"Pojedini žele da se vrate u KPS"

Pojedini policajaci koji su napustili Kosovsku policijsku službu žele da se vrate u KPS, izjavio je Zoran Krčmarević.

Izvor: B92

Petak, 07.03.2008.

14:41

Default images

"Policajci se osećaju izmanipulisano i postoji volja da se vrate u KPS, naročito zbog toga što je u celokupnom komandujućem lancu UNMIK ipak ostao kao kišobran za sve", izjavio je koordinator Vlade Srbije za opštinu Kosovska Vitina Zoran Krčmarević. Između ostalog, kako je rekao Krčmarević, svaki policajac koji je stupio u službu KPS sklopio je pojedinačni ugovor sa UNMIK-om, a ne sa KPS-om.

"Napuštanje KPS-a je posledica pogrešnog tumačenja, a u gnjilanskom regionu i centralnom Kosovu primopredaja dužnosti između UNMIK-a i KPS-a je izvršena još 2006. godine, s tim da je u UNMIK ostao glavni u komandnom lancu", rekao je Krčmarević. U policijskoj podstanici u selu Vrbovac, u opštini Vitina, gde su do 27. februara radili šest srpskih i dva albanska policajca, sada radi samo jedan albanski policajac, a ispred stanice stalno su dežurne patrole Kfora.

"Neophodno je da se srpski policajci što pre vrate na posao jer trenutno je pod uticajem Kfora situacija mirna, ali ne znamo kako će biti sutra, a nije isključeno da albanski ekstremisti pokušaju da sprovedu represiju nad Srbima", kazao je Krčmarević.

On je rekao da je naročito za Srbe rizično da putuju ovih dana jer saobraćaj na regionalnim putevima kontrolišu samo albanski policajci.

"Ljudi izbegavaju svaki izlazak iz kuće, a na duže relacije se ide samo ako se mora", rekao je koordinator za opštinu Vitina.

"Riker spreman da dođe u Beograd"

Koordinator Vlade Srbije za opštinu Kosovska Vitina Zoran Krčmarević preneo je danas da je šef UNMIK-a na Kosovu Joahim Riker izrazio spremnost da sa zvaničnicima Srbije razgovara o najosetljivijim problemima koje se tiču Srba koji žive na Kosovu i Metohiji, ukoliko dobije poziv iz Beograda.

Krčmarević je agenciji Beta naveo da je Riker to rekao u razgovoru sa delegacijom Demokratske stranke u utorak u Prištini, kada su od njega oni, pre svega, tražili da poništi odluku o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova.

"Razgovarali smo i o zahtevu srpskih policajaca da ostanu pod ingerencijom UNMIK-a, kao i o susretu sa predstavnicima srpskih policajaca u Gračanici", kazao je Krčmarević i naveo da mu nije poznato zbog čega do tog sastanka nije došlo, iako je Riker bio spreman na to.

Sa Joahimom Rikerom su se u utorak u Prištini sastali predstavnici Demokratske stranke, poslanik u Skupštini Srbije Goran Bogdanović, načelnik za centralno Kosovo Goran Arsić i koordinator za opštinu Vitina Zoran Krčmarević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: