Ombudsman: Kraj pravne Slovenije

Slovenački omdusman odluku meštana o preseljenju Roma van tog mesta nazvao krajem pravne države.

Izvor: B92

Nedelja, 29.10.2006.

10:49

Default images

Zaštitnik ljudskih prava Matjaž Hanžek je izjavio da, ako masa koja preti smrću odlučuje ko će gde da živi, to predstavlja kraj pravne države u Sloveniji, prenose slovenački mediji. Hanžek se boji i da bi takav obrazac ponašanja mogao da postane signal i za ostale, odnosno model ponašanja ubuduće. Romi iz romskog naselja Dečje selo već drugu noć provode u šumi, gde su ih proterali žitelji obližnjeg mesta Ambrus.

Hanžeka čudi odluka Vlade, koja je popustila pred napujdanom masom, uprkos tome što je ministar prosvete pre neki dan rekao da u XXI veku nije moguće pristati na to da neko nasilno bude preseljen iz nekog područja.

Ombdusman za situaciju krivi vlast, koja neće da se lati rešavanja problema Roma u Sloveniji, uprkos tome što taj problem postoji već 10 godina i što na njega upozoravaju brojne međunarodne organizacije i Kancelarija slovenačkog ombdusmana.

Hanžek podržava najave predsednika Romskog društva iz Novog Mesta da će se zbog preseljenja Roma iz Ambrusa pritužiti nadležnim evropskim institucijama, ali i sam razmišlja o prijavi.

Pretnje smrću i specijalci

Posle pet dana provedenih u šumi, kuda su ih prognali žitelji slovenačkog sela Ambrus, Romi su sinoć su pokušali da se vrate u svoje naselje. Razjareni meštani su ih sačekali pretnjama smrću, zbog čega je u selo stigla specijalna policija.

Trideset pet Roma, najvećim delom bebe i deca, i jedna trudnica, sinoć su uzaludno pokušali da se iz šume vrate u svoje naselje, a od razjarenih žitelja, kojima su se pridružili i stanovnici okolnih sela, Rome su morale da zaštite specijalne jedinice policije, pojačane specijalcima na konjima.

Rešenje koje je ponudio ministar unutrašnjih poslova Dragutin Mate prihvatile su obe strane, pa tako Romi danas, dok ne bude nađena druga lokacija za njihovo naselje, biće smešteni u Centar za strance u Postojni.

Meštani su rešenje sa zadovoljstvom prihvatili jer to odgovara njihovom zahtevu da Romi budu odseljeni iz blizine njihovog sela, a Romi nisu ni imali izbora. Noćas su proveli poslednju noć u svom naselju, pod zaštitom specijalne policije, a ni u šumu nisu mogli da se vrate. Vlasnik šume je susedna opština Grosuplje, čiji su žitelji revoltirano zahtevali da Romi budu isterani iz šume.

Predsednik Romskog društva Novo Mesto Zoran Grm najavio je žalbe evropskim institucijama zbog odluke da Romi budu preseljeni. Grm je nezadovoljan jer smatra da bi ta odluka mogla postati obrazac ponašanja prema Romima.

Grm je za slovenačke medije izjavio da su prostorije u bivšoj kasarni, namenjeni za smeštaj Roma iz Ambrusa, neprimerni za stanovanje, pa očekuje da država brže nađe rešenje za trajan smeštaj proteranih Roma.

Predstavnici vlasti Slovenije donekle su reagovali tek juče, kada je Romima zaprećeno smrću, iako sukobi traju već nedelju dana. Nijedan od meštana nije priveden zbog nasilja od koga su Romi pobegli, a isto tako nijedan od njih nije uhapšen zbog otvorenih pretnji Romima smrću, iako je takva pretnja u Sloveniji krivično delo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: