"Moralno posrnuće društva"

Ratko Božović kaže da uprkos ružnim slikama nedavnih nereda, "moramo da se uspravimo i da idemo ka Evropi, ka urbanim vrednostima".

Izvor: B92

Nedelja, 24.02.2008.

10:23

Default images

Sociolog kulture Ratko Božović izjavio je za B92 da nasilje od pre neki dan nije smelo da se dogodi, pogotovo posle dosadašnjih iskustava i činjenice da je policija mogla da spreči divljanje. Komentarišući snimke na kojima se vide dve devojke kako kradu po prodavnicima u centru Beograda posle protesta, Božović je ocenio da to pokazuje da je društvo u Srbiji ozbiljno moralno posrnulo.

"Svi znamo da se ovde dogodio ne samo ’salto mortale’, nisu samo ginuli ljudi i bio obezvređen ljudski život, ovde se dogodilo moralno samoubistvo. To je potpuna moralna neosetljivost! Jedno je krasti, uzeti tuđe, na neki način biti grabljivica na očigled svih, a sasvim drugo nemati. Prema tome, ovde nema nikakvog moralnog odnosa. Ja bih, na osnovu takvog ponašanja, rekao da smo mi silno utrnuli, da nemamo više čula za savest i moralno opstajanje", rekao je Božović.

Ipak, Ratko Božović tvrdi da se ne sme posustati.

"Ovde mora biti optimizma. Ovo je jedna forma posustalosti, jedan izraz krize, duge stagnacije koja se pretvorila u regresiju. Mi sada napredujemo u nazadovanju. Ali, držim da se mora to zaustaviti i iz te, zaista ekstremne krizne situacije, morati da izađemo i da se uspravimo i da idemo ka svetu, ka Evropi, ka urbanim vrednostima, ka oporavljanju našeg životnog stila i čitave naše egzistencije", kazao je Božović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: