"Koncesionar još nema novac"

Nosioci koncesije za autoput Horgoš-Požega još nemaju obezbeđen novac za gradnju autoputa.

Izvor: FoNet, Tanjug

Petak, 02.11.2007.

09:51

Default images

Austrijske kompanije Alpina i Por kreću u traženje novca za finansiranje projekta procenjenog na oko 1,7 milijardi evra, piše Blic. Rok za obezbeđenje bankarske garancije je januar iduće godine, a 31. mart za dobijanje kreditnog odobrenja banaka.

"Ako do tada ne obezbede novac i ne zatvore finansijsku konstrukciju, kaznenih penala neće biti. Rizik pada na državu Srbiju, da čeka i da se nada", konstatuje list.

O tome možete čitati analizu i na ekonomskom portalu sajta B92.

Ilić: Koridor 10 za četiri godine

Ministar infrastrukture Velimir Ilić rekao je u Nišu da će Srbija nastaviti radove na izgradnji autoputa na Koridoru 10 prema makedonskoj i bugarskoj granici i da planira da te radove završi za četiri godine.

Krak prema bugarskoj granici podeljen je na dva dela, projekat i revizija su završeni i do kraja ovog meseca biće raspisani tenderi za izvođače radova, kazao je Ilić na otvaranju za saobraćaj deonice autoputa oko Niša, od Komrena do Proseka, u dužini od 14 kilometara.

Prvi tender za nastavaki radova biće raspisan za izgradnju obilaznice oko Sićevačke klisure u dužini od 24 kilometara, a odmah potom i drugi za deonicu od Sićevačke klisure do bugarske granice, kazao je ministar.

Prema njegovim rečima, za izgradnju deonice oko klisure zainteresovani su domaći putari koji bi uložili sopstvena kreditna sredstva koja bi im država vratila za 10 ili 15 godina, kako bude dogovoreno.

"Ukoliko njihova ponuda bude najpovoljnija nema razloga da oni ne dobiju taj posao", kazao je Ilić.

Rok za završetak radova te dve deonice je četiri godine i predstoji nam da vidimo koliko će država moći godišnje iz privatizacionih sredstava da izdvaja, naveo je ministar izražavajući uverenje da će visina sredstava biti dovoljna da se rok ispoštuje.

"Pripreme su obaveljene za tender deonice od Leskovca do makedonske granice koja bi takođe bila završena za četiri godine", rekao je Ilić.

Izgradnja deonice prema bugarskoj granici putem koncesije nije bila moguća zbog nerentabilne frekvencije saobraćaja (4.000 vozila dnevno), pa je država odlučila da iz sopstvenih sredstava finasira taj krak.

Prema ranijim procenama, vrednost izgradnje tog kraka Koridora 10 iznosi oko 430 miliona evra.

Deo zaobilaznice koji je danas pušten u saobraćaj i za koji je dobijena upotrebna dozvola, kasnio je, jer je preme rečima ministra, trebalo ispuniti sve međunarodne standarde u izgradnji autoputa.

Na pitanje novinara da li će radovi na deonici autoputa Horgoš - Požega početi na vreme, Ilić je rekao da su koncesionari, prema ugovoru, dužni da na trasu izađu do 31. marta iduće godine. Ilić je dodao da su oni od Vlade Srbije tražiili da radove otpočnu ranije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: