Gruzija ukida vanredno stanje

Gruzija će vanredno stanje ukinuti u petak, 16. novembra, saopštila je predsednica Skupštine Nina Burdzanadze.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 14.11.2007.

11:06

Default images

"Ovlašćena sam da objavim u ime vlade da će vanredno stanje biti ukinuto 16. novembra, na celoj teritioriji zemlje", rekla je ona na konferenciji za štampu u Tbilisiju.

SAD su pozdravile najavu ukidanja vanrednog stanja, saopštila je Ambasada SAD u Tbilisiju. "Mi pozdravljamo tu meru, Stejt department je jasno pozivao na ukidanje vanrednog stanja", rekao je portparol neimenovan Ambasade.

Predsednik Gruzije Mihail Sakašvili je proglasio petnaestodnevno vanredno stanje 7. novembra, u noći kada su represivnim merama razbijene opozicione demonstracije u glavnom gradu.

SAD i druge zapadne zemlje su pozivale Sakašvilija da što brže ukine tu meru.

Oduzeta dozvola za rad televiziji "Imedi"

Presudom gradskog suda u Tbilisiju televizijskoj kompaniji "Imedi", koja je neprestano izveštavala sa prošlonedeljnih nasilno ugušenih opozicionih demonstracija i koja je zatvorena posle upada specijalaca 7. novembra, oduzeta je danas dozvola za rad.

Gruzijski mediji, pozivajući se na izjavu generalnog direktora kompanije Bidzinija Baratašvilija, preneli su da je sudskom odlukom blokirana imovina te televizije.

Baratašvili je rekao da mu je juče uručena odluka suda, datirana na 7. novembar, i da je objašnjeno da "zbog nereda nije mogla da bude uručena ranije".

Advokati te televizije nameravaju da se žale na presudu a prilikom upada specijalaca u zgradu, mediji su javili da je to učinjeno bez sudske odluke.

U obrazloženju presude se navodi da je razlog za oduzimanje dozvole taj što je u programu pročitano saopštenje jednog od najbogatijih Gruzina i nekadašnjeg vlasnika te televizije, koji je predao kontrolni paket kompaniji Ruperta Mardoka, Badrija Patarkacišvilija.

U tom saopštenju gruzijsko tužilaštvo prepoznalo je poziv na nasilno svrgavanje vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: