Šta predviđa Akcioni plan

Šta predviđa Akcioni plan Vlade Srbije prema državama koje priznaju nezavisnost Kosova, osim povlačenja ambasadora, i dalje je nejasno.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 27.02.2008.

15:11

Default images

Dok premijer izjavljuje da normalizacije odnosa sa tim državama neće biti sve dok ne ponište odluku o priznavanju Kosova, a njegov savetnik najavljuje i tužbe pred Međunarodnim sudom pravde, ministar za infrastrukturu poručuje da su ekonomija i politika dve različite stvari i da prekida ekonomske saradnje neće biti.

Istovremeno, najveća opoziciona partija, SRS, priprema svoju rezoluciju koja bi definisala budući odnos Srbije prema državama koje prihvataju nezavisnost Kosova.

Dok ministri iz DS-a i G17 kažu da je Srbija i dalje okrenuta ka Evropskoj uniji, premijer Koštunica kaže da normalizacije odnosa sa zemljama koje priznaju Kosovo, među kojima je i veliki broj evropskih, neće biti sve dok one takvu odluku ne ponište.

Njegov savetnik Branislav Ristivojević čak je najavio i da će Srbija Međunarodnom sudu pravde tužiti SAD i sve države koje su priznale lažnu državu Kosovo.

Profesor međunarodnog prava Vojin Dimitrijević kaže da mu nije jasno ko je savetovao Ristivojevića da Srbija tuži Ameriku, jer to pravno nije moguće.

Dimitrijević dodaje i da su takve najave u službi unutrašnje, a ne spoljne politike.

"Sjedinjene Američke Države ne možemo tužiti, jer pred Međunarodnim sudom pravde treba uspostaviti prvo nadležnost. Ja ne znam ko od tih drugih država koje ćemo tužiti je pristao na nadležnost, ali u slučaju SAD nema nadležnosti suda i, prema tome, to će sud odbaciti, a da SAD ni ne skrenu pažnju na to. Prema tome, to je opet primer obraćanja domaćoj javnosti, čisto pravno, tužba nije moguća“, objašnjava Dimitrijević.

Ministarka nauke Ana Pešikan kaže za B92 da će se realizacija međunarodnih projekata u koje je uključena i Srbija nastaviti, ali da će prilikom sklapanja novih sporazuma o naučno-tehnološkoj saradnji sa zemljama koje su podržale nezavisnosti Kosova morati o tome prethodno konsultovati Ministarstvo spoljnih poslova.

"Za nauku, saradnja sa drugim zemljama je krucijalna. Prosto, ne postoji srpska, rumunska ili engleska nauka, postoji svetska nauka. Domen nauke je prva oblast u kojoj je Srbija pristupila EU, i ti projekti koji se rade će se, naravno, nastaviti, jer bi išlo na našu štetu da ih prekidamo, naše institucije bi tu bile samo na gubitku. Naši naučnici su veoma uspešni na međunarodnom planu, i to bi trebalo podržavati i gledati da nam se ne ponovi ona situacija iz 90-ih, kada smo, nažalost, imali embargo i na obrazovanje i na kulturu i na nauku, jer su onda tu posledice dugoročne", rekla je ministarka Pešikan.

U najhitnijem roku pred narodnim poslanicima trebalo bi da se nađe Akcioni plan Vlada Srbije, odnosno mere koje država preduzima u slučaju ugroženosti teritorijalnog integriteta, kaže generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić.

Vučić dodaje i da radikali pripremaju svoj predlog rezolucije o odnosu sa državama koje priznaju nezavisnost Pokrajine.

Ristivojević: Tužba je obaveza države

Savetnik premijera Srbije Branislav Ristivojević izjavio je danas da je tužba protiv država koje priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova pravno moguća i da može da se uspostavi nadležnost Međunarodnog suda pravde u Hagu.

"Naravno da je tužba pravno moguća i da može da se uspostavi nadležnost Suda, s obzirom da su SAD prekršile više principa međunarodnog prava. Minimalna je dužnost države Srbije da u zaštiti svojih suštinskih državnih i nacionalnih interesa tuži SAD, kao i sve države koje priznaju postojanje lažne države na tlu Srbije", istakao je Ristivojević u izjavi dostavljenoj agenciji Beta.

Ristivojević je rekao da današnja ocena direktora Beogradskog fonda za ljudska prava Vojina Dimitrijevića da podnošenje tužbe Međunarodnom sudu pravde protiv SAD nije zasnovana na pravnoj analizi, već da se "radi o Dimitrijevićevom političkom komentaru sa namerom da Srbija ne tuži SAD".

"Legitimno je, Dimitrijević ima svoje procene, ali je obaveza države Srbije da svim sredstvima brani svoje interese. Zato je neophodno da se podigne tužba protiv SAD i svih država koje su priznale lažnu državu na teritoriji Srbije", kazao je Ristivojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: