Sreda, 20.09.2006.

11:57

SE: Uslovna nezavisnost za Kosovo

Nezavisnost Kosova pruža najviše šansi za mir i stabilnost Kosova i regiona, stoji u nacrtu rezolucije Saveta Evrope.

Izvor: B92

SE: Uslovna nezavisnost za Kosovo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Astr0mania

pre 17 godina

Ja se najiskrenije zalazem za ujedinjenu Evropu, to jest, ujedinjeni Balkan.
Da svi zajedno krenemo prema ekonomskom prosperitetu i da se odreknemo ekstremnog nacionalizma.
Kosova mora ostati multietnicko, Kosovo u kome ce svi njeni stanovnici iz svih etnickih grupa ziveti mirno, bezbedno, i u prosperitetu. Ostro usudjujem zasnovane na etnickim motivima.

Ne bih da raspravljam detaljno o politickom statusu Kosova.
Ipak, spomenuo bih da je medjunardno pravo jedno normativno pravilo koje se iz osnova bavi PONASANJEM DRZAVA. Imajuci u obzir drzavnu politiku Srbije prema Kosovu, masakr i torturu prema neduznim albanskim i ostalim nesrbima i proganjanje MILION Albanaca, kakvo pravo, pa i moralno, bi Srbija imala da silom vise od 90% nezadovoljnih gradjana Kosova vrati u njenom okrilju?? Ajde da kazemo da je medjunarodna zajednica resila da Kosovo ostane u Srbiji. Kakvu bi korist Srbija imala ot toga ako se prakticno celo stanovnistvo Kosova snazno usprotivi tom resenju i Srbiju ne smatra njenom domovinom???
Srbija je krsila medjunarodno pravo kad je ponizila narod Kosova cineci zlocine protiv covecanstva.

Za Kosovske Albance temelj Kosova mora biti njena multietnicnost. Njihova duznost ali i interes je da se zblize sa Srbima, kao i sa drugim etnickim grupama, i da zajedno grade demokratsko, ekonomski napredno i tolerantno gradjansko drustvo.

Aleksandar

pre 17 godina

Koliko se ja secam, tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni, iz te iste Medjunarodne zajednice su dolazile izjave, kako nema promena granica ratnim akcijama na tlu nekadasnjih EX-SFRJ republika,nema promena granica etnickim ciscenjem, medjutim, ocigledno je da za nekoga ta pravila ne vaze!
Mislim da je ovaj nacrt, definitivno poraz demokraskih vrednosti.
Sadasnja slika na Kosmetu, gde od 280.000 predratnih Srba u Pristini i sadasnjih 8, koji sada zive u Pristini kao i svakodnevnih napada na Srbe, dovoljno govori da Srbi po nekima iz te Medjunarodne zajednice, ne trebaju da imaju najelementarnija ljudska prava.

Anonimni osmanlija

pre 17 godina

Stabilnost u regionu se ne postize otimanjem teritorije, otimacina sigurno ne donosi mir u regionu i mislim da ce se tek stvoriti nova zarista, Balkan ce za Turce (bez obzira kakva odluka bila) uvek biti deo teritorije i pitanje je samo vremena i geopolitickih prilika kada ce se ponovo vratiti tamo gde i pripada, pod okrilje matice. Pozdrav iz 19tog veka

still chillin'

pre 17 godina

Neka...1 problem manje...Da smo pametni,sad bi se trgovalo,mogla bi se izvuci ogromna korist...Al,ne!Mi Srbi nesto volimo da bijemo izgubljene bitke,uopste ne umemo da gledamo u daljinu...

Test Subject

pre 17 godina

Za Test: Srbi su samo pokusali da kopiraju Hrvate koji su svoje "Albance" unistili i protjerali! Ne bih bio zacudjen da je Milosevic dobio "mig" da isto uradi, samo sto je to u ovom slucaju bilo navlacenje na tanak led!!!

Veljko Jovanovic

pre 17 godina

Ipak je ovo dobro jer covek porazmisli pa shvati neke stvari... Recimo, postaje mi sve jasniji pokret za nezavisnost Teksasa, pa vecinsko raspolozenje stanovnika Baskije, pa zelje dominantne vecine zitelja Korzike, pa intencije hispanolingvalne populacije Kalifornije (nalupao sam se kao pravi diplomata)... I sve cemo njih podrzati, zar ne?

Dejan

pre 17 godina

Mislim da je krajnje vreme da Srbija dobije jednu demokratsku evroskepticnu stranku za sve one koji nisu za Seselja i ekipu, a kojima se najiskrenije gadi Evropa i njena politika prema Srbiji...

MK

pre 17 godina

Ako Kosovo dobije nezavisnost,eto demostarije sirom Srbije!Promena Vlade!I mozda cak pocetak novih konflikta na Balkanu.Zbogom demokratijo i evropo.

Bob

pre 17 godina

Ovo je dokaz Evropske demokratije (citaj diktature). Demokratki je ako uradis kako ja kazem a sve ostalo je Milosevic i fasizam. Srbe u Bosni demokratski satreti a iz Kosova ih iseliti. Probudi se Srbijo, Evropa je novi Rajh. Zadnji cin kapitulacije bi bio ulazak u Evropu.

Beogradjanin

pre 17 godina

U redu moze nezevisnost KIM ali onda moze i nezavisnost severnog dela KIM i nezavisnost Republike Srpske. Ako imaju pravo gradjani KIM da izglasaju nezavisnost onda to mogu i Srbi u Republici Srpskoj pa i u Severnom Kosovu i Metohiji. Be vidim zasto bi Albanci kao nacionalna manjina u Srbiji imali vece pravo od konstituivnog naroda u BIH.

Dusan Bogdanovic

pre 17 godina

Da se SE nekim cudom usprotivio "nametnutom resenju", g. Aligrudic bi gromoglasio o "principijelnom stavu kojim se stite temelji pravednih medjunarodnih odnosa"!!!

Dinke

pre 17 godina

[citat]
"Poštujući interes Srbije i njeno pravo da očuva svoj teritorijalni integritet, Skupština SE veruje da bi nezavisnost Kosova ..."[/citat]
Hoce li mi iko iz SE objasniti, kako se to postuje neciji teritorijalni predlogom da se nekoj drzavi uzme 15% teritorije ?

Marko Jankovic

pre 17 godina

Ako Kosovo dobije nezavisnost ja prvi necu glasati vise NIKAD za pridruzenje EU. Ovo sto oni rade je nenormalno, van svakog zakona i puno licemerja. Da li postoje neki standardi? Da li se postuju osnovna ljutska prava? Ma to nije bitno, bitno je da se rezolucije i medjunarodno pravo krsi i izvrce kako njima odgovara. A posle se ocekuje - Sta? Podrska EU? smesno... ili se drzite svojih principa - principa koje propagirate i drugima - ili nemojte nikome da solite pamet i trpite posledice svoje politike. Posle 7 godina mislim da Srbija treba da potrazi druge "partenre" i zaboravi idilicnu pricu zvanu EU - jer se iz postupaka vidi sta to znaci za Srbiju i koliko tu ima "prava", "sloboda" i "demokratije".

Srale

pre 17 godina

Pa da Krajna i Baranja nisu imale ovake uloge za sprecavanje nasilja. Ocigledno nas niko nestima. Znate sta neko je spomenuo kada udjemo u EU opet ce oni na sever, a sto da udjemo u taj EU daj da zavijemo rukave pa kad moze Engleska, Svajcarska i Japan sami, mozemo i mi.

Ana

pre 17 godina

Srbi su narod koji je proteran sa Kosova, iz Hrvatske, Bosne. Srbi su bili izbombardovani nelegalno, imali su sankcije i kaznjavaju se i dan danas raznoraznim ucenama. U isto vreme niko od manjina nije proteran iz Srbije, cak ni za vreme Milosevica. Na protiv sve manjine u Srbiji ne samo da imaju ista prava kao Srbi, vec vise od prava bilo koje manjine u Evropi. Nagrada Srbiji za to je oduzimanje teritorije i proterivanje Srba. Kakva osecanja Ren i ostali ocekuju od Srba- da budemo super srecni sto smo proterani i sto nam se oduzima teritorija? Gluposti i Budalastine!

Kole

pre 17 godina

Ono sto mene u ovome svemu jako iritira nije zalaganje za nezavisno Kosovo, nego potpuno odsustvo kritike aparthejd sistema koji je MZ dole dozvolila da se uspostavi. A i da ne pominjem
60 % nezaposlenih, kriminal i rasuranje droge koje jako steti samom Zapadu. Usput gotovo sam siguran da ce se sada Makedoniji dogoditi isto i da je velika Albanija realnost jer ce to doprineti "miru". Nazalost tako dok se ne dogodi jos veci pokoj u Njujorku finansiram novcem narko mafije. Zivi bili pa videli...

Dragan

pre 17 godina

Ne mozemo uspostaviti dobre medjusobne odnose i ziveti kao dobre komsije i od toga svi imati koristi. Otimanje, nasilje, silovanje istorije i civilizacije nisu stvari za gradnju nekih "novih dobrih odnosa". To se ne odnosi samo na Albance sa Kosova - to se pre svega odnosi na tzv. "pametne glave" iz Zapadne Evrope i sire. Sve ono sto je "naivna" Srpska Stampa pisala 90-ih godina postala je realnost od 2001-2006. Dupli standardi, slobodno tumacenje istorije i dogadjaja, izmisljanje i sceniranje medijskih slika i izopacenih pretstava za jednokratnu upotrebu.... Maske su pale. Ljudska Glupost je pobedila na Zapadu ali joj to ne daje za pravo vredja inteligenciju Srpsko Naroda u Srbiji ali i svuda po svetu (pogotovu ovde na Zapadu) a ima nas dovoljno i za sadasnje a bogami i za buduca vremena. Apelujem na Srpsku Dijasporu da se ukljuci svim raspolozivim demokratskim sretstvima u odbranu od blacenje nase nacije, inteligencije, kulture, dostojanstva i sadasnje istorije. Ne bi trebalo da vise trecerazredni cinovnici Zapadnih institucija odredjuju sudbine dr. naroda, njihove svakodnevnice i njihove buducnosti i to iskljucivo vodeci se svim onim sretsvima koje NIKAKO ne primenjuju u svojim zemljama i savremenom drustvu. P.S. ne mogu vise da cutim i slusam "raspamecene" koji se prodaju za uspesne politicke faktore. Nisam nacionalista (prema narodima) ali kada je inteligencija u pitanju JESAM.

gnjilanac

pre 17 godina

MA LJUDI JEL STE VI NORMALNI? KOLIKO PUTA TREBA DA VAM STAVIMO DO ZNANJA DA JEDNOSTAVNO NECEMO VISE DA ZIVIMO SA VAMA .NECEMOOOOOO.
DOSTA STE NAS POKRALI ,POBILI ,SILOVALI ,PSOVALI,PONIZILI......
DOSLO JE VREME DA SE MI OKRENEMO SEBI I DA SE I MI RAZVIJEMO KAO OSTATAK SVETA A NE DA VAM CEPAMO DRVA PO VASIM GRADOVIMA ILI NOSIMO UGALJ(CUMUR),JER JEDINO TAKVIM NAS VOLITE.E TO NECE MOCI VISE JER SU TU BRACA AMERI DA NAM POMAZU I NEMA TE SILE KOJA CE TO SPRECITI PA NI ``VASA BRATSKA RUSIJA``
CAO SUMADINCI

Nicolae

pre 17 godina

O statusu Kosova odlučiće Savet Bezbednosti a ne Savet Evrope.I još nije usvojena već ju je usvojio politički savet.Ovo rezolucija ako se usvoji može da predstavlja jako dobar marketing za ideju nezavisnosti, ali ako ne bude prošla u Savetu Evrope,njeno odbijanje može da ima mnogo veće negativne posledice po zagovornike nezavisnosti,nego što usvajanje može da ima pozitivne.Treba uzet u obzir da Savetu Evrope sede predstavnici država kao što su Španija,Rumunija,Grčka i još mnogo država koje se protive bilo kakvom separatizmu.Inicijatori ove rezolucije su verovatno sabrali sve glasove i izračunali da imaju dovoljan broj glasova,ali ako su se preračunali to može da bude jako težak udarac za nezavisnost Kosova.

Istogasi

pre 17 godina

Dolazi vreme suocavanja sa istinom, a to je gubljenje Kosova.MZ i EU nisu krivi. Oni su trazili od nas da damo predlog sta sa Kosovom.A mi smo samo rekli SUSTINSKA AUTONOMIJA i nista vise.Nije im to bilo jasno> Pitali su se: sta sa teritorijom Kosova misli da radi Srbija, sta sa 2 miliona Albanaca, mogu li oni ucestvovati na izborima za skupstinu i predsednika Srbije, moze li Albanac biti ministar vojni itd. I naravno kad nemas ideje posudice ti je neko drugi-Albanci ili MZ.

IvanS

pre 17 godina

Sacuvaj nas Boze od ovih evropskih politicara. "Putuj Evropo...", jer si pala na najnize grane, od kada postojis, sa ovim politicarima koji se mogu druziti sa Slobom i slicnima. Pitam "Evropu": Ko ce biti odgovoran ako resenje koje predlazete izazove nestabilnost, odnosno rat, na Balkanu? Koji "lord" ce biti za to odgovoran i kakve ce konsekvence biti za pogresnu odluku?

Cinik

pre 17 godina

Aha, znači treba poštovati volju većine "građana" Kosova (čitaj Albanaca) inače bi mogli ponovo da uzmu oružje... a šta je sa većinom građana Srbije, Republike Srpske, šta je sa većinskom voljom Srba iz Hrvatske?
Očigledno je da nema generalnog pravila, u svakoj situaciji važi ono pravilo koje je na štetu prezrenih Srba. Već postaje pomalo dosadno.

NN

pre 17 godina

"Poštujući interes Srbije i njeno pravo da očuva svoj teritorijalni integritet, Skupština SE veruje da bi nezavisnost Kosova, uz određene uslove, bilo rešenje"
- Malo kontradiktorno? Postujemo zelju Srbije za ocuvanjem teritorijalnog integriteta, a predlazemo nezavisno Kosovo?

Onaj ko hoce da bude realan, vrlo lako moze da vidi da je Kosovo od '99 vec nezavisno (od Beograda), a gledajuci demografsko stanje na Kosovu pre 50 godina i danas, vrlo lako moze zakljuciti kakvo ce biti stanje u Srbiji za 50 godina, ukoliko Kosovo ostane u Srbiji...onda nece biti problem samo Kosovo...vec i jug Srbije...pa polako Sumadija....pa za 100 godina i Beograd.
Srbija vodi rat koji ne moze da dobije (a cinjenice o kojima govorim verovatno sugerisu i da ne treba)...
Sta ce Kosovo u Srbiji, ako ja ne mogu sa BG tablama da odem do Pecke Patrijarsije, ili ako policijski auto ne moze da ide bez pratnje tenka, jer bi ga bilo sta manje tesko sacuvalo od napada...

Kiza

pre 17 godina

SE smatra da "'u ovoj delikatnoj fazi sprsko političko vođstvo ima odgovornost' da spreči jačanje antievropskih osećanja u svojoj javnosti."
Evo prva mera bi mogla biti ukidanje slobode misli i govora.

Šekspir

pre 17 godina

Dakle promena granica. Pa zar nije to upravo bio koncept za koji su se zalagali svi oni koji su u Hagu?
"Bravo" za Evropu i za njeno poštovanje međunarodnopravnih standarda i pravde.

SGT

pre 17 godina

Stabilnost u regionu se ne postize otimanjem teritorije, otimacina sigurno ne donosi mir u regionu i mislim da ce se tek stvoriti nova zarista, Kosovo ce za Srbe (bez obzira kakva odluka bila) uvek biti deo teritorije i pitanje je samo vremena i geopolitickih prilika kada ce se ponovo vratiti tamo gde i pripada, pod okrilje matice.
Sa otimacinom u najavi, EU gubi svaki kredibilitet i ja ne zelim da budem u takvoj uniji.

Goran

pre 17 godina

Kosovo nikada ne sme biti nezavisno! I to sto je skupstina SE donela rezoluciju jeste sramna odluka. Kazu vecina naroda na Kosovu je za nezavisnost, a da li se nesto pita i ogromna vecina Srbije jer se od nje uzima 15% teritorije. To je apsurd, gde je tu medjunarodno pravo na koje se svi politicari celog sveta pozivaju, a kada je u pitanju Srbija onda se ne moze primenjivati! Tezimo ka jedinstvenoj Evropi a upravo ta Evropa hoce jos jednu novu drzavu na Balkanu! Moramo se boriti svim politickim sredstvima kako bi zadrzali Kosovo u okviru Srbije!

pozdrav komsiluku

pre 17 godina

Ako je pretnja izgleda sredstvo da se dodje do politickog cilja, kako to Albanci otvoreno rade ovih dana, onda i mi Srbi treba da pretimo da se sa njima necemo gledati preko "granice" vec preko necega drugoga.

srdjan

pre 17 godina

Pa ako zele da daju nezavisnot Kosovu to je jedna stvar ali zatso nam na teret u proteklom periodu stavljaju ocepljenje Crne Gore? Ljudi su hteli da se odvoje, raspisali referendum i sproveli rezultate a da Srbija nije nista lose uradila. Nisam razumeo gde je tu greska Srbije? Pricaju o saradnji sa Hagom a bilo bi im bolje da se i sami pozabave Hagom i da od njega zaista naprave nezavisni Sud za ratne zlocine. Jeste problem neizrucenje Mladica ali mi se cini da to nije dovoljan razlog za gubljenje teritorije. Cudi me takodje da nasilje Albanaca protiv Srba na Kosovu nikome nije jasan signal da tamo nema mira, demokratije i civilizacije. Zbog cega se prave da to ne vide i zbog cega favorizuju terorizam na Kosovu?

MirkoNS

pre 17 godina

Milosevic je kriv zbog suprotstavljanja svim civilizacijskim tekovinama modernog Sveta...
Nezavisnost Kosova nije posledica pogresne politike prema Americi, vec prema kosovskim Albancima i njihovim pravima.
Mnogi jos uvek shvataju medjunarodne odnose kao nekakve licne-hirovite napade.

sava

pre 17 godina

Ma nezavisno kosovo nije sporno, sporno je samo da se spreci dalji prodor Albanaca na sever. Kad jednog dana budemo zajedno u EU, i kad granice budu opet otvorene, kako biti siguran da oni nece dalje da se sire?

test

pre 17 godina

Kada ce Srbi najzad shvatiti da ne mogu jedan deo gradjane svoje drzave prvo pokusati OCIGLEDNO proterati i unistiti, a potom kada vam to ne podje za rukom da cmizdrite i placete o "nepravednim resenjima". Srpskoj drzavi fali osnovna kultura, kultura izvinjenja i odgovornosti, a ne Savetu Evrope.

Simon

pre 17 godina

Izgleda da niko vise ne pominje ispunjenje standarda na Kosovu?
Nema se vremena vise za takva pitanja pa stvari ostaju ovakve kakve su- dakle, nesredjene.
Srba na Kosovu je sve manje i manje vec decenijama a iseljavanje pretnjama i terorom je posebno ubrzano od 1999.

Zoran

pre 17 godina

Svidja mi se ovaj pristup:
Mi cemo vama da strpnemo malo teritorije, zato sto ste krivi kao narod, a vasa odgovornost je da sprecite antievropska osecanja u ostatku zaklanog naroda - kakav blesak uma. Sto rece Bregovic - ovaj kada je bio mlad koristio je neke lose droge, mada je verovatnije da je takav "plan". Samo mi nije jasno sta ce im nas potpis na njihovim "ugovorima". Ako treba da legaliziju otimacinu, neka je legaliziju, ali bez nas. Mi i ovako nemamo sanse da tu bilo sta promenimo, sem te sitnice da ne moramo da pristanemo, da iskoristim metaforu, da se udamo za onoga koji nas je silovao i koji nam je pobio porodicu na nase oci tokom silovanja.

Mile

pre 17 godina

Ha, najvise mi se "svidja" ovaj deo na kraju, o "odgovornosti vlasti u Srbiji za sprecavanje anti Evropskog raspolozenja nakon nezavisnosti KiM".
Znaci oni (MZ-EU) donese odluku koja je svojevrsni presedan, a vlast u Srbiji je odgovorna za sprecavanje anti evropskog raspolozenja iako taj presedan nije presedan u slucaju RS u BiH.
Sto rece Mesic svojevremeno kad nije izabran za predsedavajuceg zajednickog predsednistva "E lepo ste se toga setili".

Kiza

pre 17 godina

Pa kada im je stalo do trajnog mira i prosperiteta regiona neka donesu odluku o prijemu Srbije zajedno sa Kosovom i Metohijom u evropsku zajednicu vec sutra. Time bi bas pomogli svima na Balkanu, ali se njima to licno ne isplati.

Zox

pre 17 godina

Ne, ovo zaista nece doneti anti-evropska osecanja u Srbiji. Mi cemo svi pohrliti prema tiraninu zarad auta od 1600 kubika i par evra u dzepu. Sorry. To tako nece ici i svi znate da ce u Srbiji ostati maksimum 1% onih koji bi i rodjenu majku prodali za par evra koji su dovoljni za jedan dan sopinga. Od Evrope mi se gadi!

bozemeoprosti

pre 17 godina

Ovo me podseca na scenu iz Balkanskog spijuna: ' priznaj lepo, pa ces kada te mi ubijemo, imati barem olaksavajucu okolnost'... tako su Srbi za sve kirivi pa ims eima pravo oduzeti i teritorija, ali ne! mi treba da volemo EU i sa osmehom prihvatimo 'realnost'. Boze, boze, covek lepo izjavi i ostade ziv.... ma ne... kakva antievropska osecanja psole ove izjave... ma zasto?

Nessony

pre 17 godina

Koliko got to bilo bolno za Srbiju mislim de je SE u pravu. Srbija cer se tada posvetiti sebi i svom ekonomskom razvoju, politickim i drustvenim reformama i moralnoj obnovi kako bi se pripremila za "ulazak" u 21. stoljece. Imperijalna politika Srbije iz 19. stoljeca je donijela jad i bijedu najvise Srpskom narodu. U EU i onako granice izmedu Kosova i Srbije nece postojati i to netko narodu u Srbiji treba reci.

Anton Berisha

pre 17 godina

Sa srecom. Sada treba pod hitnom uspostaviti dobre medjusobne odnose i ziveti kao dobre komsije. Od toga svi cemo imati koristi.

Kosovo u srcu zauvek

pre 17 godina

"van razumnog vremenskog okvira", zar je godina dana i manje koliko ovi pregovori traju, razuman rok za resenje hiljadugodisnjeg uzasno komplikovanog spora? Zasto tako blickrig resenje ne nametnu onda jevrejima i palestincima na bliskom istoku? Cemu tolika zurba, kad svakog dana stizu izvestaji sa Kosova o novim ubistvima i napadima na Srbe? Jasno je i providna igra o nametanju unapred resenog resenja.... ipak mislim da je za sve kriv Milosevic sa svojim idiotskim suprostavljanjem Americi, sad nam se to sve vraca na najnepravedniji moguci nacin.

Mirko

pre 17 godina

Dobro.Evropski Savet je rekao svoje.Nezavisno Kosovo.Kazu da je to volja vecine gradjana*ki Kosova.Sta je sa voljom vecine gradjana*ki Srbije?Valjda se i vecina u Srbiji pita ili se bar uzima u obzir i cinjenica da postoji u Srbiji vecina.Zar demokratija nije iskaz volje vecine (izmedju ostalog)?Zato predlazem kao prelazno resenje mogucnost formiranja Kantona KiM.Kanton bi bio ogranicena suverenost ali u drzavi Srbiji u kojoj,ipak,vazi volja vecine.Kanton je mogucnost zaobilazenja dileme u demokratiji a koja glasi: Daj svu vlast vecini....tiranisace manjinu.Daj svu vlast manjini....tiranisace vecinu.
Uredu...Kofi Anan u decembru odlazi a Ahtisari mora da pozuri.Sve je to lepo,samo se pitam na ciju stetu?

Dragan

pre 17 godina

Trebalo bi da se svi razumni ljudi probude i pocnu da koriste svoje intelektualne sposobnosti kako ovakve "pamentne glave" i "lordovi" ostali tamo odakle jesu i bavili se analizama svoji lovista i privatnih poseda jer to im je i "plafon" u zivotu. Ne mogu da se nacudim kakve sve "aveti" sede po Evropskim organizacijam i institucijama. Ovo je poraz Evropske misli, kulture, demokratije....

realista

pre 17 godina

Konačno je dugoročno rešenje na vidiku, a to je nezavisno Kosovo koje treba biti otadžbina za sve njene stanovnike. Pozdravljam svim srcem ovu rezoluciju saveta Evrope i nadam se da će se i vlada Srbije konačno već jednom suočiti sa realnošću.

Dragan

pre 17 godina

Trebalo bi da se svi razumni ljudi probude i pocnu da koriste svoje intelektualne sposobnosti kako ovakve "pamentne glave" i "lordovi" ostali tamo odakle jesu i bavili se analizama svoji lovista i privatnih poseda jer to im je i "plafon" u zivotu. Ne mogu da se nacudim kakve sve "aveti" sede po Evropskim organizacijam i institucijama. Ovo je poraz Evropske misli, kulture, demokratije....

realista

pre 17 godina

Konačno je dugoročno rešenje na vidiku, a to je nezavisno Kosovo koje treba biti otadžbina za sve njene stanovnike. Pozdravljam svim srcem ovu rezoluciju saveta Evrope i nadam se da će se i vlada Srbije konačno već jednom suočiti sa realnošću.

Kosovo u srcu zauvek

pre 17 godina

"van razumnog vremenskog okvira", zar je godina dana i manje koliko ovi pregovori traju, razuman rok za resenje hiljadugodisnjeg uzasno komplikovanog spora? Zasto tako blickrig resenje ne nametnu onda jevrejima i palestincima na bliskom istoku? Cemu tolika zurba, kad svakog dana stizu izvestaji sa Kosova o novim ubistvima i napadima na Srbe? Jasno je i providna igra o nametanju unapred resenog resenja.... ipak mislim da je za sve kriv Milosevic sa svojim idiotskim suprostavljanjem Americi, sad nam se to sve vraca na najnepravedniji moguci nacin.

Anton Berisha

pre 17 godina

Sa srecom. Sada treba pod hitnom uspostaviti dobre medjusobne odnose i ziveti kao dobre komsije. Od toga svi cemo imati koristi.

Mirko

pre 17 godina

Dobro.Evropski Savet je rekao svoje.Nezavisno Kosovo.Kazu da je to volja vecine gradjana*ki Kosova.Sta je sa voljom vecine gradjana*ki Srbije?Valjda se i vecina u Srbiji pita ili se bar uzima u obzir i cinjenica da postoji u Srbiji vecina.Zar demokratija nije iskaz volje vecine (izmedju ostalog)?Zato predlazem kao prelazno resenje mogucnost formiranja Kantona KiM.Kanton bi bio ogranicena suverenost ali u drzavi Srbiji u kojoj,ipak,vazi volja vecine.Kanton je mogucnost zaobilazenja dileme u demokratiji a koja glasi: Daj svu vlast vecini....tiranisace manjinu.Daj svu vlast manjini....tiranisace vecinu.
Uredu...Kofi Anan u decembru odlazi a Ahtisari mora da pozuri.Sve je to lepo,samo se pitam na ciju stetu?

Mile

pre 17 godina

Ha, najvise mi se "svidja" ovaj deo na kraju, o "odgovornosti vlasti u Srbiji za sprecavanje anti Evropskog raspolozenja nakon nezavisnosti KiM".
Znaci oni (MZ-EU) donese odluku koja je svojevrsni presedan, a vlast u Srbiji je odgovorna za sprecavanje anti evropskog raspolozenja iako taj presedan nije presedan u slucaju RS u BiH.
Sto rece Mesic svojevremeno kad nije izabran za predsedavajuceg zajednickog predsednistva "E lepo ste se toga setili".

srdjan

pre 17 godina

Pa ako zele da daju nezavisnot Kosovu to je jedna stvar ali zatso nam na teret u proteklom periodu stavljaju ocepljenje Crne Gore? Ljudi su hteli da se odvoje, raspisali referendum i sproveli rezultate a da Srbija nije nista lose uradila. Nisam razumeo gde je tu greska Srbije? Pricaju o saradnji sa Hagom a bilo bi im bolje da se i sami pozabave Hagom i da od njega zaista naprave nezavisni Sud za ratne zlocine. Jeste problem neizrucenje Mladica ali mi se cini da to nije dovoljan razlog za gubljenje teritorije. Cudi me takodje da nasilje Albanaca protiv Srba na Kosovu nikome nije jasan signal da tamo nema mira, demokratije i civilizacije. Zbog cega se prave da to ne vide i zbog cega favorizuju terorizam na Kosovu?

Zox

pre 17 godina

Ne, ovo zaista nece doneti anti-evropska osecanja u Srbiji. Mi cemo svi pohrliti prema tiraninu zarad auta od 1600 kubika i par evra u dzepu. Sorry. To tako nece ici i svi znate da ce u Srbiji ostati maksimum 1% onih koji bi i rodjenu majku prodali za par evra koji su dovoljni za jedan dan sopinga. Od Evrope mi se gadi!

sava

pre 17 godina

Ma nezavisno kosovo nije sporno, sporno je samo da se spreci dalji prodor Albanaca na sever. Kad jednog dana budemo zajedno u EU, i kad granice budu opet otvorene, kako biti siguran da oni nece dalje da se sire?

pozdrav komsiluku

pre 17 godina

Ako je pretnja izgleda sredstvo da se dodje do politickog cilja, kako to Albanci otvoreno rade ovih dana, onda i mi Srbi treba da pretimo da se sa njima necemo gledati preko "granice" vec preko necega drugoga.

bozemeoprosti

pre 17 godina

Ovo me podseca na scenu iz Balkanskog spijuna: ' priznaj lepo, pa ces kada te mi ubijemo, imati barem olaksavajucu okolnost'... tako su Srbi za sve kirivi pa ims eima pravo oduzeti i teritorija, ali ne! mi treba da volemo EU i sa osmehom prihvatimo 'realnost'. Boze, boze, covek lepo izjavi i ostade ziv.... ma ne... kakva antievropska osecanja psole ove izjave... ma zasto?

Zoran

pre 17 godina

Svidja mi se ovaj pristup:
Mi cemo vama da strpnemo malo teritorije, zato sto ste krivi kao narod, a vasa odgovornost je da sprecite antievropska osecanja u ostatku zaklanog naroda - kakav blesak uma. Sto rece Bregovic - ovaj kada je bio mlad koristio je neke lose droge, mada je verovatnije da je takav "plan". Samo mi nije jasno sta ce im nas potpis na njihovim "ugovorima". Ako treba da legaliziju otimacinu, neka je legaliziju, ali bez nas. Mi i ovako nemamo sanse da tu bilo sta promenimo, sem te sitnice da ne moramo da pristanemo, da iskoristim metaforu, da se udamo za onoga koji nas je silovao i koji nam je pobio porodicu na nase oci tokom silovanja.

Goran

pre 17 godina

Kosovo nikada ne sme biti nezavisno! I to sto je skupstina SE donela rezoluciju jeste sramna odluka. Kazu vecina naroda na Kosovu je za nezavisnost, a da li se nesto pita i ogromna vecina Srbije jer se od nje uzima 15% teritorije. To je apsurd, gde je tu medjunarodno pravo na koje se svi politicari celog sveta pozivaju, a kada je u pitanju Srbija onda se ne moze primenjivati! Tezimo ka jedinstvenoj Evropi a upravo ta Evropa hoce jos jednu novu drzavu na Balkanu! Moramo se boriti svim politickim sredstvima kako bi zadrzali Kosovo u okviru Srbije!

Kiza

pre 17 godina

Pa kada im je stalo do trajnog mira i prosperiteta regiona neka donesu odluku o prijemu Srbije zajedno sa Kosovom i Metohijom u evropsku zajednicu vec sutra. Time bi bas pomogli svima na Balkanu, ali se njima to licno ne isplati.

MirkoNS

pre 17 godina

Milosevic je kriv zbog suprotstavljanja svim civilizacijskim tekovinama modernog Sveta...
Nezavisnost Kosova nije posledica pogresne politike prema Americi, vec prema kosovskim Albancima i njihovim pravima.
Mnogi jos uvek shvataju medjunarodne odnose kao nekakve licne-hirovite napade.

Nessony

pre 17 godina

Koliko got to bilo bolno za Srbiju mislim de je SE u pravu. Srbija cer se tada posvetiti sebi i svom ekonomskom razvoju, politickim i drustvenim reformama i moralnoj obnovi kako bi se pripremila za "ulazak" u 21. stoljece. Imperijalna politika Srbije iz 19. stoljeca je donijela jad i bijedu najvise Srpskom narodu. U EU i onako granice izmedu Kosova i Srbije nece postojati i to netko narodu u Srbiji treba reci.

Simon

pre 17 godina

Izgleda da niko vise ne pominje ispunjenje standarda na Kosovu?
Nema se vremena vise za takva pitanja pa stvari ostaju ovakve kakve su- dakle, nesredjene.
Srba na Kosovu je sve manje i manje vec decenijama a iseljavanje pretnjama i terorom je posebno ubrzano od 1999.

test

pre 17 godina

Kada ce Srbi najzad shvatiti da ne mogu jedan deo gradjane svoje drzave prvo pokusati OCIGLEDNO proterati i unistiti, a potom kada vam to ne podje za rukom da cmizdrite i placete o "nepravednim resenjima". Srpskoj drzavi fali osnovna kultura, kultura izvinjenja i odgovornosti, a ne Savetu Evrope.

SGT

pre 17 godina

Stabilnost u regionu se ne postize otimanjem teritorije, otimacina sigurno ne donosi mir u regionu i mislim da ce se tek stvoriti nova zarista, Kosovo ce za Srbe (bez obzira kakva odluka bila) uvek biti deo teritorije i pitanje je samo vremena i geopolitickih prilika kada ce se ponovo vratiti tamo gde i pripada, pod okrilje matice.
Sa otimacinom u najavi, EU gubi svaki kredibilitet i ja ne zelim da budem u takvoj uniji.

Kiza

pre 17 godina

SE smatra da "'u ovoj delikatnoj fazi sprsko političko vođstvo ima odgovornost' da spreči jačanje antievropskih osećanja u svojoj javnosti."
Evo prva mera bi mogla biti ukidanje slobode misli i govora.

Šekspir

pre 17 godina

Dakle promena granica. Pa zar nije to upravo bio koncept za koji su se zalagali svi oni koji su u Hagu?
"Bravo" za Evropu i za njeno poštovanje međunarodnopravnih standarda i pravde.

NN

pre 17 godina

"Poštujući interes Srbije i njeno pravo da očuva svoj teritorijalni integritet, Skupština SE veruje da bi nezavisnost Kosova, uz određene uslove, bilo rešenje"
- Malo kontradiktorno? Postujemo zelju Srbije za ocuvanjem teritorijalnog integriteta, a predlazemo nezavisno Kosovo?

Onaj ko hoce da bude realan, vrlo lako moze da vidi da je Kosovo od '99 vec nezavisno (od Beograda), a gledajuci demografsko stanje na Kosovu pre 50 godina i danas, vrlo lako moze zakljuciti kakvo ce biti stanje u Srbiji za 50 godina, ukoliko Kosovo ostane u Srbiji...onda nece biti problem samo Kosovo...vec i jug Srbije...pa polako Sumadija....pa za 100 godina i Beograd.
Srbija vodi rat koji ne moze da dobije (a cinjenice o kojima govorim verovatno sugerisu i da ne treba)...
Sta ce Kosovo u Srbiji, ako ja ne mogu sa BG tablama da odem do Pecke Patrijarsije, ili ako policijski auto ne moze da ide bez pratnje tenka, jer bi ga bilo sta manje tesko sacuvalo od napada...

Cinik

pre 17 godina

Aha, znači treba poštovati volju većine "građana" Kosova (čitaj Albanaca) inače bi mogli ponovo da uzmu oružje... a šta je sa većinom građana Srbije, Republike Srpske, šta je sa većinskom voljom Srba iz Hrvatske?
Očigledno je da nema generalnog pravila, u svakoj situaciji važi ono pravilo koje je na štetu prezrenih Srba. Već postaje pomalo dosadno.

Dragan

pre 17 godina

Ne mozemo uspostaviti dobre medjusobne odnose i ziveti kao dobre komsije i od toga svi imati koristi. Otimanje, nasilje, silovanje istorije i civilizacije nisu stvari za gradnju nekih "novih dobrih odnosa". To se ne odnosi samo na Albance sa Kosova - to se pre svega odnosi na tzv. "pametne glave" iz Zapadne Evrope i sire. Sve ono sto je "naivna" Srpska Stampa pisala 90-ih godina postala je realnost od 2001-2006. Dupli standardi, slobodno tumacenje istorije i dogadjaja, izmisljanje i sceniranje medijskih slika i izopacenih pretstava za jednokratnu upotrebu.... Maske su pale. Ljudska Glupost je pobedila na Zapadu ali joj to ne daje za pravo vredja inteligenciju Srpsko Naroda u Srbiji ali i svuda po svetu (pogotovu ovde na Zapadu) a ima nas dovoljno i za sadasnje a bogami i za buduca vremena. Apelujem na Srpsku Dijasporu da se ukljuci svim raspolozivim demokratskim sretstvima u odbranu od blacenje nase nacije, inteligencije, kulture, dostojanstva i sadasnje istorije. Ne bi trebalo da vise trecerazredni cinovnici Zapadnih institucija odredjuju sudbine dr. naroda, njihove svakodnevnice i njihove buducnosti i to iskljucivo vodeci se svim onim sretsvima koje NIKAKO ne primenjuju u svojim zemljama i savremenom drustvu. P.S. ne mogu vise da cutim i slusam "raspamecene" koji se prodaju za uspesne politicke faktore. Nisam nacionalista (prema narodima) ali kada je inteligencija u pitanju JESAM.

Nicolae

pre 17 godina

O statusu Kosova odlučiće Savet Bezbednosti a ne Savet Evrope.I još nije usvojena već ju je usvojio politički savet.Ovo rezolucija ako se usvoji može da predstavlja jako dobar marketing za ideju nezavisnosti, ali ako ne bude prošla u Savetu Evrope,njeno odbijanje može da ima mnogo veće negativne posledice po zagovornike nezavisnosti,nego što usvajanje može da ima pozitivne.Treba uzet u obzir da Savetu Evrope sede predstavnici država kao što su Španija,Rumunija,Grčka i još mnogo država koje se protive bilo kakvom separatizmu.Inicijatori ove rezolucije su verovatno sabrali sve glasove i izračunali da imaju dovoljan broj glasova,ali ako su se preračunali to može da bude jako težak udarac za nezavisnost Kosova.

IvanS

pre 17 godina

Sacuvaj nas Boze od ovih evropskih politicara. "Putuj Evropo...", jer si pala na najnize grane, od kada postojis, sa ovim politicarima koji se mogu druziti sa Slobom i slicnima. Pitam "Evropu": Ko ce biti odgovoran ako resenje koje predlazete izazove nestabilnost, odnosno rat, na Balkanu? Koji "lord" ce biti za to odgovoran i kakve ce konsekvence biti za pogresnu odluku?

Istogasi

pre 17 godina

Dolazi vreme suocavanja sa istinom, a to je gubljenje Kosova.MZ i EU nisu krivi. Oni su trazili od nas da damo predlog sta sa Kosovom.A mi smo samo rekli SUSTINSKA AUTONOMIJA i nista vise.Nije im to bilo jasno> Pitali su se: sta sa teritorijom Kosova misli da radi Srbija, sta sa 2 miliona Albanaca, mogu li oni ucestvovati na izborima za skupstinu i predsednika Srbije, moze li Albanac biti ministar vojni itd. I naravno kad nemas ideje posudice ti je neko drugi-Albanci ili MZ.

gnjilanac

pre 17 godina

MA LJUDI JEL STE VI NORMALNI? KOLIKO PUTA TREBA DA VAM STAVIMO DO ZNANJA DA JEDNOSTAVNO NECEMO VISE DA ZIVIMO SA VAMA .NECEMOOOOOO.
DOSTA STE NAS POKRALI ,POBILI ,SILOVALI ,PSOVALI,PONIZILI......
DOSLO JE VREME DA SE MI OKRENEMO SEBI I DA SE I MI RAZVIJEMO KAO OSTATAK SVETA A NE DA VAM CEPAMO DRVA PO VASIM GRADOVIMA ILI NOSIMO UGALJ(CUMUR),JER JEDINO TAKVIM NAS VOLITE.E TO NECE MOCI VISE JER SU TU BRACA AMERI DA NAM POMAZU I NEMA TE SILE KOJA CE TO SPRECITI PA NI ``VASA BRATSKA RUSIJA``
CAO SUMADINCI

Kole

pre 17 godina

Ono sto mene u ovome svemu jako iritira nije zalaganje za nezavisno Kosovo, nego potpuno odsustvo kritike aparthejd sistema koji je MZ dole dozvolila da se uspostavi. A i da ne pominjem
60 % nezaposlenih, kriminal i rasuranje droge koje jako steti samom Zapadu. Usput gotovo sam siguran da ce se sada Makedoniji dogoditi isto i da je velika Albanija realnost jer ce to doprineti "miru". Nazalost tako dok se ne dogodi jos veci pokoj u Njujorku finansiram novcem narko mafije. Zivi bili pa videli...

Ana

pre 17 godina

Srbi su narod koji je proteran sa Kosova, iz Hrvatske, Bosne. Srbi su bili izbombardovani nelegalno, imali su sankcije i kaznjavaju se i dan danas raznoraznim ucenama. U isto vreme niko od manjina nije proteran iz Srbije, cak ni za vreme Milosevica. Na protiv sve manjine u Srbiji ne samo da imaju ista prava kao Srbi, vec vise od prava bilo koje manjine u Evropi. Nagrada Srbiji za to je oduzimanje teritorije i proterivanje Srba. Kakva osecanja Ren i ostali ocekuju od Srba- da budemo super srecni sto smo proterani i sto nam se oduzima teritorija? Gluposti i Budalastine!

Dinke

pre 17 godina

[citat]
"Poštujući interes Srbije i njeno pravo da očuva svoj teritorijalni integritet, Skupština SE veruje da bi nezavisnost Kosova ..."[/citat]
Hoce li mi iko iz SE objasniti, kako se to postuje neciji teritorijalni predlogom da se nekoj drzavi uzme 15% teritorije ?

Marko Jankovic

pre 17 godina

Ako Kosovo dobije nezavisnost ja prvi necu glasati vise NIKAD za pridruzenje EU. Ovo sto oni rade je nenormalno, van svakog zakona i puno licemerja. Da li postoje neki standardi? Da li se postuju osnovna ljutska prava? Ma to nije bitno, bitno je da se rezolucije i medjunarodno pravo krsi i izvrce kako njima odgovara. A posle se ocekuje - Sta? Podrska EU? smesno... ili se drzite svojih principa - principa koje propagirate i drugima - ili nemojte nikome da solite pamet i trpite posledice svoje politike. Posle 7 godina mislim da Srbija treba da potrazi druge "partenre" i zaboravi idilicnu pricu zvanu EU - jer se iz postupaka vidi sta to znaci za Srbiju i koliko tu ima "prava", "sloboda" i "demokratije".

Dusan Bogdanovic

pre 17 godina

Da se SE nekim cudom usprotivio "nametnutom resenju", g. Aligrudic bi gromoglasio o "principijelnom stavu kojim se stite temelji pravednih medjunarodnih odnosa"!!!

Srale

pre 17 godina

Pa da Krajna i Baranja nisu imale ovake uloge za sprecavanje nasilja. Ocigledno nas niko nestima. Znate sta neko je spomenuo kada udjemo u EU opet ce oni na sever, a sto da udjemo u taj EU daj da zavijemo rukave pa kad moze Engleska, Svajcarska i Japan sami, mozemo i mi.

Beogradjanin

pre 17 godina

U redu moze nezevisnost KIM ali onda moze i nezavisnost severnog dela KIM i nezavisnost Republike Srpske. Ako imaju pravo gradjani KIM da izglasaju nezavisnost onda to mogu i Srbi u Republici Srpskoj pa i u Severnom Kosovu i Metohiji. Be vidim zasto bi Albanci kao nacionalna manjina u Srbiji imali vece pravo od konstituivnog naroda u BIH.

Bob

pre 17 godina

Ovo je dokaz Evropske demokratije (citaj diktature). Demokratki je ako uradis kako ja kazem a sve ostalo je Milosevic i fasizam. Srbe u Bosni demokratski satreti a iz Kosova ih iseliti. Probudi se Srbijo, Evropa je novi Rajh. Zadnji cin kapitulacije bi bio ulazak u Evropu.

MK

pre 17 godina

Ako Kosovo dobije nezavisnost,eto demostarije sirom Srbije!Promena Vlade!I mozda cak pocetak novih konflikta na Balkanu.Zbogom demokratijo i evropo.

Dejan

pre 17 godina

Mislim da je krajnje vreme da Srbija dobije jednu demokratsku evroskepticnu stranku za sve one koji nisu za Seselja i ekipu, a kojima se najiskrenije gadi Evropa i njena politika prema Srbiji...

Veljko Jovanovic

pre 17 godina

Ipak je ovo dobro jer covek porazmisli pa shvati neke stvari... Recimo, postaje mi sve jasniji pokret za nezavisnost Teksasa, pa vecinsko raspolozenje stanovnika Baskije, pa zelje dominantne vecine zitelja Korzike, pa intencije hispanolingvalne populacije Kalifornije (nalupao sam se kao pravi diplomata)... I sve cemo njih podrzati, zar ne?

still chillin'

pre 17 godina

Neka...1 problem manje...Da smo pametni,sad bi se trgovalo,mogla bi se izvuci ogromna korist...Al,ne!Mi Srbi nesto volimo da bijemo izgubljene bitke,uopste ne umemo da gledamo u daljinu...

Test Subject

pre 17 godina

Za Test: Srbi su samo pokusali da kopiraju Hrvate koji su svoje "Albance" unistili i protjerali! Ne bih bio zacudjen da je Milosevic dobio "mig" da isto uradi, samo sto je to u ovom slucaju bilo navlacenje na tanak led!!!

Anonimni osmanlija

pre 17 godina

Stabilnost u regionu se ne postize otimanjem teritorije, otimacina sigurno ne donosi mir u regionu i mislim da ce se tek stvoriti nova zarista, Balkan ce za Turce (bez obzira kakva odluka bila) uvek biti deo teritorije i pitanje je samo vremena i geopolitickih prilika kada ce se ponovo vratiti tamo gde i pripada, pod okrilje matice. Pozdrav iz 19tog veka

Aleksandar

pre 17 godina

Koliko se ja secam, tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni, iz te iste Medjunarodne zajednice su dolazile izjave, kako nema promena granica ratnim akcijama na tlu nekadasnjih EX-SFRJ republika,nema promena granica etnickim ciscenjem, medjutim, ocigledno je da za nekoga ta pravila ne vaze!
Mislim da je ovaj nacrt, definitivno poraz demokraskih vrednosti.
Sadasnja slika na Kosmetu, gde od 280.000 predratnih Srba u Pristini i sadasnjih 8, koji sada zive u Pristini kao i svakodnevnih napada na Srbe, dovoljno govori da Srbi po nekima iz te Medjunarodne zajednice, ne trebaju da imaju najelementarnija ljudska prava.

Astr0mania

pre 17 godina

Ja se najiskrenije zalazem za ujedinjenu Evropu, to jest, ujedinjeni Balkan.
Da svi zajedno krenemo prema ekonomskom prosperitetu i da se odreknemo ekstremnog nacionalizma.
Kosova mora ostati multietnicko, Kosovo u kome ce svi njeni stanovnici iz svih etnickih grupa ziveti mirno, bezbedno, i u prosperitetu. Ostro usudjujem zasnovane na etnickim motivima.

Ne bih da raspravljam detaljno o politickom statusu Kosova.
Ipak, spomenuo bih da je medjunardno pravo jedno normativno pravilo koje se iz osnova bavi PONASANJEM DRZAVA. Imajuci u obzir drzavnu politiku Srbije prema Kosovu, masakr i torturu prema neduznim albanskim i ostalim nesrbima i proganjanje MILION Albanaca, kakvo pravo, pa i moralno, bi Srbija imala da silom vise od 90% nezadovoljnih gradjana Kosova vrati u njenom okrilju?? Ajde da kazemo da je medjunarodna zajednica resila da Kosovo ostane u Srbiji. Kakvu bi korist Srbija imala ot toga ako se prakticno celo stanovnistvo Kosova snazno usprotivi tom resenju i Srbiju ne smatra njenom domovinom???
Srbija je krsila medjunarodno pravo kad je ponizila narod Kosova cineci zlocine protiv covecanstva.

Za Kosovske Albance temelj Kosova mora biti njena multietnicnost. Njihova duznost ali i interes je da se zblize sa Srbima, kao i sa drugim etnickim grupama, i da zajedno grade demokratsko, ekonomski napredno i tolerantno gradjansko drustvo.

Dragan

pre 17 godina

Trebalo bi da se svi razumni ljudi probude i pocnu da koriste svoje intelektualne sposobnosti kako ovakve "pamentne glave" i "lordovi" ostali tamo odakle jesu i bavili se analizama svoji lovista i privatnih poseda jer to im je i "plafon" u zivotu. Ne mogu da se nacudim kakve sve "aveti" sede po Evropskim organizacijam i institucijama. Ovo je poraz Evropske misli, kulture, demokratije....

realista

pre 17 godina

Konačno je dugoročno rešenje na vidiku, a to je nezavisno Kosovo koje treba biti otadžbina za sve njene stanovnike. Pozdravljam svim srcem ovu rezoluciju saveta Evrope i nadam se da će se i vlada Srbije konačno već jednom suočiti sa realnošću.

Kosovo u srcu zauvek

pre 17 godina

"van razumnog vremenskog okvira", zar je godina dana i manje koliko ovi pregovori traju, razuman rok za resenje hiljadugodisnjeg uzasno komplikovanog spora? Zasto tako blickrig resenje ne nametnu onda jevrejima i palestincima na bliskom istoku? Cemu tolika zurba, kad svakog dana stizu izvestaji sa Kosova o novim ubistvima i napadima na Srbe? Jasno je i providna igra o nametanju unapred resenog resenja.... ipak mislim da je za sve kriv Milosevic sa svojim idiotskim suprostavljanjem Americi, sad nam se to sve vraca na najnepravedniji moguci nacin.

Anton Berisha

pre 17 godina

Sa srecom. Sada treba pod hitnom uspostaviti dobre medjusobne odnose i ziveti kao dobre komsije. Od toga svi cemo imati koristi.

Mirko

pre 17 godina

Dobro.Evropski Savet je rekao svoje.Nezavisno Kosovo.Kazu da je to volja vecine gradjana*ki Kosova.Sta je sa voljom vecine gradjana*ki Srbije?Valjda se i vecina u Srbiji pita ili se bar uzima u obzir i cinjenica da postoji u Srbiji vecina.Zar demokratija nije iskaz volje vecine (izmedju ostalog)?Zato predlazem kao prelazno resenje mogucnost formiranja Kantona KiM.Kanton bi bio ogranicena suverenost ali u drzavi Srbiji u kojoj,ipak,vazi volja vecine.Kanton je mogucnost zaobilazenja dileme u demokratiji a koja glasi: Daj svu vlast vecini....tiranisace manjinu.Daj svu vlast manjini....tiranisace vecinu.
Uredu...Kofi Anan u decembru odlazi a Ahtisari mora da pozuri.Sve je to lepo,samo se pitam na ciju stetu?

Mile

pre 17 godina

Ha, najvise mi se "svidja" ovaj deo na kraju, o "odgovornosti vlasti u Srbiji za sprecavanje anti Evropskog raspolozenja nakon nezavisnosti KiM".
Znaci oni (MZ-EU) donese odluku koja je svojevrsni presedan, a vlast u Srbiji je odgovorna za sprecavanje anti evropskog raspolozenja iako taj presedan nije presedan u slucaju RS u BiH.
Sto rece Mesic svojevremeno kad nije izabran za predsedavajuceg zajednickog predsednistva "E lepo ste se toga setili".

srdjan

pre 17 godina

Pa ako zele da daju nezavisnot Kosovu to je jedna stvar ali zatso nam na teret u proteklom periodu stavljaju ocepljenje Crne Gore? Ljudi su hteli da se odvoje, raspisali referendum i sproveli rezultate a da Srbija nije nista lose uradila. Nisam razumeo gde je tu greska Srbije? Pricaju o saradnji sa Hagom a bilo bi im bolje da se i sami pozabave Hagom i da od njega zaista naprave nezavisni Sud za ratne zlocine. Jeste problem neizrucenje Mladica ali mi se cini da to nije dovoljan razlog za gubljenje teritorije. Cudi me takodje da nasilje Albanaca protiv Srba na Kosovu nikome nije jasan signal da tamo nema mira, demokratije i civilizacije. Zbog cega se prave da to ne vide i zbog cega favorizuju terorizam na Kosovu?

Zox

pre 17 godina

Ne, ovo zaista nece doneti anti-evropska osecanja u Srbiji. Mi cemo svi pohrliti prema tiraninu zarad auta od 1600 kubika i par evra u dzepu. Sorry. To tako nece ici i svi znate da ce u Srbiji ostati maksimum 1% onih koji bi i rodjenu majku prodali za par evra koji su dovoljni za jedan dan sopinga. Od Evrope mi se gadi!

sava

pre 17 godina

Ma nezavisno kosovo nije sporno, sporno je samo da se spreci dalji prodor Albanaca na sever. Kad jednog dana budemo zajedno u EU, i kad granice budu opet otvorene, kako biti siguran da oni nece dalje da se sire?

pozdrav komsiluku

pre 17 godina

Ako je pretnja izgleda sredstvo da se dodje do politickog cilja, kako to Albanci otvoreno rade ovih dana, onda i mi Srbi treba da pretimo da se sa njima necemo gledati preko "granice" vec preko necega drugoga.

bozemeoprosti

pre 17 godina

Ovo me podseca na scenu iz Balkanskog spijuna: ' priznaj lepo, pa ces kada te mi ubijemo, imati barem olaksavajucu okolnost'... tako su Srbi za sve kirivi pa ims eima pravo oduzeti i teritorija, ali ne! mi treba da volemo EU i sa osmehom prihvatimo 'realnost'. Boze, boze, covek lepo izjavi i ostade ziv.... ma ne... kakva antievropska osecanja psole ove izjave... ma zasto?

Zoran

pre 17 godina

Svidja mi se ovaj pristup:
Mi cemo vama da strpnemo malo teritorije, zato sto ste krivi kao narod, a vasa odgovornost je da sprecite antievropska osecanja u ostatku zaklanog naroda - kakav blesak uma. Sto rece Bregovic - ovaj kada je bio mlad koristio je neke lose droge, mada je verovatnije da je takav "plan". Samo mi nije jasno sta ce im nas potpis na njihovim "ugovorima". Ako treba da legaliziju otimacinu, neka je legaliziju, ali bez nas. Mi i ovako nemamo sanse da tu bilo sta promenimo, sem te sitnice da ne moramo da pristanemo, da iskoristim metaforu, da se udamo za onoga koji nas je silovao i koji nam je pobio porodicu na nase oci tokom silovanja.

Goran

pre 17 godina

Kosovo nikada ne sme biti nezavisno! I to sto je skupstina SE donela rezoluciju jeste sramna odluka. Kazu vecina naroda na Kosovu je za nezavisnost, a da li se nesto pita i ogromna vecina Srbije jer se od nje uzima 15% teritorije. To je apsurd, gde je tu medjunarodno pravo na koje se svi politicari celog sveta pozivaju, a kada je u pitanju Srbija onda se ne moze primenjivati! Tezimo ka jedinstvenoj Evropi a upravo ta Evropa hoce jos jednu novu drzavu na Balkanu! Moramo se boriti svim politickim sredstvima kako bi zadrzali Kosovo u okviru Srbije!

Kiza

pre 17 godina

Pa kada im je stalo do trajnog mira i prosperiteta regiona neka donesu odluku o prijemu Srbije zajedno sa Kosovom i Metohijom u evropsku zajednicu vec sutra. Time bi bas pomogli svima na Balkanu, ali se njima to licno ne isplati.

MirkoNS

pre 17 godina

Milosevic je kriv zbog suprotstavljanja svim civilizacijskim tekovinama modernog Sveta...
Nezavisnost Kosova nije posledica pogresne politike prema Americi, vec prema kosovskim Albancima i njihovim pravima.
Mnogi jos uvek shvataju medjunarodne odnose kao nekakve licne-hirovite napade.

Nessony

pre 17 godina

Koliko got to bilo bolno za Srbiju mislim de je SE u pravu. Srbija cer se tada posvetiti sebi i svom ekonomskom razvoju, politickim i drustvenim reformama i moralnoj obnovi kako bi se pripremila za "ulazak" u 21. stoljece. Imperijalna politika Srbije iz 19. stoljeca je donijela jad i bijedu najvise Srpskom narodu. U EU i onako granice izmedu Kosova i Srbije nece postojati i to netko narodu u Srbiji treba reci.

Simon

pre 17 godina

Izgleda da niko vise ne pominje ispunjenje standarda na Kosovu?
Nema se vremena vise za takva pitanja pa stvari ostaju ovakve kakve su- dakle, nesredjene.
Srba na Kosovu je sve manje i manje vec decenijama a iseljavanje pretnjama i terorom je posebno ubrzano od 1999.

test

pre 17 godina

Kada ce Srbi najzad shvatiti da ne mogu jedan deo gradjane svoje drzave prvo pokusati OCIGLEDNO proterati i unistiti, a potom kada vam to ne podje za rukom da cmizdrite i placete o "nepravednim resenjima". Srpskoj drzavi fali osnovna kultura, kultura izvinjenja i odgovornosti, a ne Savetu Evrope.

SGT

pre 17 godina

Stabilnost u regionu se ne postize otimanjem teritorije, otimacina sigurno ne donosi mir u regionu i mislim da ce se tek stvoriti nova zarista, Kosovo ce za Srbe (bez obzira kakva odluka bila) uvek biti deo teritorije i pitanje je samo vremena i geopolitickih prilika kada ce se ponovo vratiti tamo gde i pripada, pod okrilje matice.
Sa otimacinom u najavi, EU gubi svaki kredibilitet i ja ne zelim da budem u takvoj uniji.

Kiza

pre 17 godina

SE smatra da "'u ovoj delikatnoj fazi sprsko političko vođstvo ima odgovornost' da spreči jačanje antievropskih osećanja u svojoj javnosti."
Evo prva mera bi mogla biti ukidanje slobode misli i govora.

Šekspir

pre 17 godina

Dakle promena granica. Pa zar nije to upravo bio koncept za koji su se zalagali svi oni koji su u Hagu?
"Bravo" za Evropu i za njeno poštovanje međunarodnopravnih standarda i pravde.

NN

pre 17 godina

"Poštujući interes Srbije i njeno pravo da očuva svoj teritorijalni integritet, Skupština SE veruje da bi nezavisnost Kosova, uz određene uslove, bilo rešenje"
- Malo kontradiktorno? Postujemo zelju Srbije za ocuvanjem teritorijalnog integriteta, a predlazemo nezavisno Kosovo?

Onaj ko hoce da bude realan, vrlo lako moze da vidi da je Kosovo od '99 vec nezavisno (od Beograda), a gledajuci demografsko stanje na Kosovu pre 50 godina i danas, vrlo lako moze zakljuciti kakvo ce biti stanje u Srbiji za 50 godina, ukoliko Kosovo ostane u Srbiji...onda nece biti problem samo Kosovo...vec i jug Srbije...pa polako Sumadija....pa za 100 godina i Beograd.
Srbija vodi rat koji ne moze da dobije (a cinjenice o kojima govorim verovatno sugerisu i da ne treba)...
Sta ce Kosovo u Srbiji, ako ja ne mogu sa BG tablama da odem do Pecke Patrijarsije, ili ako policijski auto ne moze da ide bez pratnje tenka, jer bi ga bilo sta manje tesko sacuvalo od napada...

Cinik

pre 17 godina

Aha, znači treba poštovati volju većine "građana" Kosova (čitaj Albanaca) inače bi mogli ponovo da uzmu oružje... a šta je sa većinom građana Srbije, Republike Srpske, šta je sa većinskom voljom Srba iz Hrvatske?
Očigledno je da nema generalnog pravila, u svakoj situaciji važi ono pravilo koje je na štetu prezrenih Srba. Već postaje pomalo dosadno.

Dragan

pre 17 godina

Ne mozemo uspostaviti dobre medjusobne odnose i ziveti kao dobre komsije i od toga svi imati koristi. Otimanje, nasilje, silovanje istorije i civilizacije nisu stvari za gradnju nekih "novih dobrih odnosa". To se ne odnosi samo na Albance sa Kosova - to se pre svega odnosi na tzv. "pametne glave" iz Zapadne Evrope i sire. Sve ono sto je "naivna" Srpska Stampa pisala 90-ih godina postala je realnost od 2001-2006. Dupli standardi, slobodno tumacenje istorije i dogadjaja, izmisljanje i sceniranje medijskih slika i izopacenih pretstava za jednokratnu upotrebu.... Maske su pale. Ljudska Glupost je pobedila na Zapadu ali joj to ne daje za pravo vredja inteligenciju Srpsko Naroda u Srbiji ali i svuda po svetu (pogotovu ovde na Zapadu) a ima nas dovoljno i za sadasnje a bogami i za buduca vremena. Apelujem na Srpsku Dijasporu da se ukljuci svim raspolozivim demokratskim sretstvima u odbranu od blacenje nase nacije, inteligencije, kulture, dostojanstva i sadasnje istorije. Ne bi trebalo da vise trecerazredni cinovnici Zapadnih institucija odredjuju sudbine dr. naroda, njihove svakodnevnice i njihove buducnosti i to iskljucivo vodeci se svim onim sretsvima koje NIKAKO ne primenjuju u svojim zemljama i savremenom drustvu. P.S. ne mogu vise da cutim i slusam "raspamecene" koji se prodaju za uspesne politicke faktore. Nisam nacionalista (prema narodima) ali kada je inteligencija u pitanju JESAM.

Nicolae

pre 17 godina

O statusu Kosova odlučiće Savet Bezbednosti a ne Savet Evrope.I još nije usvojena već ju je usvojio politički savet.Ovo rezolucija ako se usvoji može da predstavlja jako dobar marketing za ideju nezavisnosti, ali ako ne bude prošla u Savetu Evrope,njeno odbijanje može da ima mnogo veće negativne posledice po zagovornike nezavisnosti,nego što usvajanje može da ima pozitivne.Treba uzet u obzir da Savetu Evrope sede predstavnici država kao što su Španija,Rumunija,Grčka i još mnogo država koje se protive bilo kakvom separatizmu.Inicijatori ove rezolucije su verovatno sabrali sve glasove i izračunali da imaju dovoljan broj glasova,ali ako su se preračunali to može da bude jako težak udarac za nezavisnost Kosova.

IvanS

pre 17 godina

Sacuvaj nas Boze od ovih evropskih politicara. "Putuj Evropo...", jer si pala na najnize grane, od kada postojis, sa ovim politicarima koji se mogu druziti sa Slobom i slicnima. Pitam "Evropu": Ko ce biti odgovoran ako resenje koje predlazete izazove nestabilnost, odnosno rat, na Balkanu? Koji "lord" ce biti za to odgovoran i kakve ce konsekvence biti za pogresnu odluku?

Istogasi

pre 17 godina

Dolazi vreme suocavanja sa istinom, a to je gubljenje Kosova.MZ i EU nisu krivi. Oni su trazili od nas da damo predlog sta sa Kosovom.A mi smo samo rekli SUSTINSKA AUTONOMIJA i nista vise.Nije im to bilo jasno> Pitali su se: sta sa teritorijom Kosova misli da radi Srbija, sta sa 2 miliona Albanaca, mogu li oni ucestvovati na izborima za skupstinu i predsednika Srbije, moze li Albanac biti ministar vojni itd. I naravno kad nemas ideje posudice ti je neko drugi-Albanci ili MZ.

gnjilanac

pre 17 godina

MA LJUDI JEL STE VI NORMALNI? KOLIKO PUTA TREBA DA VAM STAVIMO DO ZNANJA DA JEDNOSTAVNO NECEMO VISE DA ZIVIMO SA VAMA .NECEMOOOOOO.
DOSTA STE NAS POKRALI ,POBILI ,SILOVALI ,PSOVALI,PONIZILI......
DOSLO JE VREME DA SE MI OKRENEMO SEBI I DA SE I MI RAZVIJEMO KAO OSTATAK SVETA A NE DA VAM CEPAMO DRVA PO VASIM GRADOVIMA ILI NOSIMO UGALJ(CUMUR),JER JEDINO TAKVIM NAS VOLITE.E TO NECE MOCI VISE JER SU TU BRACA AMERI DA NAM POMAZU I NEMA TE SILE KOJA CE TO SPRECITI PA NI ``VASA BRATSKA RUSIJA``
CAO SUMADINCI

Kole

pre 17 godina

Ono sto mene u ovome svemu jako iritira nije zalaganje za nezavisno Kosovo, nego potpuno odsustvo kritike aparthejd sistema koji je MZ dole dozvolila da se uspostavi. A i da ne pominjem
60 % nezaposlenih, kriminal i rasuranje droge koje jako steti samom Zapadu. Usput gotovo sam siguran da ce se sada Makedoniji dogoditi isto i da je velika Albanija realnost jer ce to doprineti "miru". Nazalost tako dok se ne dogodi jos veci pokoj u Njujorku finansiram novcem narko mafije. Zivi bili pa videli...

Ana

pre 17 godina

Srbi su narod koji je proteran sa Kosova, iz Hrvatske, Bosne. Srbi su bili izbombardovani nelegalno, imali su sankcije i kaznjavaju se i dan danas raznoraznim ucenama. U isto vreme niko od manjina nije proteran iz Srbije, cak ni za vreme Milosevica. Na protiv sve manjine u Srbiji ne samo da imaju ista prava kao Srbi, vec vise od prava bilo koje manjine u Evropi. Nagrada Srbiji za to je oduzimanje teritorije i proterivanje Srba. Kakva osecanja Ren i ostali ocekuju od Srba- da budemo super srecni sto smo proterani i sto nam se oduzima teritorija? Gluposti i Budalastine!

Dinke

pre 17 godina

[citat]
"Poštujući interes Srbije i njeno pravo da očuva svoj teritorijalni integritet, Skupština SE veruje da bi nezavisnost Kosova ..."[/citat]
Hoce li mi iko iz SE objasniti, kako se to postuje neciji teritorijalni predlogom da se nekoj drzavi uzme 15% teritorije ?

Marko Jankovic

pre 17 godina

Ako Kosovo dobije nezavisnost ja prvi necu glasati vise NIKAD za pridruzenje EU. Ovo sto oni rade je nenormalno, van svakog zakona i puno licemerja. Da li postoje neki standardi? Da li se postuju osnovna ljutska prava? Ma to nije bitno, bitno je da se rezolucije i medjunarodno pravo krsi i izvrce kako njima odgovara. A posle se ocekuje - Sta? Podrska EU? smesno... ili se drzite svojih principa - principa koje propagirate i drugima - ili nemojte nikome da solite pamet i trpite posledice svoje politike. Posle 7 godina mislim da Srbija treba da potrazi druge "partenre" i zaboravi idilicnu pricu zvanu EU - jer se iz postupaka vidi sta to znaci za Srbiju i koliko tu ima "prava", "sloboda" i "demokratije".

Dusan Bogdanovic

pre 17 godina

Da se SE nekim cudom usprotivio "nametnutom resenju", g. Aligrudic bi gromoglasio o "principijelnom stavu kojim se stite temelji pravednih medjunarodnih odnosa"!!!

Srale

pre 17 godina

Pa da Krajna i Baranja nisu imale ovake uloge za sprecavanje nasilja. Ocigledno nas niko nestima. Znate sta neko je spomenuo kada udjemo u EU opet ce oni na sever, a sto da udjemo u taj EU daj da zavijemo rukave pa kad moze Engleska, Svajcarska i Japan sami, mozemo i mi.

Beogradjanin

pre 17 godina

U redu moze nezevisnost KIM ali onda moze i nezavisnost severnog dela KIM i nezavisnost Republike Srpske. Ako imaju pravo gradjani KIM da izglasaju nezavisnost onda to mogu i Srbi u Republici Srpskoj pa i u Severnom Kosovu i Metohiji. Be vidim zasto bi Albanci kao nacionalna manjina u Srbiji imali vece pravo od konstituivnog naroda u BIH.

Bob

pre 17 godina

Ovo je dokaz Evropske demokratije (citaj diktature). Demokratki je ako uradis kako ja kazem a sve ostalo je Milosevic i fasizam. Srbe u Bosni demokratski satreti a iz Kosova ih iseliti. Probudi se Srbijo, Evropa je novi Rajh. Zadnji cin kapitulacije bi bio ulazak u Evropu.

MK

pre 17 godina

Ako Kosovo dobije nezavisnost,eto demostarije sirom Srbije!Promena Vlade!I mozda cak pocetak novih konflikta na Balkanu.Zbogom demokratijo i evropo.

Dejan

pre 17 godina

Mislim da je krajnje vreme da Srbija dobije jednu demokratsku evroskepticnu stranku za sve one koji nisu za Seselja i ekipu, a kojima se najiskrenije gadi Evropa i njena politika prema Srbiji...

Veljko Jovanovic

pre 17 godina

Ipak je ovo dobro jer covek porazmisli pa shvati neke stvari... Recimo, postaje mi sve jasniji pokret za nezavisnost Teksasa, pa vecinsko raspolozenje stanovnika Baskije, pa zelje dominantne vecine zitelja Korzike, pa intencije hispanolingvalne populacije Kalifornije (nalupao sam se kao pravi diplomata)... I sve cemo njih podrzati, zar ne?

still chillin'

pre 17 godina

Neka...1 problem manje...Da smo pametni,sad bi se trgovalo,mogla bi se izvuci ogromna korist...Al,ne!Mi Srbi nesto volimo da bijemo izgubljene bitke,uopste ne umemo da gledamo u daljinu...

Test Subject

pre 17 godina

Za Test: Srbi su samo pokusali da kopiraju Hrvate koji su svoje "Albance" unistili i protjerali! Ne bih bio zacudjen da je Milosevic dobio "mig" da isto uradi, samo sto je to u ovom slucaju bilo navlacenje na tanak led!!!

Anonimni osmanlija

pre 17 godina

Stabilnost u regionu se ne postize otimanjem teritorije, otimacina sigurno ne donosi mir u regionu i mislim da ce se tek stvoriti nova zarista, Balkan ce za Turce (bez obzira kakva odluka bila) uvek biti deo teritorije i pitanje je samo vremena i geopolitickih prilika kada ce se ponovo vratiti tamo gde i pripada, pod okrilje matice. Pozdrav iz 19tog veka

Aleksandar

pre 17 godina

Koliko se ja secam, tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni, iz te iste Medjunarodne zajednice su dolazile izjave, kako nema promena granica ratnim akcijama na tlu nekadasnjih EX-SFRJ republika,nema promena granica etnickim ciscenjem, medjutim, ocigledno je da za nekoga ta pravila ne vaze!
Mislim da je ovaj nacrt, definitivno poraz demokraskih vrednosti.
Sadasnja slika na Kosmetu, gde od 280.000 predratnih Srba u Pristini i sadasnjih 8, koji sada zive u Pristini kao i svakodnevnih napada na Srbe, dovoljno govori da Srbi po nekima iz te Medjunarodne zajednice, ne trebaju da imaju najelementarnija ljudska prava.

Astr0mania

pre 17 godina

Ja se najiskrenije zalazem za ujedinjenu Evropu, to jest, ujedinjeni Balkan.
Da svi zajedno krenemo prema ekonomskom prosperitetu i da se odreknemo ekstremnog nacionalizma.
Kosova mora ostati multietnicko, Kosovo u kome ce svi njeni stanovnici iz svih etnickih grupa ziveti mirno, bezbedno, i u prosperitetu. Ostro usudjujem zasnovane na etnickim motivima.

Ne bih da raspravljam detaljno o politickom statusu Kosova.
Ipak, spomenuo bih da je medjunardno pravo jedno normativno pravilo koje se iz osnova bavi PONASANJEM DRZAVA. Imajuci u obzir drzavnu politiku Srbije prema Kosovu, masakr i torturu prema neduznim albanskim i ostalim nesrbima i proganjanje MILION Albanaca, kakvo pravo, pa i moralno, bi Srbija imala da silom vise od 90% nezadovoljnih gradjana Kosova vrati u njenom okrilju?? Ajde da kazemo da je medjunarodna zajednica resila da Kosovo ostane u Srbiji. Kakvu bi korist Srbija imala ot toga ako se prakticno celo stanovnistvo Kosova snazno usprotivi tom resenju i Srbiju ne smatra njenom domovinom???
Srbija je krsila medjunarodno pravo kad je ponizila narod Kosova cineci zlocine protiv covecanstva.

Za Kosovske Albance temelj Kosova mora biti njena multietnicnost. Njihova duznost ali i interes je da se zblize sa Srbima, kao i sa drugim etnickim grupama, i da zajedno grade demokratsko, ekonomski napredno i tolerantno gradjansko drustvo.