Buš: Pjongjang da ispuni obećanja

Američki predsednik Džordž Buš istakao neophodnost da Severna Koreja ispuni obećanja o demontiranju nuklearnih postrojenja.

Izvor: B92

Sreda, 14.02.2007.

17:45

Default images

Buš je, dan nakon sporazuma o razoružanju Severne Koreje, telefonom razgovarao s južnokorejskim predsednikom Ro Mu-Hjunom i premijerom Japana Šinzom Abeom.

Američki predsednik je pozvao dvojicu lidera kako bi im se zahvalio na ulozi koju su imali tokom pregovora o severnokorejskom nuklearnom programu.

"Lideri su se složili da je važno političko usklađivanje o Severnoj Koreji. Predsednik je istakao da je proces razgovora SAD, Rusije, Kine, Japana i Severne i Južne Koreje otvorio put za napredovanje, ali Severna Koreja bi morala da ispuni data obećanja", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Gordon Džondrou.

Buš je takodje uverio Abea da će biti rešeno pitanje otmica Japanaca tokom 70-ih i 80-ih na nalog vlasti u Pjongjangu. Severna Koreja je juče pristala da demontira svoja nuklearna postrojenja za šta će dobiti pomoć u energiji, ali Japan odbija učešće u toj vrsti pomoći Pjongjangu ako ne bude napretka po pitanju otetih građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: