Švedska i Holandija priznale Kosovo

Švedska je priznala Kosovo kao nezavisnu državu, isto je učinila i Holandija. Mađarska najavljuje skoro priznavanje.

Izvor: FoNet, Beta

Utorak, 04.03.2008.

12:54

Default images

Švedska je, posle Danske, druga skandinavska zemlja, koja je priznala Kosovo. Finska, Norveška i Island pripremaju se da to učine uskoro, javlja Radio Slobodna Evropa.

Takođe, holandske vlasti danas su saopštile da priznaju nezavisnost Kosova. Holandski ministar spoljnih poslova Maksim Verhagen o tome je diplomatskom notom obavestio vlasti Kosova, navodi se u saopštenju holandskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju holandskog ministarstva navodi se da je Holandija, nakon proglašenja nezavisnosti Kosova 17. februara, želela da pre odluke o priznavanju ispita stanje ljudskih prava i stepen zaštite manjina, pre svega srpske manjine na Kosovu.

"Holandija smatra da zakoni, koji su usvojeni nakon proglašenja nezavisnosti, daju dovoljne garancije za prava srpske i drugih manjina i njihovu kulturnu i versku baštinu", navodi se u saopštenju.

"Beograd tužan i uznemiren"

Srpski ambasador u Stokholmu Ninoslav Stojadinović izjavio je da je Beograd "veoma, veoma tužan i uznemiren" zbog današnje odluke Švedske da prizna nezavisnost Kosova.

Švedska je "priznala ilegalnu državu Kosovo, koja krši međunarodno pravo", rekao je Stojadinović.

On je izjavio da je pozvan na konsultacije u Beograd i da će u roku od 48 sati napustiti Švedsku, javlja AP.

"Kosovo ne može ostati deo Srbije"

Mađarski premijer Ferenc Đurčanji izjavio je danas da će Budimpešta priznati nezavisnost Kosova.

Đurčanji je, posle razgovora sa predsednikom Vlade Albanije Saljijem Berišom, rekao da je "Mađarska počela put ka priznavanju Kosova i da će ga okončati u bliskoj budućnosti".

Mađarska smatra da Kosovo ne može ostati deo Srbije, ali bi volela da se, umesto jednostrane odluke o otcepljenju od Srbije, do rešenja došlo pregovorima, izjavio je Đurčanji.

Vatikan uzdržan

Sveta stolica je uzdržana povodom priznavanja nezavisnosti srpske pokrajine Kosovo, javila je novinska agencija ANSA.

"Vatikan nije saopštavao ništa povodom nezavisnosti Kosova i mi još uvek čekamo. Na kraju su se velike evropske nacije opredelile za priznanje nezavisnosti, videćemo šta će u bliskoj budućnosti uraditi Sveta stolica", izjavio je kardinal Valter Kasper.

On je podsetio da Sveta stolica "ima razumevanja za zabrinutost Srba jer je Kosovo kolevka Srpske pravoslavne crkve i shvata patnju koju izaziva pomisao o napuštanju Kosova".

Protest Organizaciji islamske konferencije

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić uputio je danas pismo generalnom sekretaru Organizacije islamske konferencije Ekmeledinu Ihsanogluu, u kojem je izrazio žaljenje i razočarenje što je Ihsanoglu pozdravio jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

"Veoma sam razočaran što ste, kao generalni sekretar OIK-a, pozdravili jednostrano, nelegalno i nelegitimno proglašenje nezavisnosti južne srpske pokrajine Kosovo i Metohija koje se nalazi pod privremenom upravom UN", naveo je Jeremić u pismu i ukazao na stav Vlade Srbije da se radi o "nelegalnom aktu koji krši suverenitet i teritorijalni integritet Srbije".

Jeremić je ukazao da proglašenje nezavisnosti predstavlja grubo kršenje Rezolucije 1244 i svih prethodnih rezolucija Saveta bezbednosti UN-a u vezi sa Kosovom, koje eksplicitno potvrđuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije kojoj pripada i Kosovo.

"Srbija sa pravom očekuje od najvećeg dela međunarodno priznatih, suverenih država, uključujući i članice OIK-a, da će nastaviti da poštuju njen suverenitet i teritorijalni integritet i da neće priznati jednostrano proglašenje nezavisnosti", naveo je Jeremić.

Šef diplomatije Srbije izrazio je uverenje da će članice OIK-a nastaviti da se pridržavaju međunarodnog prava, s obzirom da su osnovni principi UN-a za njih od posebne važnosti.

Jeremić je izrazio očekivanje i da članice ove organizacije neće dozvoliti da se stvori presedan prema kojem bi jednoj suverenoj državi, članici UN-a, u vreme mira i protiv njene volje mogao da se oduzme jedan deo njene teritorije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: