Zilkić zatražio zaštitu policije

Reis Islamske zajednice Adem Zilkić zatražio od ministra policije Dragana Jočića da ga zaštiti od Muamera Zukorlića.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 04.01.2008.

08:57

Default images

Rijaset Islamske zajednice Srbije i reis-ul-ulema Zilkić sinoć su se obratili Jočiću da preduzme "potrebne mere" za zaštitu objekata i vernika od sile koju, kako se navodi, demonstrira glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić.

U otvorenom pismu Jočiću i ministru vera Radomiru Naumovu, vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije traži zaštitu od Zukorlića, "koji silu demonstrira s ciljem da vernike privoli da budu na njegovoj strani".

U prilog tome, Zilkić je naveo da je u sredu nešto posle podneva ispred džamije Kleče u Tutinu napadnut član džematskog odbora Bektaš Klimenta, koji je zadobio lakše telesne povrede.

Prema rečima Zilkića, Klimenta je napadnut jer se usprotivio menjanju brava na vratima džamije i tom prilikom su ga, prema njegovim rečima, po Zukorlićevom nalogu, napala dvojica njegovih rođaka - Edib Zukorlić i Albin Hot.

Uz povrede, Klimenti je zaprećeno da će "svi koji budu podržavali Rijaset Islamske zajednice Srbije biti uništeni".

Zilkić u pismu podseća da džamija Kleče nije prva u kojoj su brave promenjene i da je isto učinjeno 19. decembra 2007. na centralnoj džamiji u Tutinu.

On je upozorio da se "Zukorlićevo nasilje više ne može podnositi" i da bi u Sandžaku moglo doći do žešćih sukoba među vernicima.

Sukob unutar islamske zajednice u Srbiji eskalirao je početkom oktobra, kada je grupa imama u Novom Pazaru formirala Rijaset Islamske zajednice Srbije, za reisa-ul-ulemu izabran je Zilkić, a Zukorlić smenjen.

Sabor Islamske zajednice u Srbiji, koju predvodi Zukorlić, te odluke je proglasio nevažećim, a skup nelegitimnim. Nedavno se Ministarstvo vera stavilo na stranu struje koju prevodi Zilkić, optužujući Zukorlića da gazi verska prava muslimana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: