150 godina od rođenja Tesle

Danas se navršava 150 godina od rođenja Nikole Tesle.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 10.07.2006.

07:54

Default images

Tim povodom na beogradskom aerodromu je otkriven spomenik Nikoli Tesli, a u Centru "Sava", u organizaciji Vlade Srbije, održana je svečana akademija.

Svečanom akademijom "Tesla - čovek koji je promenio svet" u beogradskom Sava centru obeleženo je 150 godina od rođenja velikog naučnika. Predsednik skupštine Srbije Predrag Marković istakao je pozdravljajući skup da "mora da se izvini u ime svih onih u Srbiji koji se samo u vreme godišnjica sete da treba da slave Teslin svet u kom žive".

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Nikola Hajdin najavio je da će se u oktobru u organizaciji SANU i vlade Srbije u Beogradu održati međunarodni skup o Nikoli Tesli.

Beogradski glumac Nebojša Dugalić oživeo je u dramskim minijaturama lik poznatog naučnika, dok je nastupom hora i orkestra Radio-televizije Srbije, rok grupe Vroom, Marka Nastića i Madam Piano, kroz spoj elektronske i klasične muzike, prikazana energija Teslinih pronalazaka.

Svečanoj akademiji su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, ministri u vladi Srbije, predstavnici diplomatskog kora u Beogradu i mnoge značajne ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije.

Spomenik na aerodromu

Na Aerodromu Nikola Tesla svečano je otkriven spomenik naučniku čije ime aerodrom i nosi. Spomenik, rad vajarke Drinke Radovanović, poklon je Elektroprivrede Srbije. Sem ministra rudarstva i energetike Radomira Naumova, koji je otkrio spomenik, svečanosti su prisustvovali ministri nauke Aleksandar Popović, kulture Dragan Kojadinović, pravde Zoran Stojković i drugi zvaničnici iz zemlje i inostranstva.

Ministarstvo odborane obeležilo je 150 godina od rođenja Tesle svečanošću u Domu Vojske Srbije. Jubilej je obeležen kratkim filmom o Teslinim dostignućima  i specijalnim dodatkom u listu Odbrana, uz ličku klapu i hor Stanislav Binički. Ministar odbrane Zoran Sranković rekao je da je Tesla premostio vekove i da je njegov doprinos vidljiv na svakom koraku.

Danas je počela prodaja zlatnog i srebrnog kovanog novca koji je Narodna banka Srbije izdala povodom 150-godišnjice rođenja Nikole Tesle. U novoj seriji je 1.000 prigodnih zlatnih kovanica od 10.000 dinara, 2.000 zlatnika od 5.000 dinara i 2.000 srebrnih kovanih novčića od 1.000 dinara.

Kompanija MultyAct iz Beograda je u saradnji sa EPS-om predstavila časopis "Srbija - Nikola Tesla", povodom 150 godina od rođenja tog naučnika. Časopis je štampan na srpskom i engleskom, u tiražu od 100.000 primeraka, i biće deljen u avionima i predstavništvima Jata u inostranstvu, na aerodromu Nikola Tesla i u vozilima beogradskih taksi-udruženja.

Spomenik na Nijagari

Prethodno je na Nijagarinim vodopadima, u Kanadi, gde je podignuta prva centrala na naizmeničnu struju po Teslinoj zamisli, otkriven spomenik tom naučniku, na inicijativu srpske Crkveno-školska opštine Sveti Georgije u Nijagari. Aleksandar Pantelić, iz te opštine, ocenio je da ne postoji bolja lokacija za Teslin spomenik od Nijagarinih vodopada. "Mi smo mu podigli spomenik, možda ne velik kao njegova dela, ali ipak dostojan njega. I to na ovoj lokaciji, a ne verujem da postoji bolja za spomenik Tesli, jer je to mesto i istorijski vezano za Teslin rad", kaže on. 

Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić je, govoreći o značaju Nikole Tesle, okupljenima u Nijagari, rekao: "Naš Nikola je 21. maja 1892. u Beogradu rekao: 'U meni ima nešto što može biti i obmana, kao što češće biva kod mlađih i oduševljenih ljudi, ali ako budem srećan da ostvarim neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako sve moje nade budu ispunjene, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina", rekao je Parivodić.

Svečanost u Smiljanu

U Smiljanu, kod Gospića, rodnom mestu Nikole Tesle, jutros je održana centralna svečanost obeležavanja 150. godišnjice njegovog rođenja. Svečanosti, pod pokroviteljstvom Sabora Hrvatske, koji je ovu godinu proglasio godinom Nikole Tesle, prisustvovali su šef države Stjepan Mesić, predsednik Sabora Vladimir Šeks i premijer Ivo Sanader, ali i predsednik Srbije Boris Tadić.

Stjepan Mesić je izjavio da Tesla pripada svim narodima i svim zemljama. "Tesla je u pravom smislu reči bio i ostao građanin sveta", rekao je Mesić.

Boris Tadić je rekao da on i Mesić, poput Tesle, imaju posebnu odgovornost jer treba da sprovedu vizije svojih naroda na putu približavanja Evropi. "Sve njegove reči u prošlosti, reči koje su sagledavale budućnost, ali i njegova dela, ukazuju na neophodnost posebne odgovornosti, naročitio uzimajući u obzir i prošlost, ne uvek slavnu na ovim prostorima", rekao je Tadić.

U Smiljanu je otvoren i multimedijalni centar u kom je izložen deo Teslinih naučnih radova i patenata, a preuređena je i njegova rodna kuća, u kojoj su izloženi dokumentarna građa o životu tog naučnika i replike i modeli njegovih izuma.

U Smiljanu će biti otkriven i spomenik Nikoli Tesli, a u Gospiću se otvara i fakultet koji će nositi ime naučnika koji je najveći deo svog života proveo u SAD.

Preuređena je i pravoslavna crkva svetih Petra i Pavla, u kojoj je kao pravoslavni sveštenik službovao Teslin otac Milutin. Danas je u toj crkvi služena liturgija kojoj su prisustvovali predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

"Čovek koji je izumeo XX vek"

Premijera predstave Ljubièasta vatra, sinoæ u Narodnom pozorištu (Fonet)
Londonski Indipendent u članku dužem od dve strane, pod naslovom "Čovek koji je izumeo XX vek", piše o Nikoli Tesli. "Taj ekscentrični balkanski naučnik, čiji su izumi promenili svet, konačno dobija zasluženo priznanje i kod kuće", piše list i navodi da je Tesla u autobiografiji napisao da se ponosi svojom hrvatskom domovinom i srpskim poreklom, prenosi BBC.

"U Srbiji i Hrvatskoj biće organizovan niz svečanosti, ali i radionica koja će podsetiti na Teslin život i rad. Sećanje na velikog i dugo zanemarenog zemljaka pozdravlja se i kao prva prilika da dva naroda prekinu često krvavu istoriju i počnu da slave svoje zajedničko nasleđe", piše Indipendent.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: