Ona će, prema nezvaničnim informacijama objaviti sve o potrazi haških begunaca kao i detalje zvaničnih i neformalnih susreta sa srpskim zvaničnicima i šefovima službi, kao i šta i kako su preduzimali akcije na hapšenju, pre svih Ratka Mladića i Radovana Karadžića. U Nacionalnom savetu za saradnnju sa Haškim tribunalom plaše se da bi objavljivanje knjige Karle del Ponte ugrozilo rad akcionog tima i srpskih tajnih službi.

"Operativne aktivnosti nisu završene. Akcioni tim još uvek radi i ono što smo mi imali uvid u rukopise, govori se i o detaljima vezanim za funkcionisanje tog tima, način na koji se to radi. To naprosto ne samo da je van svakog diplomatskog i političkog protokola, to je van svake sumnje kontraproduktivno sa stanovišta cilja koji treba da se ostvari, a to je da se svi optuženici nađu u Hagu. I ovo nije nikakvo opravdanje i traženje alibija. Jer da je traženje alibija, mi o ovome ne bi ni govorili, ne bi nas ni interesovalo", kaže Ljajić.

Dnevnik Blic prenosi da se u knjizi navodi kretanje Mladića i Karadžića, otkrivaju njihovi pomagači, kao i detalji hapšenja Zdravka Tolimira uz tvrdnju da je Tolimir uhapšen u Beogradu, a potom prebačen u Republiku Srpsku. Rasim Ljajić kaže da objavljivanje knjige u ovom trenutku može da ugrozi dalju saradnju Srbije sa Tribunalom.
Karla del Ponte i Rasim Ljajiæ (Beta)
"Mi smo tražili samo da se odloži objavljivanje te knjige. Mi smo očekivali da će se dogoditi u jednom trenutku i to smo Del Ponteovoj u više navrata i spominjali, ali da će se to dogoditi dva meseca po prestanku obavljanja te funkcije. Da će se to dogoditi u trenutku kada još taj posao nije dovršen i kada imamo pritisak EU da se to dogodi. Kada su stopirani naši napori da potpišemo Sporazum o stabilizaciji od strane jedne zemlje zbog nesaradnje sa tribunalom. Ovo je zaista svojevrsan skandal i s tim se slažu gotovo svi, i u Tribunalu su iznenađeni i u međunarodnoj zajednici", kaže Ljajić.

Knjiga Karle del Ponte nalaze su već u štampi u jednoj italijanskoj štampariji i trebalo bi da bude objavljena 20. marta. To će biti druga knjiga o potrazi za ratnim zločincima koju je objavio neki službenik Haškog tribunala. Prethodno je i dugogodišnja portparolka Karle del Ponte, Florans Artman objavila knjigu u kojoj je pisala o neuspesima u potrazi za Karadžićem i Mladićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: