Branioci traže popis stanara

Hrvatski generali i branioci traže objavljivanje popisa srpskih povratnika koji će dobiti stanove.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.08.2006.

13:01

Default images

Reč je o 4.000 povratnika koji će, u sklopu Vladinog programa stambenog zbrinjavanja srpskih povratnika, dobiti stanove. Povod za ovaj zahtev jesu nove mere Vlade Hrvatske kojima bi trebalo da se reši stambeno pitanje Srba povratnika, a koje su naišle na otpor pojedinih srpskih i hrvatskih udruženja.

Igor Palija iz Srpskog demokratskog foruma smatra da je Vlada odlukom o stambenom pitanju Srba povratnika izvan područja od posebne državne brige, odnosno gradova u kojima nije bilo direktnih ratnih dejstava, ponovo pokazala da ima "krut i indiferentan odnos prema Srbima povratnicima": "Program predviđa niz mera kojima nije za cilj humano i pravično rešavanje izbegličkih patnji, već je u funkciji daljeg kažnjavanja povratnika i nanošenja novih nepravdi. Taj program zagovara takozvano ograničeno pravo na dom, gde povratnici moraju čekati još oko pet godina na izgradnju stana, a koji onda ne može preći u njihovo vlasništvo, već ga mogu koristiti samo kao najmoprimci, do svoje smrti i, što je jako bitno, ne mogu ih nasleđivati njihova deca".

Predlogu Vlade protive se i Hrvatski generalski zbor i Udruženje branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata "Podravka". Oni traže da se u sporne stanove ne useli nijedan povratnik koji je učestvovao u ratu, kao i da se javno objavi popis svih 4.000 srpskih povratnika koji bi trebalo da dobiju stanove.

Dva udruženja Vladi predlažu da na isti način osigura stanove i svim onim Hrvatima, hrvatskim braniteljima i članovima njihovih porodica, koji su izgubili svoju imovinu tokom rata, a do danas im nije osiguran adekvatan smeštaj. Vlada Hrvatske prošle nedelje je najavila da će država do kraja 2011. godine izgraditi 3.600 i kupiti još 400 stanova i na taj način rešiti stambeno pitanje povratnika. Na odluku Vlade burno su reagovali i gradonačelnici pojednih gradova u Hrvatskoj u kojima bi ti stanovi trebalo da se grade.

SDF: Vlada indiferentna

Srpski demokratski forum ocenjuje danas da je Vlada Hrvatske novim merama rešavanja stambenog pitanja povratnika pokazala da ima krut i indiferentan odnos prema Srbima povratnicima. "Predlog rešavanja stambenog pitanja na osnovu kog povratnici čekaju još pet godina na dom, mogu da ga koriste samo kao najamnici do svoje smrti i koji njihova deca ne mogu da naslede nema za cilj humano i pravedno rešavanje izbegličkih patnji, već je u funkciji kažnjavanja povratnika i nanošenja novih nepravdi", navodi SDF i dodaje da je simptomatično da u Hrvatskoj prevladava mišljenje da Srbi povratnici treba da imaju ograničeno pravo na dom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: