Artemije kritikovao Amfilohija

Artemije kritikuje stav mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da se nastavi komunikacija sa privremenim organima na Kosovu.

Izvor: B92

Sreda, 05.03.2008.

14:34

Default images

"To je nedozvoljeno i nekanonsko mešanje u poslove drugog episkopa i život druge eparhije", rekao je episkop raško-prizrenski Artemije i dodao da je neprihvatljiva saradnja sa institucijama "takozvane nezavisne države Kosovo", ne samo zato što je suprotna njegovom stavu, već i stavu države Srbije, njene vlade i Skupštine.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je juče da treba nastaviti komunikaciju sa privremenim organima vlasti na Kosovu i Metohiji, radi opstanka srpskog naroda i svetinja Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

Sinod SPC, čiji je episkop Amfilohije član, juče je održao redovnu sednicu u Pećkoj patrijaršiji.

Episkop raško-prizrenski Artemije je u ponedeljak naredio sveštenstvu i monaštvu eparhije da više ne kontaktiraju sa predstavnicima vlasti u Prištini, predstavnicima misije EU na Kosovu i predstavnicima država koje su priznale nezavisnost.

Vladika Artemije ocenio je da se mitropolit crnogorsko-primorski umešao u poslove "ne samo druge eparhije, već i druge države".

"Milsim da je preterana sloboda koju on sebi daje. Ako je zamenik bolesnog patrijarha, nije zamenik ostalih episkopa. To njegovo obraćanje je i poziv mome sveštenstvu i monaštvu na neposlušnost, ali je sigurno da ga niko neće poslušati", rekao je Artemije.

Amfilohije je juče pohvalio obnovu srpskih manastira na Kosovu a, prema rečima Artemija, jučerašnji odlazak u Đakovicu i Prizren imao je za svrhu da istakne značaj obnove manastira bez obzira na sve negativnosti o kojima se govorili stručnjaci.

"To što je bio u Prizrenu, takođe je bio bez znanja i saglasnosti nas kao nadležnog arhijereja. To je još jedan kanonski prekršaj koji je on svesno učinio", rekao je vladika Artemije.

Prema njegovim rečima, juče je boravio u Beogradu i stoga nije mogao da se sastane sa članovima Sinoda SPC.

Episkop Artemije je naveo da njegova zabrana kontakata sa predstavnicima Prištine, EU i država koje su priznale nezavisnost ostaje na snazi.

U saopštenju eparhije, koje je takođe dostavljeno agenciji Beta, navodi se da stavovi mitropolita Amfilohija "manje čude" kada se zna da su članovi Sinoda javno podržali predsednika Srbije Borisa Tadića pri preuzimanju drugog mandata, iako "on uporno ponavlja da Srbija neće odustati od svoje evropske perspektive", iako joj "Evropa čupa srce iz grudi".

Eparhija raško-prizrenska kritikovala je članove Sinoda i zbog izostanka osude izložbe u Novom Sadu na kojoj je bila i slika jednog od vođa OVK Adema Jašarija, kao i zbog podrške Memorandumu o obnovi crkava na Kosovu, potpisanog bez saglasnosti vladike Artemija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: