Tirol: Zabava za gestapovca

Centar Simon Vizental zatražio je ostavke u austrijskoj provinciji zbog zabave priređene nekadašnjem gestapovcu.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.03.2007.

16:21

Default images

Grupa je izrazila "bes i frustraciju" odlukom guvernera Tirola Herviga fon Staa i drugih političara da se okupe u čast 90-godišnjeg Ferdinanda Obenfeldera, bivšeg zamenika gradonačelnika Insbruka, osumnjičenog za zločine nad Jevrejima u Insbruku tokom "Kristalne noći" 1938.

Efraim Zurof, glavni lovac na naciste Centra Simon Vizental, rekao je da je zgrožen "što individue čija dela tokom vladavine nacista treba javno odbaciti, dobijaju umesto toga počast austrijskih javnih figura koje bi morale drugačije da se postave".

Zurof je pozvao Fon Staa da podnese ostavku, kao i gradonačelnika Insbruka Hilde Coha i nekoliko regionalnih lidera Socijaldemokratske partije koji su prošlog meseca bili na zabavi. Fon Sta nije bio dostupan za komentar.

Centar Simon Vizental nedavno je pojačao pritisak na austrijske vlasti da izvedu pred sud ostarele ratne zločince iz Drugog svetskog rata pre nego što umru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: