SE: Uslovna nezavisnost za Kosovo

Nezavisnost Kosova pruža najviše šansi za mir i stabilnost Kosova i regiona, stoji u nacrtu rezolucije Saveta Evrope.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 20.09.2006.

11:57

Default images

"Poštujući interes Srbije i njeno pravo da očuva svoj teritorijalni integritet, Skupština SE veruje da bi nezavisnost Kosova, uz određene uslove, bilo rešenje koje - osim što odgovara volji većine građana Kosova - može da obezbedi najviše šansi za trajni, dugoročni mir i stabilnost čitavog regiona", navodi se u tekstu, usvojenom 18. septembra na Političkom komitetu Parlamentarne skupštine SE.

O nacrtu rezolucije tek treba da se raspravlja i glasa u Skupštini Saveta Evrope.

U nacrtu rezolucije, koji je sačinio izvestilac za Kosovo lord Rasel Džonston, navodi se da nerešeni status Kosova dovodi u neizvesnost dalju političku stabilizaciju čitavog zapadnog Balkana, kao i da je Savet Evrope, bez obzira na ishod pregovora o Kosovu, rešen da pomogne i Srbiji i Kosovu u suočavanju sa izazovima koji im predstoje.

Status Kosova, kako se dodaje, trebalo bi što hitnije definisati kako bi se stvorili uslovi za razvoj u potpunosti odgovornih i reprezentativnih institucija Kosova, uspostavile osnove ekonomskog rasta i doprinelo daljoj konsolidaciji miroljubivih i dobrosusedskih odnosa na zapadnom Balkanu.

U nacrtu rezolucije stoji da su događaji poslednjih meseci bili posebno obeshrabrujući za Srbiju, uključujući zategnute odnose sa Haškim tribunalom, suspenziju pregovora sa EU i raspad državne zajednice sa Crnom Gorom, ali i da u "ovoj delikatnoj fazi sprsko političko vođstvo ima odgovornost" da spreči jačanje antievropskih osećanja u svojoj javnosti.

U predloženom tekstu navodi se da bi, ukoliko bi se pregovori o budućem statusu Kosova produžili "van razumnog vremenskog okvira", možda bilo neophodno predvideti, kao krajnju mogućnost, međunarodno nametnuto rešenje.

Aligrudić: Teško je lobirati

Srbiju je na sastanku na kome je usvojena rezolucija predstavljao i Miloš Aligrudić iz Demokratske stranke Srbije, koji za B92 kaže da je reč o Nacrtu rezolucije.

Aligrudić navodi da taj tekst sadrži veoma kontradiktorne informacije: "Ta rezolucija, dakle, nema veliki značaj. Ona predstavlja samo neku vrstu rezultante većinskog mišljenja u datom trenutku, zavisno od toga ko dođe na sednicu, ko je zainteresovan," kaže on.

"Tu je jako teško lobirati protiv nečeg. Uvek se lakše lobira za kada su izvestioci prominentne ličnosti. To nije stav Saveta Evrope, čak i kada bi se tako usvojilo, jer stav Saveta Evrope predstavlja praktično ono što zaključi Komitet ministara Saveta Evrope, to čak nije ni stav zemalja članica", kaže Aligrudić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: