Prijava dobiti akcionara Hemofarma

Poreska uprava pozvala bivše akcionare Hemofarma da podnesu poreske prijave za ostvarenu kapitalnu dobit od prodaje akcija.

Izvor: B92

Sreda, 16.08.2006.

12:11

Default images

Kako se navodi u saopštenju, stopa poreza na kapitalnu dobit je 20 odsto, a poreski obveznici dužni su da u roku od 15 dana od prodaje akcija podnesu poresku prijavu. Kazne za neblagovremeno podnošenje poreskih prijava i navođenje pogrešnih podataka su od 5.000 do 50.000 dinara.

Uz poresku prijavu potrebno je doneti i dokaze kako su stečene akcije, potvrdu emitenta o nominalnoj vrednosti akcija i dokaz o prihodu od prodaje akcija.

Kovačević: Država nije dobar savetodavac

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević je rekao da država ne bi bila dobar savetodavac akcionarima vršačkog koncerna Hemofarm, kojima je pre dva dana isplaćeno oko 70 miliona evra od prodaje nemačkoj kompaniji Štada."Bolje opredeljenje je privatna institucija kojoj se plati za tu savetodavnu uslugu i dobije bolji savet".

Kovačević je predložio akcionarima da "sada kada imaju malo više novca, sumu podele i investiraju u delovima na više različitih strana, kako bi smanjili mogućnost greške".

On je kazao da zbog komplikovane i skupe procedure kupoprodaje hartija od vrednosti, koje je doneo usvojeni Zakon o investicionim fondovima, nema uslova za dolazak investicionih fondova u Srbiju: "U Sloveniji trenutno posluje više od sto raznih investicionih fondova, koji za klijenta posredno plasiraju novac bolje nego što bi on to činio, atakvi fondovi postoje i u u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori."

Vlahović: Akcionari Hemofarma neka kupuju nekretnine

Ekonomista Aleksandar Vlahović preporučio je malim akcionarima vršačkog "Hemofarma" da novac od akcija prodatih nemačkoj "Štadi" ulože u kupovinu nekretnina.

Na pitanje agencije Beta da li je država mogla da pruži neku pomoć malim akcionarima u opredeljivanju kako da iskoriste novac koji dobiju od prodaje akcija, bivši ministar za privredu i privatizaciju je rekao da je država jedino mogla da ih obučava za fazu akcionarstva u koju je stanovništvo Srbije ušlo bez prethodnog znanja šta da radi sa stečenim akcijama.

Vlahović smatra i da malim akcionarima "Hemofarma" ne treba savetovati da se uzdrže od kupovine trajnih potrošnih dobara, iako to povećava ličnu potrošnju, jer je, kako kaže, to ono što je ljudima potrebno.

On je kazao da akcionari, iako je sad atraktivno ulagati u kratkoročne državne hartije od vrednosti, ne bi trebalo da mnogo štede, jer "iako je kurs evra stabilan sada, neće se na tome zadržati".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: