Štrajk na Otvorenom univerzitetu

Zaposleni na Novosadskom otvorenom univerzitetu počeli su danas generalni štrajk zbog finansijskih i socijalnih problema.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.03.2007.

12:32

Default images

Zaposleni zahtevaju da nadležni nađu rešenja za finansijske probleme i deblokiranje računa te ustanove. Oni su stupili u generalni štrajk zbog toga što su predstavnici gradskih vlasti u Novom Sadu ignorisali njihove zahteve za rešavanje lošeg stanja u toj ustanovi. Oni traže restrukturiranje univerziteta i izradu socijalnog programa za zaposlene koji će ostati bez posla.

Predsednica Štrajkačkog odbora Ljiljana Gantar rekla je da je u štrajku 34 od 41 radnika NOU, a da od 15 visokoobrazovanih radnika, koji su na stručnim i uredničkim pozicijama, štrajkuje njih 10.

Sindikat Novosadskog otvorenog univerziteta organizovao je prošle nedelje jednočasovni štrajk upozorenja i gradskim vlastima dostavio zahteve u kojima se traži rešavanje teške situacije u toj ustanovi.

Predsednik Skupštine Novog Sada Zoran Vučević pre dva dana je u pismu štrajkačkom odboru naveo da je članu gradskog veća za kulturu Radovanu Jokiću prosleđen problem Novosadsog otvorenog univerziteta.

Jokić, međutim, predstavnike štrajkačkog odbora još nije pozvao na pregovore, pa su zaposleni stupili u štrajk.

Predsednik sindikata tog univerziteta Živan Kuzmanović ranije je agenciji Beta rekao da je Jokić na nedavnom sastanku sa zaposlenima najavio da će grad povući svoja osnivačka prava sa Novosadskog osnivačkog univerziteta.

Kuzmanović je naveo i da dugovi tog univerziteta prema zaposlenima, dobavljačima i kreditorima u ovom trenutku iznose oko 25 miliona dinara.

U ranijem pismu savetima novosadskih mesnih zajednica, zaposleni na Novosadskom otvorenom univerzitetu, koji je osnovan 1952. godine kao Radnički univerzitet, pozvali su građane Novog Sada da im se pridruže u sprečavanju namere gradskih vlasti da ukinu tu ustanovu.

Zaposleni traže da se pronađu rešenja za status te ustanove, kao i za lošu finansijsku situaciju i blokiran račun firme. Oni zahtevaju restruktuiranje tog univerziteta i izradu socijalnog programa prema
zaposlenima koji će ostati bez posla.

Direktor Novosadskog otvorenog univerziteta Dimšo Košarac, koga je na tu funkciju postavila Srpska radikalna stranka, ranije je podneo ostavku zbog toga što nije pronađeno rešenje za stanje u toj ustanovi.

Sindikat tog univerziteta ranije je optužio gradsku vlast da je namerno uništila tu ustanovu i da aktivnosti na njemu služe za promociju Srpske radikalne stranke, koja je na vlasti u Novom Sadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: