Sednica Rijaseta Islamske zajednice

U Novom Pazaru održana je sednica Vrhovnog sabora Rijaseta Islamske zajednice u Srbiji.

Izvor: B92

Petak, 05.10.2007.

07:48

Default images

Na njoj je obavljena i zvanična primopredaja dužnosti između Hamdije Jusufspahića i novoizabranog reisa Adema Zilkića. Generalni sekretar Rijaseta Eldin Aščerić rekao je novinarima da je na toj sednici "obnovljen" rad Mešihata iz Sandžaka, koji organizaciono pripada Rijasetu u Srbiji, i da su verifikovani mandati novih organa upravljanja.

"Verifikuje se predlog i imenovanje reis-ul-uleme Islamske zajednice Srbije efendije Delkića, na osnovu Ustava Islamske zajednice Srbije. Na predlog sabornika Sabora Islamske zajednice Srbije s područja Sandžaka, jednoglasno se usvaja imenovanje dosadašnjeg reis-ul-uleme Hamdije efendije Jusufspahića za doživotnog počasnog ulemu Islamske zajednice Srbije", rekao je Aščerić.

On je rekao i da je jedan od zaključaka Sabora da se kod Vlade Srbije pokrene postupak za zaštitu objekata i ljudi. On je pojasnio da je takva odluka usvojena zbog učestalih pretnji od pristalica Muamera Zukorlića.

S druge strane, zamenik predsednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka i novosadski muftija Rešad Plojović, negirao je da Zukorlić na ovakav način može biti smenjen:

"Zapravo se radi o ponovnom pokušaju implementacije odluke Sulejmana Ugljanina, donete u septembru prošle godine, o ukidanju Mešihata Islamske zajednice. Predsednika Mešihata moguće je promijeniti, ali isključivo u skladu s Ustavom Islamske zajednice i u okviru nadležnih organa Islamske zajednice u Srbiji", kaže on.

Iz Mešihata Islamske zajednice Sandžaka‚ na čijem je čelu muftija Zukorlić, danas je saopšteno da će sabor te zajednice u subotu razmatrati aktuelno stanje i dati mogućnost svim članovima da izraze svoje mišljenje o Zukorlićevom dosadašnjem radu.

Taj mešihat je naveo da, ukoliko članovi Sabora ne izraze poverenje Zukorliću, on će biti razrešen dužnosti i biće raspisani izbori za imenovanje novog muftije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: