Vlada: Rashodi 116 milijardi

Vlada navodi da je od januara do marta potrošeno 116 milijardi dinara, 8 milijardi manje u odnosu na rashode predviđene Uredbom.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 02.04.2007.

17:14

Default images

Naime, u Demokratskoj stranci tvrde da je Vlada potrošila više nego što treba i da Srbiji preti finansijska kriza. DS je zbog toga i tražio nastavak sednice Skupštine, jer smatra da je Vlada Srbije Uredbom nezakonito rešila problem privremenog finansiranja države. Sa tim se slažu i pravni stručnjaci. Ministarstvo finansija je danas saopštilo da su rashodi 7 odsto manji od predviđenih.

Tekući rashodi su iznosili 116 milijardi dinara, što je osam milijardi dinara ili sedam odsto niže u odnosu na rashode utvrđene Uredbom o privremenom finansiranju, a svega 6,4 milijarde dinara više u odnosu na isti period prošle godine.

Na taj način, ostvaren je budžetski suficit od 36 milijardi dinara, što je šest puta više od suficita predviđenog Uredbom, dok je u istom periodu prošle godine ostvaren budžetski deficit u iznosu od devet milijardi dinara, navodi Ministarstvo.

Ministarstvo finansija Srbije saopštilo je da su od 1. januara do 31. marta ove godine, u periodu primene Uredbe o privremenom finansiranju, ostvareni budžetski prihodi od 152 milijarde dinara, što je za 22 milijarde dinara više u odnosu na prihode utvrđene Uredbom.

U saopštenju se kaže da tekući prihodi obuhvataju i prihod od prodaje treće licence za mobilnu telefoniju koji iznosi 25,4 milijarde dinara.

Od početka januara iz suficita budžeta izmiren je javni dug u iznosu od 6,5 milijardi dinara, a u isto vreme, ostvareni su izdaci za realizaciju Nacionalnog investicionog plana (NIP) u iznosu od 9,4 milijarde, što je približno isto kao i u poslednja tri meseca 2006. godine otkako se realizuje NIP.

Ministarstvo finansija saopštilo je da stanje dinarskih sredstava Republike Srbije na dan 31. marta 2007. godine iznosi 44,1 milijardu dinara, što je skoro četiri puta više u odnosu na mart 2004. od kada je ova Vlada preuzela mandat.

Stanje deviznih sredstava Republike Srbije kod Narodne banke Srbije na dan 31. marta iznosi 1,1 milijardu evra, što je 14,5 puta više u odnosu na mart 2004, kada su devizna sredstva iznosila svega 75 miliona evra.

Dinarska i devizna likvidnost budžeta Srbije i dalje je izuzetno visoka i pored činjenice da je počev od novembra 2006. prevremeno vraćen dug penzionerima u iznosi od 22 milijarde dinara i spoljni dug Svetskoj banci za obnovu i razvoj u iznosu od 25 milijardi dinara, ističe Ministarstvo finansija u saopštenju.

Privremeno finansiranje prema Uredbi

Uredbu o privremenom finansiranju budžeta Vlada Srbije je usvojila 29. marta i ona je juče stupila na snagu. Usvajanju Uredbe protivile su se Demokratska stranka i G17 plus, koje smatraju da ta uredba nije zakonita i da mora biti izmenjen Zakon o budžetskom sistemu da bi privremeno finansiranje bilo produženo legalno.

Bivši ministar finansija Božidar Đelić, iz DS-a, ocenio je prethodno za B92 da, sem toga što je protivustavna i protivzakonita, Vladina uredba predstavlja i finansijski državni udar.

Đelić ističe i da je to opasan presedan koji otvara mogućnost nekoj budućoj vladi da vlada godinama kroz uredbe, bez provere u parlamentu.

"Prema informacijama kojima ja raspolažem, u poslednjih nekoliko dana potrošeno je više od 150 miliona evra, a račun Srbije pao je ispod milijarde evra kod Narodne banke Srbije", kaže on.

"Postoji veliki rizik da ova vlada potroši ceo novac i da suštinski od buduće vlade napravi tehničku vladu. Ako to tako bude urađeno, a tu ima 500 miliona evra suvišnih rashoda, doći ćemo do situacije da za ostatak godine ne ostane bogzna šta. To je dodatni način izneveravanja izborne volje građana", kaže Đelić.

Đelić je najavio da će DS danas uputiti zahtev premijeru i koordinatorima Ministarstva finansija da dostave izveštaj o stanju u budžetu kada je reč o prihodima i rashodima od početka godine.

U DSS-u tvrde da je Vlada bila prinuđena da donese spornu uredbu, kao i da je ona zakonski moguća na osnovu Zakona o javnim prihodima i rashodima.

Portparol DSS-a Andrija Mladenović kaže da je predlog DS-a i G17 za izmenu Zakon o budžetskom sistemu kratkoročno rešenje, jer se može desiti da se Skupština ne konstituiše, da se dođe do novih izbora i da pitanje finansiranja državnog budžeta i dalje ostane nerešeno.

Nikolić: Državni udar

Zamenik lidera Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić kaže da će njegova stranka prisustvovati konsultacijama samo ako se utvrdi da je "neko obezbedio 126 glasova za izbor predsednika Skupštine".

"Nećemo isticati kandidata, ali ako je to samo neka igra, mi ćemo jasno staviti do znanja srpskoj javnosti da je reč samo o igri, da sednica nije ozbiljna", rekao je on za Glas javnosti.

Nikolić je kazao da je u Srbiji Uredbom o finansiranju izvršena "neka vrsta državnog udara", da "nema zakonodavne vlasti, dok izvršna funkcioniše normalno kao da se ništa nije desilo" i da on "ne prihvata objašnjenje Vlade da je prinuđena da pogazi zakon da bi građanima bilo bolje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: