Zurof: Srbija da traži izručenja

Direktor Centra Simon Vizental iz Jerusalima Efraim Zurof kaže da vlasti Srbije ne čine ništa u vezi sa zahtevima za izručenje.

Izvor: B92

Sreda, 24.01.2007.

15:40

Default images

Izjava Zurofa odnosi se na tri nacistička zločinca iz II svetskog rata, odgovorna za stradanje Srba, Jevreja i Roma. Zurof je na konferenciji za novinare u Novom Sadu rekao da je od vlasti u Srbiji do sada dobijao samo obećanja da postoji čvrsta rešenost za podnošenje zahteva za izručenje, ali da ništa nije preduzeto.

"Nažalost, čuli smo dosta lepih reči, ali izostala je bilo kakva akcija", kaže Zurof i dodaje da ga to čudi jer je reč o nacističkim zlikovcima koji su zločine činili nad Srbima.

Zurof je dodao da su mu predsednik Srbije Boris Tadić i ministar pravde Zoran Stojković pre nekoliko meseci obećali da će biti učinjeni konkretni koraci na tom planu i naveo da ga premijer Srbije Vojislav Koštunica na sve moguće načine izbegava u poslednja dva meseca.

On je precizirao da bi vlasti mogle i trebalo da traže izručenje Šandora Kepira, mađarskog žandara iz II svetskog rata, koji je, prema njegovim navodima, učestvovao u Novosadskoj raciji, januara 1942.

Kepir je, kako je Zurof rekao, učestvovao i u deportaciji novosadskih Jevreja u nacistički koncentracioni logor Aušvic, krajem II svetskog rata, a po okončanju rata pobegao je prvo u Austriju, zatim u Argentinu, a onda se vratio u Mađarsku, gde i danas živi na poznatoj adresi.

Zurof je rekao da bi vlasti u Srbiji trebalo da traže izručenje i ustaških zlikovaca Milivoja Ašnera i Iva Rojnice, koji su organizovali deportaciju Srba, Jevreja i Roma u ustaški logor Jasenovac i likvidacije u regionu Dubrovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: