O socijalnom osiguranju sa Srbijom

Crnogorska ministarstva rada i zdravlja pripremila su predlog sporazuma o socijalnom osiguranju između Crne Gore i Srbije.

Izvor: B92

Nedelja, 18.06.2006.

13:34

Default images

Time bi se regulisala životna pitanja građana obe države. Kako prenosi podgorička "Pobjeda", u Ministarstvu rada i socijalnog staranja očekuju da će i Srbija, pošto je priznala nezavisnu Crnu Goru, "pokazati interes za prioritetno rešavanje" pitanja isplate penzija, zdravstvenog osiguranja i sve drugo što se tiče statusa građana u dve države.

Prema crnogorskom predlogu sporazuma o socijalnom osiguranju, građani Crne Gore koji su pravo na penziju i druga prava iz penzijskog sistema stekli u Srbiji "uživaće potpunu zaštitu i ostvarivati ta prava" i u samostalnoj Croj Gori. Fond penzijskog osiguranja Crne Gore isplaćuje penzije za 1.558 penzionera koji imaju prebivalište u Srbiji, a srpski fond penzijskog osiguranja isplaćuje oko tri hiljade penzionera u Crnoj Gori.

Predlog sporazuma je dostavljen Vladi Crne Gore, koja treba da ga prosledi Vladi Srbije.Crna Gora je nedavno preuzela isplatu za više od tri hiljade vojnih penzionera, čije je penzije do sada isplacćivala državna zajednica.

Zahtev za otvaranje konzulata u Lovćencu

Udruženje Crnogoraca Srbije Krstaš podnelo je zvaničnu inicijativu Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore za otvaranje konzularnog predstavništva te države u mestu Lovćenac, u Vojvodini.

Kako se navodi u tekstu inicijative koji je dostavljen agenciji Beta, "Krstaš" je inicijativu podneo u ime desetine hiljada državljana Crne Gore koji žive u Vojvodini i u ime hiljada građana Lovćenca, "jedinog mesta u celoj crnogorskoj dijaspori gde je crnogorsko stanovništvo većinsko". Prema poslednjem popisu stanovništva, u mestu Lovćenac živi oko 62 odsto Crnogoraca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: