Sukobi na protestu u Sarajevu

Nekoliko hiljada građana demonstriralo u znak protesta zbog porasta maloletničkog kriminala, lakše povređeno osmoro osoba.

Izvor: Beta, Radio Sarajevo

Sreda, 13.02.2008.

17:38

Default images

Nekoliko građana u organizaciji pokreta "Dosta" i "Grozd" gađalo je staklenim flašama, kamenjem, jajima, ciglama i drugim predmetima zgradu Vlade Kantona Sarajevo, a demolirano je i nekoliko prozora. Hitna sednica Skupštine Kantona Sarajevo prekinuta je, a predstavnici Vlade pozvali su demonstrante da prekinu gađanje i demoliranje zgrade i da sednu za sto i razgovaraju o problemima.

Dvadesetak minuta nakon početka, protest, kojim se pozivalo nadležne institucije i rukovodioce na odgovornost zbog porasta kriminala kriminala i maloletničke delikvencije u gradu, je prerastao u nasilan skup tokom kojeg su ranjena tri policajca, troje građana, kao i fotoreporter i radnik osiguranja zgrade Vlade Kantona.

Organizatori protesta traže smenu gradonačelnice Sarajeva Semihe Borovac i premijera Kantona Sarajevo Samira Silajdžića, koje smatraju direktno odgovornim za porast maloletničke delinkvencije i kriminala.

Iz tih dveju organizacija podsetili su da je strategija protiv maloletničkog prestupništva doneta u julu 2006. na nivou BiH. U strategiji se, pored ostalog, navodi da je nužno oformiti instituciju otvorenog tipa, po uzoru na zemlje Evropske unije, ali nikada nije došlo do realizacije tog plana.

Javno gradsko prevozno preduzeće u Sarajevu (GRAS) odustalo je od desetominutne obustave saobraćaja, navodeći da je protestni skup dobio političku konotaciju.

Iz GRASA su poručili da im je žao što je maloletni mladić prošle sedmice ubijen u tramvaju, kao i da se u tom preduzeću zalažu se za uvođenje videonadzora u vozilima gradskog prevoza.

Prošle sedmice trojica maloletnika ubila su mladića Denisa Mrnjavca (17) u tramvaju.

U BiH je u porastu maloletnička delinkvencija zbog nepostojanja kazneno popravnih ustanova u kojima bi bili smešteni maloletni počinioci krivičnih dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: