Protesti i štrajkovi u Grčkoj

Oko dve hiljade studenata i profesora demonstriralo je danas u centru Atine u znak protesta zbog reformi u oblasti obrazovanja.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.11.2007.

16:38

Default images

Protestuje se i zbog reformi zdravstvenog i socijalnog osiguranja, a štrajkove su najavili novinari, lekari, bankari i državni službenici. Demonstranti su pred zgradom parlamenta izvikivali parole protiv konzervativne vlade, koja je ponovo izabrana pre dva meseca.

Studenti i profesori protive se planiranim reformama u obrazovanju u kojima se najavljuje privatizacija univerziteta i zahtevaju veće stipendije, javila je agencija DPA.

Udruženje novinara Grčke najavilo je za sutra jednodnenvi štrajk. Time će se i novinari pridružiti nezadovoljnim lekarima, bankarskim i državnim službenicima u generalnom štrajku koji je zakazan za 12. decembar, navela je agencija.

Zbog štrajka novinara obustaviće se štampanje novina. Štrajk će obustaviti emitovanje javnog televizijskog programa vesti.

Sindikati Grčke protive se, takođe, penzijskim reformama kojima se predviđa podizanje starosne granice za odlazak u penziju, uz smanjivanje beneficija milionima budućih penzionera.

Do talasa štrajkova došlo je nakon predstavljanja budžeta za 2008. godinu, u parlamentu, kojim se predviđa zauzdavanje javne potrošnje, smanjenje deficita i povećanje taksi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: