Rusi poboljšavaju ponudu za NIS?

Ovih dana učestali su razgovori predstavnika vlada Srbije i Rusije o sporazumu o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 09.01.2008.

11:00

Default images

Kako je za B92 rečeno u Ministarstvu energetike, radi se na razjašnjavanju svih elemenata ugovora. Kako nezvanično saznaje B92, Rusi su spremni da poboljšaju ponudu i u delu koji se odnosi na Naftnu industriju Srbije i u delu koji se tiče trase gasovoda koji bi trebalo da prođe kroz Srbiju.

Predstavnici Vlade Srbije pregovaraju o poboljšanju uslova koje je ruska strana ponudila za kupovinu većinskog paketa akcija NIS-a, ali i izgradnju gasovoda kroz Srbiju.

Kako piše dnevnik Blic, Vlada, umesto prvobitnih 900 miliona evra, traži dve milijarde kako bi prihvatila ponudu Rusije da prolazak magistralnog gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju ide u paketu sa preuzimanjem većinskog udela u NIS-u.

Takođe, navodi list, zahteva se i da kroz Srbiju prođe magistralni gasovod "Južni tok", a ne samo krak, kao i da Srbija ubira celokupne tranzitne takse. Kako nezvanično saznaje B92, Rusi su spremni da izađu u susret zahtevima Srbije, ali još nije poznato koliko su tačno spremni da plate.

U Ministarstvu energetike jedino kažu da su pregovori učestali i da se uskoro očekuje dolazak ruske delegacije i predstavnika Gasproma na pregovore u Beograd.

Više novca i magistralni gasovod

Urednica sajta Enerdžiobzerver Sijka Pištolova kaže da takođe ima informacije da je radna grupa zadužena za pregovore sa Rusima tražila da Gasprom poboljša svoju ponudu.

Međutim, prema računici tog specijalizovanog sajta, NIS ne sme biti prodat za manje od 3,5 milijardi evra, podseća Pištolova.

"Postoje stručne konsultantske kuće i ljudi koji mogu tačno da procene trenutnu i očekivanu vrednost NIS-a, a i oni koji su manje matematički pismeni mogu da izračunaju da NIS vredi više od dve milijarde evra", kaže Pistolova.

Ekspertkinja za energetiku Zorana Mihajlović-Milanović kaže da je kontraponuda Vlade Srbije bila očekivana čak i za Ruse i da je jako dobro što se insistira na izgradnji magistralnog gasovoda kroz Srbiju.

"Ne možemo, očito, dobiti ništa vezano za gas a da istovremeno ne rešimo pitanje NIS-a. Ja smatram da, pored cene, moraju da budu važni i ekološki standardi i visina investicija u NIS", kaže ona.

"A to nisu male investicije i ne odnose se samo na investicije u rafinerije, već i u istraživanje nafte i proizvodnju nafte, jer Srbija je jedna od retkih zemlja u regionu koja ima domaću proizvodnju nafte", objašnjava Zorana Mihajlović-Milanović.

Ona smatra da je sasvim moguće da Srbija izdejstvuje prolazak glavnog dela gasovoda kroz svoju teriroriju. "Ono što sada znamo za samu rutu gasovoda jeste da on svakako ide od Rusije kroz Crno more do Bugarske. Od Bugarske kreće račvanje", kaže ona.

"Dakle, pregovori se očito vode na sve strane, i sa Mađarima i sa Bugarima i sa Srbijom itd. I upravo od ovih sada pregovora koji se vode između država zavisi očito kojim putem će ići magistralni krak", kaže Zorana Mihajlović-Milanović.

Ona kaže da u prilog Srbiji, za razliku od nekih okolnih zemlja, ide i činjenica da ima podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru i mogućnost izgradnje novih skladišta, što bi Rusima moglo da bude važno za skladištenje gasa za ovaj region.

G17 plus protiv prodaje bez tendera

Stranka G17 plus, članica vladajuće koalicije, ponovila je da je ponuda Rusije o preuzimanju Naftne industrije Srbije nepovoljna i da ugrožava ekonomske interese Srbije.

Šef pres službe G 17 plus Nikola Papak kazao je da G17 plus nikada neće pristati na takav sporazum, koji je suprotan interesima građana i države, i ocenio da bi NIS trebalo privatizovati na tenderu.

Šef pres službe G17 plus je podsetio da su ministri iz G17 plus glasali protiv platforme o pregovorima o energetskom sporazumu Srbije i Rusije.

Papak je rekao i da je predsednik G17 plus i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić podneo ostavku na članstvo u Vladinoj radnoj grupi za saradnju Srbije i Rusije u oblasti naftne i gasne privrede.

Popović: NIS treba modernizovati

Aleksandar Popoviæ (FoNet)
Srpski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović ocenio je da je Naftnu industriju Srbije potrebno modernizovati kako bi proizvodila po evropskim standardima, ističući da je za to neophodan strateški partner.

"Uveren sam da bi prednost trebalo da ima strateški partner koji poseduje sopstvene izvore nafte, jer bi na taj način dugoročno obezbedili snabdevanje naftom, uposlenost NIS-ovih rafinerijskih kapaciteta i snabdevenost srpskog tržišta naftnim derivatima", rekao je Popović agenciji Beta.

Vlada Rusije je, prema njegovim rečima, međudržavnim sporazumom ponudila Srbiji strateško partnerstvo u modernizaciji NIS-a, pored partnerstva u izgradnji magistralnog kraka gasovoda "Južni potok" kroz Srbiju i podzemnih skladišta gasa.

On je rekao da radna grupa Vlade Srbije radi na usaglašavanju nacrta sporazuma sa ruskom stranom, navodeći da će njegovi detalji biti poznati kada se nacrt usaglasi i bude upućen Skupštini Srbije na ratifikaciju.

"Ne mogu da komentarišem detalje nacrta, ali smatram da je sa energetskog stanovišta ponuda dobra jer Srbiji obezbeđuje dugoročno stabilno snabdevanje naftom i gasom", naglasio je Popović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: