Petak, 06.10.2006.

09:15

Putin zaoštrava migracionu politiku

Vladimir Putin zatražio od vlade da pooštri uslove zapošljavanja i boravka stranih građana na teritoriji Rusije.

Izvor: Beta

Default images

Predsednik Rusije naložio je premijeru Mihailu Fradkovu da do 15. novembra pripremi zakone koji će regulisati zapošljavanje stranih građana, saopštio je Kremlj. Cilj tih zakona treba da bude obezbeđivanje nacionalne bezbednosti, održavanje optimalnog balansa radne snage i obezbeđivanje prioriteta u zapošljavanju ruskih državljana.

Putin traži da zakoni uvedu kvote u zavisnosti od profesije, specijalnosti, kvalifikacije stranih državljana, zemlje porekla i drugih ekonomskih i socijalnih kriterijuma. Osim toga, oni treba da utvrde dozvoljeni procenat stranih radnika koji se angažuju u različitim oblastima privrede, a pre svega "trgovinu na pijacama i tržnim centrima, na veliko i malo".

Pijace u Rusiji uglavnom drže pod kontrolom Azerbejdžanci, Gruzijci i Jermeni.

Sakašvili: Moskva nas neće slomiti

Ruske sankcije neće slomiti gruzijsku ekonomiju, izjavio je predsednik Gruzije Mihail Sakašvili ubrzo pošto je Moskva donela odluku o zamrzavanju radnih dozvola i zatvaranju gruzijskih kompanija.

Sakašvili je u intervjuu Rojtersu rekao da ga više brine izbijanje ksenofobije u Rusiji jer Kremlj vodi oštru politiku protiv imigranata "kako bi zaštitio rusko stanovništvo".

Moskva je prekinula saobraćanje i poštanske veze sa Gruzijom nakon što je Tbilisi uhapsio četiri ruska oficira prošle nedelje i optužio ih za špijunažu. Oni su kasnije pušteni.

Prošlonedeljni incident je pokazao dubinu tenzija između te dve zemlje. Sakašvili optužuje Rusiju da se meša u unutrašnje poslove Gruzije, dok je Moskva zabrinuta antiruskom retorikom Tbilisija i njegovom prozapadnom politikom.

"Ekonomski nam ne mogu naneti mnogo štete. Ovakve sankcije su se proteklih godina pojavljivale i nestajale i mi još nismo mrtvi. Živi smo i zdravi, razvijamo se i ekonomski jačamo", rekao je Sakašvili.

Rusija upozorila Gruziju da ne preti

Ruski ministar trgovine upozorio je Gruziju da ne preti da će blokirati pokušaj Moskve da se pridruži Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).

"Moje mišljenje je da pokušaji da se dijalog vodi kroz ultimatume i silu nisu najbolji način da se reši bilo koji problem, posebno neko privredno pitanje", rekao je ministar privrednog razvoja i trgovine Gernam Gref u Azerbejdžanu.

"Ako se dijalog vodi uz ultimatume, nisam siguran da će to doneti dobro gruzijskoj strani", naveo je on.
Ranije ove nedelje, predsednik Nacionalne banke Gruzije Roman Gociridze rekao je da bi Gruzija, koja je već članica STO, mogla da zatraži da se Rusiji zabrani članstvo u toj organizaciji.

Očekuje se da će Rusija potpisati pristupni ugovor sa SAD na samitu Grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta ove godine u Sankt Peterburgu, ali su pregovori zapeli kod pitanja sanitarne kontrole mesa koje uvozi SAD.

Među 149 država koje nisu članice STO, Rusija ima najjaču privredu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: