Italija: Bez dogovora o vladi

Lideri levog centra u Italiji nisu danas uspeli da postignu dogovor o rešavanju političke krize nastale padom vlade.

Izvor: B92

Petak, 01.02.2008.

18:12

Default images

Oni su danas održali danas razgovore sa predsednikom Senata Frankom Marinijem, zaduženim za formiranje prelazne vlade. Odlazeći ministar spoljnih poslova Masimo D'Alema izneo je stav da, ako se ne postigne dogovor o rešavanju krize, treba održati referendum o reformi izbornog sistema, za šta je pristanak već dao Ustavni sud.

"Nije pitanje da li treba ići na izbore već sa kakvim izbornim sistemom", rekao je u razgovoru s Marinijem predsedavajući donjeg doma i lider komunista Fausto Bertinoti, čija je stranka bila odgovorna za pad vlade Romana Prodija 1998. godine.

Lider Stranke zelenih Alfonso Pekoraro Skanio, koji je i ministar za zaštitu životne sredine, rekao je posle sastanka s predsednikom Senata da održavanje referenduma možda ne bilo legalno.

Lider stranke Unija demohišcćana (Udc) Pjer Ferdinando Kazini poručio je da njegova stranka, inače saveznik bivšeg premijera Silvija Berluskonija, podržava formiranje velike koalicije, poput one u Nemačkoj, "pod uslovom da je u nju ukljucena i desnica".

"Interesuje nas reforma izbornog zakona, ali ne možemo učestvovati u formiranju vlade s levim centrom. Vlada mora biti šira ili se ide na izbore", poručio je senator iz Udc-a Roko Butiljone.

Marini, koga je predsednik Italije Đorđo Napolitano zadužio da pokuša da formira prelaznu vladu čiji bi glavni zadatak bio da izmeni komplikovani izborni sistem, uveden 2005, upravo u vreme Berluskonijeve vlade, razgovarao je juče i s predstavnicima desnog centra.

Oni su odbacili mogućnost formiranja vlade i pozvali na raspisivanje izbora.

Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja, kada bi izbori sada bili odrzani, opozicija desnog centra, koju predvodi Berluskoni, imala
bi prednost od 16 odsto nad koalicijom levog centra.

Demokratska partija, koju predvodi gradonacelnik Rima Valter Veltroni, verovatni protivkandidat Berluskoniju na izborima, bolje bi prošla, ako bi izašla sama na izbore i napustila dosadašnje partnere - Komunističku partiju, ali i katoličku stranku.

Ankete su pokazale da bi u tom slučaju Demokratska partija imala samo par procenata manje od Berluskonijeve Forca Italije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: