Vlada usvojila energetski sporazum

Vlada Srbije usvojila tekst energetskog sporazuma sa Vladom Rusije, kojim je predviđena prodaja NIS-a ruskom Gaspromu.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 22.01.2008.

07:16

Default images

Sporazum će biti osnova za razgovore o zaključivanju ugovora Javnog preduzeća Srbijagas i ruskog Gasprom eksporta o izgradnji gasovoda i podzemnog skladišta gasa "Banatski Dvor" i ugovora Vlade Srbije i Gasprom njefta o prodaji i razvoju NIS-a, navodi se u saopštenju. Vlada Srbije ovlastila je ministra za infrastrukturu Velimira Ilića da, u ime Vlade, potpiše taj sporazum 25. januara u Moskvi.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da se o sporazumu još pregovara i da će njegova konačna verzija biti usaglašena i potpisana 25. januara u ruskoj prestonici.

On je objasnio da sporazum ima okvirni karakter i da je važno da ga prate odgovarajući ugovori, kao što je ugovor između Gasproma i Srbijagasa.

Koštunica smatra da će od sporazuma sa Rusijom o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede imati korist privreda i građani Srbije.

Premijer je na konferenciji za novinare kazao da time Srbija postaje stabilna i bezbedna za snabdevanje gasom.

Koštunica je naglasio da je gasovod, koji bi trebalo da bude izgrađen po tom sporazumu kroz Republiku, magistralno-tranzitnog karaktera, "čime Srbija postaje važan energetski faktor i energetski lider u regionu".

Premijer je rakao i da će tekst sporazuma o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede između vlada Srbije i Rusije biti poznat javnosti posle njegovog potpisivanja u Moskvi.



Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović smatra da će sporazum srpske i ruske vlade u oblasti energetike "sigurno doprineti i povećanju nivoa stranih investicija u Srbiju".

Popović je rekao da će zahvaljajući sporazumu biti povećana i energetska bezbednost Srbije, jer će se njegovom realizacijom povećati količina gasa koja stiže u Srbiju.

Realizacija sporazuma doprineće i smanjenju pritiska na naš elektroenergetski sistem, ocenio je Popović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Gasprom njeft: Još bez dogovora o NIS-u

Ruski Gasprom njeft saopštio je danas da konačni dogovor sa Srbijom o kupovini 51 odsto akcija Naftne industrije Srbije (NIS) još nije postignut.

Kako prenosi ruska agencija RBK, pozivajući se na službu za odnose sa javnošću Gasprom njefta, pregovori se vode, ali uslovi sporazuma nisu do kraja usaglašeni i konačnog dogovora o kupovini nema.

RBK navodi da u pres-službi nisu želeli da preciziraju koliko ruska strana predlaže za kupovinu tog dela NIS-a.

Tadić: Pregovori sa Rusijom traju više godina

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da su pregovori sa Rusijom o energetskoj stabilnosti Srbije počeli posle promene režima 5. oktobra 2000. godine.

"Predsednik Rusije Vladimir Putin i ja smo započeli te razgovore pre tri godine", rekao je Tadić u Kikindi na mitingu u okviru njegove predizborne kampanje za drugi krug predsedničkih izbora.

"Danas čujem da se šalju neka pisma podrške da se taj posao dovrši, ali to je taktičko pitanje. Svako pokušava da se ugradi u posao koji je za nacionalnu stvar, za sve građane ove zemlje", rekao je Tadić.

On je naglasio da će taj posao biti završen ovih dana, "štiteći nacionalne interese i građanske interese, i naše odnose sa Rusijom i sa Evropom".

Sporazum podržali DS, DSS i NS

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić izjavio je da su za sporazum o saradnji Vlade Srbije i Rusije u oblasti energetike danas glasali svi ministri iz DSS-a, NS-a i DS-a, dok ministri iz G17 plus nisu prisustvovali sednici Vlade.

Ljajić je ocenio da je nacrt sporazuma između Srbije i Ruske Federacije u oblasti naftne i gasne privrede osnova za dalje pregovore o međudržavnoj sradnji u toj oblasti.

"Važno je da će kroz Srbiju proći tranzitno-magistralni gasovod koji će obezbediti dopremu ruskog gasa evropskim potrošačima, a svi drugi detalji sporazuma biće precizirani u nastavku pregovora", rekao je Ljajić novinarima u beogradskom Medija centru.

Prema rečima Ljajića, za usvajanje predloženog nacrta sporazuma jednoglasno su glasali svi ministri Demokratske stranke, a ministri G17 plus nisu prisustvovali sednici Vlade Srbije. Ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo izjavio je da je energetski sporazum, koji 25. januara treba da bude potpisan sa Rusijom, "istorijski sporazum koji rešava energetsku situaciju Srbije za mnogo desetina godina unapred".

Bubalo je agenciji Beta kazao da današnja odluka Vlade Srbije da sa Rusijom sklopi sporazum u oblasti energetike "najbolja vest za privredu i građane Srbije".

"To je istorijski sporazum kojim će dobiti građani Srbije, privreda i privredni subjekti, koji će biti u poziciji da se uredno snabdevaju energentima", kazao je Bubalo.

Prema njegovim rečima, energetskim sporazumom Srbija će postati tranzitna zemlja kada je u pitanju gas i gasovod prema Evropskoj uniji.

G17: Sporazum treba poboljšati

Mlaðan Dinkiæ (FoNet)
Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić izjavio je u Pirotu da ministri iz G17 plus danas nisu prisustvovali sednici Vlade na kojoj se razgovaralo o energetskom sporazumu sa Rusijom.

"Nismo želeli da se izjašnjavamo o tom sporazumu, s obzirom na to da on nije potpun i da će tek u narednom periodu biti definisani njegovi važni detalji", rekao je Dinkić agenciji Beta.

On je dodao da stranka G17 plus smatra da "ima mesta poboljšanju u detaljima sporazuma sa Rusijom".

"Bićemo spremni da se izjasnimo tek kada sporazum bude podnet Skupštini na ratifikaciju, odnosno, kada budu poznati njegovi detalji", rekao je Dinkić.

On je dodao da je za Srbiju i njenu ekonomiju veoma važan gasni aranžman i da je ugovor sa Rusijom koji je pre nekoliko dana potpisala Bugarska "jako dobar model".

Aleksejev: Sporazum povećava uticaj Srbije

Aleksandar Aleksejev (FoNet)
Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Aleksejev ocenio je danas da će Srbija sporazumom sa Rusijom o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede, dobiti posebnu ulogu u regionu, jer će njen i ekonomski i politički uticaj biti povećan zbog toga.

"To je dobra stvar za Srbiju i za Rusiju i naše sveukupne odnose", istakao je Aleksejev na konferenciji za novinare u Društvu srpsko-ruskog prijateljstva.

On je rekao da će potpisivanje sporazuma, koji uključuje magistralni gasovod kroz Srbiju, kao i privatizaciju Naftne industrije Srbije, biti događaj od velikog značaja za sve, za rusko-srpsku saradnju u celini.

Izražavajući želju da sporazum o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede bude potpisan što brže, Aleksejev je ukazao da na taj dokument neće uticati ishod predsedničkih izbora u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: