Mesec dana pritvora za vehabije

Istražni sudija Okružnog suda u Novom Pazaru četvorici uhapšenih vehabija odredio pritvor od 30 dana.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 18.03.2007.

15:03

Default images

Osnovano se sumnja da su pomenuti pripremali terorističke aktivnosti, u kampu otkrivenom u selu Žabren, 30 kilometara od Novog Pazara.

Uhapšeni su Mirsad Prentić, Fuad Hodžić, Vahid Vejselović i Senad Vejselović, svi iz Novog Pazara, a jedan osumnjičeni je pobegao i za njim policija traga.

Predsednik Okružnog suda u Novom Pazaru Ćamil Hubić rekao je da su sva četvorica negirala krivično delo koje im se stavlja na teret.

Ministar policije Dragan Jočić izjavio je Tanjugu da akcija razotkrivanja kampa vehabija i hapšenje četiri pripadnika te grupe pokazuju odlučnost i spremnost državnih organa da spreče svaki oblik nasilja i terorizma. Jočić je rekao da ugrožavanje islamske zajednice na teritoriji Srbije policija tretira kao napad na Srbiju i svakog njenog građanina.

"Akcija koja je počela pre tri dana se nastavlja, kontradiverziona jednica je danas na terenu našla određenu količinu automatskih pušaka, oko sedam kilograma eksploziva s detonatorima i desetak zolja. Pretraga terena se nastavlja, kao i potraga za ostatkom grupe", kađe Jočić.

Zukorlić: Nisam iznenađen

Sandžački muftija Muamer Zukorlić kaže da ga nije iznenadilo hapšenje vehabija jer su oni najavljivali napade na Islamsku zajednicu.

Zukorlić je izjavio je za B92 da je zbog dešavanja u Arab džamiji pre par meseci, kada je izbio sukob sa vehabijama u kojem je jedna osoba ranjena, policija morala ranije da reaguje i da uhapsi pripadnike vehabija. On kaže da je cilj delovanja vehabija destabilizacija islamske zajednice i sandžačkog, a kako je rekao, "možda i šireg prostora".

Zukorlić kaže da priprema akcije vehabija pokazuje koliko je neophodno stvaranje jedinstvene islamske zajednice u Srbiji. On kaže da postojanje više delova islamskog organizovanja ostavlja mogućnost pojave ekstremnih oblika islama.

"Da se ranije delovalo, moglo se mnogo više učiniti na preventivi. Ostaje da se vidi da li je ovo dovoljno ozbiljno da bi nadležni shvatili o čemu se radi i kako se prema tome treba postaviti. U svakom slučaju, taj problem ne može biti rešavan samo sa bezbednosnog aspekta, već i zakonski, on mora biti osujećen na sve moguće načine, apošto ima i duhovni element, mora biti izgrađena jaka islamska zajednica", kaže Zukorlić.

Ko su vehabije

Vehabizam je nastao kao oslobodilački pokret protiv turske okupacije i u samom početku Zapad ih je zvao "islamskim protestantima". Vremenom, same vehabije sve više su se okretale od socijalnih problema i sve više se bavili obrednim problemima i verskim pitanjima.

"Oni misle da samo oni veruju u boga, sebe su proglasili muhedinima, što znaći strogim teistima, ne priznaju da postoji vreme kao faktor, drugim rečima - poriču istoriju", kaže za B92 orijentalista Rade Božović.

Profesor Božović smatra da je vehabizam doživeo svoj preporod na raspadu Jugoslavije. Vehabija ima u susednoj Bosni, ali je njihov broj u Srbiji veoma mali.

"Kada male grupe povedu neku akciju, nasilje je jedini način da ta akcija uspe. Ubeđen sam da se i oni služe nasiljem, da sigurno svojoj okolini prete, da okolina ne sme uvek ni da ih prijavi. To nam istorijsko iskustvo celog sveta govoria, jer nisu se bavili samo muslimani terorom - teroroizam je bio vrlo prisutan u Evropi tokom sedamdesetih", rekao je on. 

Božović kaže da ne može biti veće opasnosti od vehabija u Srbiji, osim ako se u celu priču ne uključe ili ekstremni krugovi iz islamskog sveta, ili velike sile koje Balkan vide kao strateški značajno područje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: