Novi Pazar: Hapšenje aktera tuče

Situacija u Novom Pazaru danas mirna, posle jučerašnjeg sukoba dve grupe muslimanskih vernika ispred džamije Altun-alem.

Izvor: B92, Beta

Subota, 17.11.2007.

10:44

Default images

Policija u Novom Pazaru uhapsila je jednog osumnjičenog da je tokom tuče ispred Altun alem džamije kamenom pogodio policajca, saznaje večeras Beta u izvorima bliskim istrazi.

Inače, zdravstveno stanje juče povređenog Esana Biševca je stabilno i on se nalazi van životne opasnosti. Iz novopazarske bolnice je rečeno za B92 da je Biševac juče u sukobu suprostavljenih verskih opcija u islamskoj zajednici zadobio prostrelnu ranu u oblasti ramena i vrata.

Sukob se dogodio juče u podne kada su vernici koji podržavaju novog reisa Adema Zilkića pokušali da uđu u dvorište Altun-alem džamije.

Spor oko ovo džamije traje već desetak dana od kada je islamska zajednica na čijem čelu je Muomare Zukorlić počela da renovira ovu džamiju što je Zilkićeva opcija označila kao uzurpaciju.

Rijaset Islamske zajednice apelovao je juče na državne organe Srbije da hitno reaguju i počnu da rešavajuproblem Altun-alem džamije. U saopštenju se traži da se spreče "nasilne metode kojima Zukorlić pokušava da zaplaši građane Novog Pazara i Sandžaka".

Sa druge strane, zamenik Sandžačkog muftije Zukorlića Rešad Plojović optužiuo je aktiviste koalicije Lista za Sandžak Sulejmana Ugljanina za izazivanje sukoba ispred ove džamije.

"Ovo je potvrda onoga o čemu su čelnici islamske zajednice u Srbiji, mnoge partije osim Ugljaninove, kao i nevladine organizacije govorile - da je moguče izazivanje krvoprolića od strane Adema Zilkića", rekao je Plojović.

On je na konferenciji za novinare juče rekao da je realizovan deo plana Ugljanina koji treba da mu omogući opstanak na vlasti makar i po cenu ljudskih života.

Ovaj sukob osudilo je nekoliko nevladinih organizacija, među kojima je i Helsinški odbor za ljudska prava koji je ocenio da je manipulacija verskim osećanjima opasna i da može Srbiju uvesti u neku vrstu vanrednog stanja.

Direktor policije Milan Veljović izjavio je da će policija raditi punom parom kako bi bile otkrivene osobe koje su izazvale napade. Veljović je dodao da nadležni organi obavljaju uviđaj i posle utvrđivanja svih činjenica, biće preduzete zakonske mere protiv odgovornih osoba.

"U cilju uspostavljanja javnog reda, intervenisala je policija i tom prilikom su od kamenica povređena dva policajca i jedan građanin. Nadležni organi obavljaju uviđaj i nakon utvrđivanja svih činjenica biće preduzete zakonske mere protiv odgovornih lica. Najvažnije je da se obezbedi puna sigurnost svih građana Novog Pazara. I policija će profesionalno ispuniti ovaj zadatak", kazao je Veljović.

Ministarstvo vera poziva na pomirenje

Ministarstvo vera Srbije pozvalo je danas islamske velikodostojnike i sve muslimane u Srbiji na smirivanje strasti i apelovalo da međusobne optužbe ustuknu pred strpljenjem, mudrošću i uzajamnim uvažavanjem.

Povodom jučerašnjih događaja ispreda Altun alem džamije u Novom Pazaru, ministarstvo je pozvalo reisu-l-ulemu Adema Zilkića i glavnog muftiju Muamera Zukorlića da "odmah javno priznaju jedan drugog onako kako ih priznaje država, njihovi verski službenici i vernici".

U saopštenju se podseća da su sa stanovišta ministarstva svi organizacioni oblici Islamske verske zajednice koji su prijavljeni ministarstvu apsolutno legitimni i potpuno ravnopravni, odnosno da država Srbija priznaje i Rijaset Islamske zajednice Srbije i Mešihat Islamske zajednice u Srbiji sa sedištem u Novom Pazaru.

Omerović: Licemerje Ministarstva vera

"Reakcija Ministarstva vera kojom se Zukorlić i Zilkić pozivaju da 'odmah priznaju jedan drugog, onako kako ih priznaje država', ne samo da je kršenje zakona, nego je to dolivanje ulja na vatru", izjavio je za B92 poslanik SDP-a u Skupštini Srbije Meho Omerović.

"Licemerno priznavanje Ministarstva vera 'da su svi organizovani oblici Islamske zajednice apsolutno legitimni i ravnopravni, odnosno da država priznaje i Rijaset i Mešihat', znači potvrdu da država, odnosno nadležno ministarstvo krši zakon. Ako na takav način tumače Zakon o crkvama i verskim zajednicama, biće veoma interesantno kako će reagovati u slučaju upisa Crnogorske pravoslavne crkve. Da li će gospodin Naumov potvrditi da su ove dve crkve legitimne i ravnopravne? Da li isti zakon važi i primenjuje se na sve? Ukoliko ne, potvrdiće se da je ovo politička odluka", smatra Omerović.

On kaže da se radi o "vraćanju koalicionih dugova Sulejmanu Ugljaninu, te da je svima jasno da Ministarstvo ne interesuju muslimanski vernici, nego kako da pomognu jednoj od strana u sukobu."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: