Nov način obračuna potrošačke korpe

Ministar trgovine Bojan Dimitrijević tvrdi da će ovogodišnja inflacija iznositi 9,3% i da bitnijih poskupljenja neće biti.

Izvor: B92

Petak, 15.09.2006.

14:59

Default images

Ministar je predstavio i novi način određivanja vrednosti potrošačke korpe, a prema njegovoj računici, za nju je sada potrebno tri puta manje novca nego pre pet godina. To, zapravo, govori o rastu standarda, smatra ministar. Statistika, međutim, pokazuje da svako deseto domaćinstvo u Srbiji mesečno potroši svega 8.000 dinara, što je dvostruko manje od minimalne korpe.

Od novih poskupljenja za sada je jedino izvesno da će cene lekova od oktobra biti veće za četiri odsto. Pominjana je i mogućnost da grejanje u Beogradu poskupi za 15 odsto.

Ministar kaže da Vlada neće dozvoliti nova poskupljenja komunalija u mestima gde su te usluge već poskupele tokom  godine.

Životni standard ubuduće će se meriti prema potrošačkoj korpi za tročlanu, a ne kao do sada, za četvoročlanu porodicu. Kako je objašnjeno, preuzet je kriterijum Svetske banke, koji, između ostalog, predviđa da čovek dnevno unese 2.280 kalorija.

U julu je za  minimalnu korpu, prema staroj metologiji, četvoročlano domaćinstvo trebalo da izdvoji 16.000 dinara, a prema novoj, tročlano od 10 do 13 hiljada dinara.

Opet prema statistici, najsiromašnija domaćinstva u 2003. godini trošila su 7.400 dinara mesečno, a u 2005 - 8.700 din. S duge strane, najbogatija domaćinstva 2003. godine mesečno su trošila 49.300 dinara, a prošle godine 66.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: