Niko neće da kopa krompir

Prema zvaničnim podacima, skoro svaki treći radno sposoban stanovnik Srbije je nezaposlen.

Izvor: B92

Nedelja, 26.11.2006.

10:18

Default images

Razlog za to nije uvek činjenica da posla nema, često je za manje privlačne poslove teško naći radnike. Tokom nekoliko festivalskih dana Sabora trubača u Guči, privučeno muzikom i hranom, to mesto poseti na stotine hiljada turista. Tokom godine, pak, za ljude koji tu žive svakodnevica je manje zabavna.

Osnovna delatnost seoskog stanovništva je proizvodnja krompira. Kada je reč o poljoprivrednim radovima, u Guču retko ko dolazi. Poljoprivrednik Srećko Pejić kaže da radne snage nema, a da je dnevnica 1.200 dinara. Ranije su dolazili Bugari i Rumuni da rade, ali otkad su im uveli vize, njih nema, niko ne želi da radi na selu", kaže on.

Uz dnevnicu od 1.200 dinara, radnik ima obezbeđen stan, tri obroka dnevno, cigarete, kafu. Za mesec dana, uz slobodne vikende, može da zaradi 26.400 dinara, više od prosečne mesečne zarade u Srbiji.

U Moravičkom okrugu, oko 10.000 nekvalifikovanih radnika je bez posla, ali je interesovanje za kopanje krompira slabo. Zbog depopulacije sela uskoro možda neće ni biti nikog kome su radnici potrebni jer se površine pod krompirom smanjuju svake godine.

Dragačevski kraj ima idealne uslove za proizvođnu krompira, odnosno nadmorsku visinu od 400-600 metara i peskovito zemljište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: