"Grčka ugrožava živote izbeglica"

Vlasti Grčke sistematski ugrožavaju živote izbeglica koje nastoje da se dokopaju obala Evrope, upozorava se u jednom izveštaju.

Izvor: B92

Utorak, 30.10.2007.

11:06

Default images

U izveštaju grupe Pro azil, Evropskog saveta za izbeglice i 76 nevladinih organizacija koje zastupaju izbeglice, navodi se da plovila grčke priobalne straže redovno izvode manevre koji ugrožavaju živote time što kruže oko trošnih čamaca i izazivaju talase koji ih mogu potopiti. Primenjuje se i nasilno izvlačenje čamaca iz grčkih voda i bušenje gumenih plovila, navodi se u izveštaju.

Izveštaj osuđuje politiku Evropske unije o azilu i navodi da je glavni cilj Evropu učini nedostupnom izbeglicama, umesto da izbeglice budu zaštićene.

"Čini se da je to poslednjih godina postala sistematska praksa", izjavila je Marijana Tzeferakou, iz grčke filijale Amnesti internešenela. Ona dodaje da to pitanje nije prvenstveno nacionalno, nego evropsko.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Grčke za sada nije komentarisalo izveštaj, ali vlasti te zemlje stalno negiraju da se loše postupa s "ljudima u čamcima" i ističu da se ne radi o izbeglicama, nego o ekonomskim migrantima iz siromašnijih zemalja Bliskog istoka i južne Azije koji traže posao i bolji život u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: