Srbiji loše ocene

Nemačka preduzeća u Srbiji dala lošu ocenu kvaliteta investicione lokacije, najslabiju u regionu, privredna situacija ipak bolja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.09.2006.

12:41

Default images

Nemačke spoljnotrgovinske komore i predstavništva nemačke privrede u zemljama centralne, istočne i jugoistočne Evrope prvi put su sproveli anketu među nemačkim preduzećima s ciljem da dobiju precizniju sliku investicione klime, a njeni rezultati objavljeni su kao posebna publikacija.

Srbija je dobila najslabiju ocenu u rubrici u kojoj su nemačka preduzeća ocenjivala kvalitet investicione lokacije. Na skali od jedan do šest Srbija je dobila ocenu 4,14, ispod Rusije i Rumunije, dok su najbolje prošle baltičke države, Češka i Slovačka.

Međutim, 49 odsto nemačkih firmi je privrednu situaciju u Srbiji ocenilo kao zadovoljavajuću i 15 odsto kao dobru, dok 36 odsto smatra da je privredna situacija u Srbiji loša. Skoro 15 odsto nemačkih preduzeća u Srbiji navodi da bi, ako bi počinjali opet, investirali radije u Kini ili u nekoj od novih članica Evropske unije.

Najbolje ocene Srbija je od nemačkih firmi dobila kada je reč o poreskim olakšicama za strana preduzeća i o raspoloživosti i kvalifikovanosti radne snage.

U sredini tabele je kada je reč o produktivnosti, delotvornosti uprave i pravnoj sigurnosti. Anketa je sprovedena u Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Sloveniji, baltičkim državama, Rusiji, Ukrajini, Rumuniji, Bugarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: