Hrvatski generali ostaju u Hagu

Haško tužilaštvo odbacuje mogućnost da se suđenje trojici hrvatskih generala prepusti hrvatskom pravosuđu, kaže Olga Kavran.

Izvor: B92

Subota, 06.10.2007.

21:05

Default images

Reč je o suđenju generalima Ante Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču. Portparol haškog tužilaštva Olga Kavran je to izjavila, reagujući na jučeranju izjavu hrvatskog predsednika Stjepana Mesića. Ona je istakla da ni sudsko veće ni tužilaštvo neće podnositi predlog o prepuštanju, dok treća strana, u ovom slučaju hrvatska država, nema tu pravnu mogućnost.

Kavranova je rekla da je postupak već počeo i da se samo u Haškom tribunalu može suditi optuženima koji su bili na važnim funkcijama.

U vladajućem HDZ-u su rekli da ne žele da daju komentare na Mesićevu inicijativu, niti da se koriste hrvatskim generalima u predizborne svrhe.

Pojedini mediji su preneli izjave da diplomatija već nekoliko godina radi na premeštanju procesa Gotovini, Čermaku i Markaču, pa bi se svako preuranjeno izletanje s takvim zahtevom moglo kao bumerang obiti o glavu.

U opozicionoj Socijaldemokratskoj partiji kažu da je od presudne važnosti da se međunarodna zajednica uveri da hrvatsko pravosuđe može pravično da sprovede taj postupak.

Premeštanje procesa je moguće ako Ujedinjene nacije odbiju da produže mandat Haškom tribunalu, koji ističe 2008. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: