EK: Reformisati produkciju vina

Evropska komisija predlaže radikalan preokret u brižno negovanom evropskom sektoru produkcije vina.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.06.2006.

11:23

Default images

Potez Evropske komisije, koji zvanično treba da bude objavljen danas, treba da omogući dugoročno preživljavanje vinogradara koji posrću pred konkurencijom Čilea, SAD i Južne Afrike. Cilj plana je da evropska vina, čija prodaja opada, kupcima budu učinjena privlačnijim, a podrazumeva i gašenje skoro šestine evropskih vinograda radi eliminisanja viška vina koje niko neće da kupi.

Komisija predlaže neutralisanje proizvodnje vina niskog kvaliteta tako što će vinogradarima biti plaćeno oko dve milijarde evra tokom narednih šest godina za uništavanje 400.000 hektara vinograda.

Plan predviđa i regulaciju često nejasnih pravila etiketiranja i proizvodnje vina, što bi trebalo da pomogne kupcu da lakše vidi šta kupuje.

Početkom meseca, EU je odlučila da na stotine miliona boca italijanskog i francuskog vina destiliše u industrijski alkohol ili biološko gorivo kako bi sprečila obaranje cena zbog ogromne ponude. Taj potez izvukao je iz budžeta EU oko 131 milion evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: