Slovenija: Izbori i referendum

U Sloveniji počelo prevremeno glasanje u drugom krugu izbora za predsednika Slovenije, ali i referendum.

Izvor: B92

Sreda, 07.11.2007.

07:26

Default images

Juče je počelo prevremeno glasanje u drugom krugu predsedničkih izbora jer u prvom krugu izbora nijedan od kandidata nije dobio dovoljan broj glasova za pobedu, a u drugi krug su se uvrstili kandidat slovenačkih narodnjaka Lojze Peterle i kandidat slovenačke levice Danilo Tirk.

Slovenački glasači će u nedelju, 6. novembra, birati novog predsednika države, koji će na tom mestu naslediti Janeza Drnovšeka, kom ističe petogodišnji mandat.

Uporedo s prevremenim glasanjem za predsednika, počelo je glasanje na referendumu, na kom građani odlučuju o tome da li su za izmene zakona o promeni vlasničke strukture osiguravajućih društava.

Na referendumu će državljani Slovenije zapravo morati da odluče o tome kome će pripasti 630.000 deonica Osiguravajućeg zavoda Triglav, o kojima je do sada brinuo slovenački državni fond KAD.

Protivnici izmena zakona, koji su i zahtevali raspisivanje referenduma, protive se tome što pomenute izmene isključuju mogućnost da u privatizaciji Triglava učestvuju fizička lica.

Prema nekim proračunima, fizičkim licima koja su 1990. s Triglavom imala sklopljene polise osiguranja moralo bi biti podeljeno 32,25 odsto kapitala Triglava, što Ministarstvo finansija smatra neizvodivim jer bi milijardu evra trebalo podeliti na 750.000 građana Slovenije.

Upravo zbog toga je i pokušalo da, pomenutom zakonskom izmenom, taj kapital prenese na državni fond.

Dosadašnja istraživanja javnog mnenja, pre svega, pokazuju da građani nisu dovoljno informisani, odnosno imaju malo informacija za kompetetnu odluku.

Slovenački državljani koji žive u Srbiji moći će da 6. novembra u Beogradu glasaju i na referendumu i za novog predsednika Slovenije. Za njih će glasačko mesto biti otvoreno u Beogradu, u prostorijama Amabasade Slovenije, u Pariskoj 15. Glasačko mesto će biti otvoreno od 9.00 do 17.00.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: