"Mihajlović molio puštanje Legije"

Rade Terzić izjavio da je Dušan Mihajlović molio da se pusti Milorad Ulemek, nakon što je uhapšen u klubu Stupica.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 26.06.2007.

09:41

Default images

Terzić je gostujući u Poligrafu porekao optužbe zamenika četvrtog okružnog tužioca Miroljuba Vitorovića i izneo niz kontraoptužbi. Da podsetimo, šefica četvrtog opštinskog tužilaštva Biljana Radovanović za B92 potvrdila je da su Mile Luković, Aleksandar i Miloš Simović i Vladimir Milosavljević iz pritvora pušteni na zahtev tadašnjeg okružnog tužioca Radeta Terzića.

Isto je sinoć izneo u emisiji Poligraf Miroljub Vitorović. On je između ostalog rekao da je Terzić nekoliko puta insistirao na tome da pripadnici Zemunskog klana budu 2001. pušteni iz pritvora.

Rade Terzić negira da je on insistrirao da se Dušan Spasojefić pusti iz pritvora u kome se našao 2001. godine, kao i da je on obustavio istragu protiv Milorada Ulemeka posle incidenta u klubu Stupica, a pri proslavi rođendana Svetlane Ražnjatović. Tu su, prema njegovim rečima, intervenisali neki drugi ljudi.

"Tada kada je trebalo da po tački dva zbog uticaja na svedoke da bude određen pritvor, tada je ministar Mihajlović i neki oficiri MUP-a koji više nisu u zemlji, a neki nisu među nama, zvali su me i molili da je to jedan sjajan čovek, a ministar Mihajlović sa objašnjenjima da se radi o velikom detetu koji eto ne zna šta radi, ali da će takve stvari biti i da će se to sanirati i da ako može ne ode u pritvor pukovnik MUP-a Srbije", rekao je Terzić u Poligrafu.

Terzić takođe tvrdi da je ministra Mihajlovića inače redovno informisao o slučaju Spasojević i drugim "zemuncima", kao i da je prema proceni tadašnjeg zamenika četvrtog opštinskog tužilaštva Miroljuba Vitorovića, Spasojević pušten usled nedostatka dokaza.

Vitorović je kao raniji gost Poligrafa rekao da on ne bi pustio Spasojevića iz pritvora da je znao da se protv njega vodi postupak za iznudu u okružnom tužilaštvu i da je taj predmet čamio u fioci. Terzić tvrdi da to nije tačno.

"Neki časni ljudi kako on to reče, koje ja smatram časnim ljudima, podsetili su me da je u samom zahtevu za sprovođenje istrage Miroljub Vitorović naveo da se protiv Spasojevića, navodeći njegove generalije, dakle govorim o zahtevu za sprovođenje istrage za otmicu, naveo da se protv njega sprovodi postupak pred okružnim sudom u Beogradu za kirivično delo iznude. Dakle, on govori notornu neistinu, uostalom postoje sudski spisi gde se sve to može videti", rekao je Terzić.

Inače, Terzić se ne seća zašto je napisao obavezno upustvo kojim se oslobađa Mile Luković. Dalje smatra da je priča koju je pokrenuo Dušan Mihajlović, o tome ko je i zašto koga od "zemunaca" i "surčinaca" pustio iz pritvora koristi da skrene pažnja sa duvanske afere i akcije "Mreža".

Vitorović: Terzić pustio "zemunce"

Mioljub Vitoroviæ (B92)
Mioljub Vitorović kaže da su pripadnici zemunskog klana pušteni po naređenju Radeta Terzića. Vitorović je 2001. bio tužilac Četvrtog opštinskog tužilaštva i za emisiju Poligraf B92 juče je ispričao da se po naređenju svog pretpostavljenog, tada tužioca Radeta Terzića, složio da iz pritvora izađu Mile Luković, braća Simović i Vladimir Milisavljević, pripadnici zemunskog klana, iako to nije odobravao. On kaže da o tome postoji i pisani dokument u IV tužilaštvu.

Prema rečima Vitorovića, koji je sada u Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine, posle hapšenja Spasojevića, Lukovića i tri člana zemunskog klana na aerodromu u Parizu, u aprilu 2001, određen im je pritvor zbog falsifikovanih pasoša kojima su otputovali iz Srbije.

Gotovo u isto vreme protiv Spasojevića i ostalih poveden je postupak zbog otmice Miroslava Miškovića, vlasnika kompanije Delta.

U međuvremenu, Terzić se, kako kaže Vitorović, otvoreno suprotstavljao zadržavanju pomenutih u pritvoru, sugerišući to Biljani Radovanović, tužiteljki IV opštinskog tužilaštva.

"Rekla mi je da ju je zvao Rade Terzić da siđe na parking IV opštinskog suda jer, navodno, žuri na avion za Tivat jer ima neko savetovanje u Budvi. Vratila se posle par minuta zabezeknuta, zapanjena, i rekla da je on od nje tražio da oni budu pušteni jer je Spasojević, navodno, ne znam kome rekao da će, ako bude na slobodi, odati prave izvršioce otmice Miškovića", priča Vitorović.

Šefica Četvrtog opštinskog tužilaštva Biljana Radovanović danas je za B92 potvrdila da su Mile Luković, Aleksandar i Miloš Simović i Vladimir Milosavljević iz pritvora pušteni na zahtev tadašnjeg okružnog tužioca Radeta Terzića.

Njima je pritvor produžavan do septembra, kada se Vitorović složio s predlogom da Spasojević bude pušten jer su svi svedoci već dali iskaz, pa, kako kaže, nije postojala opasnost od uticaja na njih.

Spasojević je pušten u septembru, ali se ispostavilo da je Okružno tužilaštvo u Beogradu od juna 2001. u fioci držalo predmet protiv njega zbog iznude i dostavio ga IV tužilaštvu tek 10 dana po puštanju iz pritvora, što je mogao biti osnov za produžetak pritvora.

"Iz spisa se videlo da je policija taj predmet dostavila Okružnom tužilaštvu u junu, jedan je bio u pritvoru, da je zamenik okružnog tužioca koji je radio predmet posle mesec dana povukao predmet, tražio spise na razmatranje, saglasio se s puštanjem iz pritvora tog jednog pritvorenog, držao taj predmet dok Spasojević nije pušten i krajem septembra 2001. predmet je dostavljen IV tužilaštvu u Beogradu", kaže Vitorović.

Ostali pripadnici klana i dalje su bili u pritvoru, sve dok u novembru 2001, u vreme protesta "crvenih beretki" Rade Terzić nije tzv. obaveznim uputstvom naredio Vitoroviću i njegovoj šefici da se slože s puštanjem na slobodu.

Vitorović: Mile Luković se našao na slobodi na zahtev okružnog tužioca Radeta Terzića, pa ću vam to ispričati.. To je dan kad su "crvene beretke" izašle na autoput. Ne znam datum, ne znam ni dan koji je bio…

B92: Novembar 2001.

Vitorović: Znam da je novembar, ne znam koji datum. Znam samo da sam pošao na posao, da me je Biljana Radovanović…

B92: Vaša šefica.

Vitorović: ...da... pitala ako mogu da požurim jer se javio Terzić da će doći da obavi s nama neki razgovor, da je važno da oboje budemo tu. Stigli smo pre njega, to je bilo nešto oko 7.30, rano. Došao je u kancelariju četvrtog tužioca. Televizor je bio uključen, on je pojačao ton, pokazao nam rukom da se približimo, rekao da to što je napolju, na autoputu, da je njihov zahtev da Francuzi, tako se izrazio, moraju danas da izađu napolje.

Vitorović kaže da nema dileme da je iza svega što se tada događalo stajala samo jedna snaga, Državna bezbednost.

Ceo transkript razgovora sa Vitorovićem čitajte na posebnoj stranici.

Vasić: Terzić zamalo uhapšen

Rade Terzić u poslednjem intervjuu datom listu Danas rekao je da su na osnovu njegovog obaveznog uputstva Luković, Milisavljević i braća Simovići pušteni na slobodu, ali i da su o tome bili obavešteni Zoran Đinđić i Dušan Mihajlović.

Terzić kaže da je sve uradio u skladu zakonom i da je posle početka Sablje podneo ostavku iz moralnih razloga.

Novinar nedeljnika Vreme Miloš, međutim, u emisiji Kažiprst na našem radiju rekao je da to nije tačno.

"On je podneo ostavku kada su ga Đorđe Ostojić i ostatak tužilačke organizacije 'pročitali', pa ga je Ostojić, republički tužilac, tada pozvao k sebi u kancelariju, izvikao se na njega i naredio mu da smesta napiše ostavku i da mu se nosi s očiju", kaže Vasić.

"Malo je falilo da Rade Terzić bude uhapšen tokom Sablje. Vrlo malo. Sad ovde izvodi po novinama, njemu se nije dopadalo šta se tamo radi i ovo i ono... Mislim, čoveki se tresao ko prut", navodi Vasić.

Blic: Odeljenje za politička ubistva

BIA, policija i Tužilaštvo ispituju sumnje da je jedno odeljenje DB-a radilo "prljave" poslove za režim Slobodana Miloševića.

Tajni poslovi specijalnog odeljenja pri beogradskom centru Državne bezbednosti, za koje postoji sumnja da su u neposrednoj vezi s događajima u vreme Miloševićevog režima, stavljeni su pod lupu Bezbednosno-informativne agencije, policije i Tužilaštva, piše Blic.

List piše da je u poslednjoj godini vladavine Slobodna Miloševića formirano Odeljenje za pripremu i tehničku organizaciju, pri nekadašnjem beogradskom centru DB-a.

Nadležni sumnjaju da je to odeljenje služilo za "prljave" poslove, pa i za pripremanje i logističku podršku političkih ubistava, kao što su ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića u Budvi.

"Pripadnike tog odeljenja niko ništa nije smeo da pita o poslu i niko nije znao šta oni rade. Sumnja se da su radili prljave poslove, pa i ubistva. Šepurili su se da su mnogo važni tajni agenti. Koristili su najbolje automobile koji su tada bili u DB-u i sva ostala sredstva kojima je raspolagala tajna služba", rekao je za Blic neimenovan izvor blizak nadležnima koji ispituju taj slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: