Rano otkriti rak grlića materice

Na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici promovisan projekat ranog otkrivanja grlića materice.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.09.2006.

17:51

Default images

Cilj je da se smanji smrtnost žena od tog malignog oboljenja, koje se u potpunosti može izlečiti ukoliko se rano otkrije. Doktorka Jelka Rajević kazala je da se Srbija, srazmerno broju stanovnika, nalazi u vrhu evropskih zemalja po broju obolelih od te vrste raka, drugog po učestalosti kod žena.

Ugovore za dodelu medicinske opreme na promociji su potpisali predstavnici pokrajinskih vlasti, Instituta za onkologiju i još četiri vojvođanske bolnice.

"Ideja je da se pokretanjem tog programa smanji broj obolelih žena. One će biti informisane o prirodi nastanka raka grlića materice, o značaju humanog papiloma virusa, o nekim modelima seksualnog ponašanja koje treba da usvoje kako bi se zaštitile i da shvate značaj redovnih ginekoloških kontrola", objasnila je Rajevićeva.

Dodala je da iskustva zemalja koje imaju slične programe pokazuju da se smrtnost od raka grlića materice, za nešto više od deset godina, može prepoloviti.

Na promociji je rečeno da, prema podacima zdravstvenih ustanova, žene starije od 35 godina čine više od 80 odsto broja obolelih od te vrste raka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: