I srpski brendovi falsifikovani

Blic piše da su švercerskim kanalima iz Kine u Srbiju počeli da stižu i falsifikati srpskih robnih marki.

Izvor: B92

Sreda, 20.12.2006.

08:23

Default images

Prema podacima iz Uprave carina, kineski proizvođači pokušali su da u Srbiju ubace falsifikovanu robu firmi "Bejbi kids i Donkafe". Zbog toga u Odeljenju za zaštitu intelektualne svojine sve češće zahteve za zaštitu brenda podnose i srpske firme čija je roba na meti falsifikatora.

Tako je zaštićena i robna marka "Jafa keksa", a svoja prava na prostoru Srbije zaštitile su i firme "Crvena zvezda", "Bambi", "Crvenka", "Nopal", "Eminent", jer se svi oni nalaze na meti falisifikatora.

Od početka ove godine carinski organi Srbije su u oko 700 slučajeva prekinuli postupke uvoza, izvoza i tranzita i privremeno zadržali raznovrsnu robu za koju je postojala sumnja da povređuje neko od prava intelektualne svojine, zbog etiketa ili obeležja velikih svetskih proizvođača koje nisu bile verodostojne.
Od ovog broja, u oko 500 slučajeva je zbog sumnje da su povređena prava poznatih svetskih kompanija, zadržano oko 100.000 pari sportske i druge obuće, 40.000 komada raznih odevnih predmeta i 46.000 pari čarapa.

Snežana Karanović, načelnica Odeljenja za zaštitu intelektualne svojine, kaže da su trgovinski sudovi za deo ove robe već doneli pravosnažne presude, a nakon što je utvrđeno da je roba krivotvorena, ona je uništena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: