Suđenje Ademiju i Norcu

Hrvatski generali u penziji Mirko Norac i Rahim Ademi izjavili da se ne osećaju krivima za ratne zločine nad srpskim civilima.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 18.06.2007.

08:04

Default images

Norac i Ademi su pred zagrebačkim Županijskim sudom danas, na početku suđenja, izjavili da nisu krivi za ratne zločine nad srpskim civilima u akciji Medački džep 1993, u tadašnjoj samoproglašenoj Republici Srpskoj Krajini.

Pošto im je zamenik glavnog državnog tužioca Antun Kvakan pročitao delove optužnice, generali su rekli da razumeju šta im se stavlja na teret, ali da se ne osećaju krivim ni po jednoj tački optužnice.

Ademi se na sudu pojavio sa slobode, a Norac već služi dvanaestogodišnju kaznu zbog zločina nad srpskim civilima na području Gospića. Ademi je bio vršilac dužnosti komandanta Zbornog područja u Gospiću, a Norac komandant IX gardijske motorizovane brigade i Sektora 1, posebne operativno-taktičke grupe formirane specijalno za akciju Džep '93.

U optužnici se tvrdi da su generali znali i mogli da znaju za zločine i da nisu ništa preduzeli da spreče i kazne odgovorne za ubijanja civila i ratnih zarobljenika, paljenje i rušenje kuća i pljačku po završetku akcije.

U selima oko Gospića, koja su razorena, tada je ubijeno blizu 100 Srba i uništeno najmanje 100 kuća i drugih objekata.

Suđenje je pripremano skoro dve godine, a reč je o prvom i za sada jedinom procesu koji je Haški sud prepustio hrvatskom pravosuđu.

Kvakan je najavio da će pred sud pozvati i najviše hrvatske vojne i političke lidere iz ratnog vremena, poput bivšeg ministra policije Ivana Jarnjaka i generale Mladena Markača, Davora Domazeta, Matu Laušića, Petra Stipetića i Željka Sačića.

Kao svedoci će biti saslušani i komandanti pojedinih jedinica na ratištu i pripadnici Ujedinjenih nacija, koji su posle akcije došli na područje Medačkog džepa i srpske izbeglice iz tog područja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: