Uzrok smrti bebe narednih dana

U narednih nekoliko dana biće poznati rezultati obdukcije tela desetomesečnog dečaka iz Kasidola.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 17.05.2006.

07:56

Default images

On se ugušio prošlog petka u sanitetu požarevačke bolnice. Nalazi bi trebalo da pokažu tačan uzrok smrti i da daju odgovor na pitanje da li je dete bilo u kritičnom stanju i da li je uz pratnju zdravstvenog osoblja bila potrebna i lekarska pratnja.

Dečakova rodbina tvrdi da je do tragičnog ishoda došlo zbog toga što zdravstveni radnici nisu znali da mu pruže adekvatnu pomoć. Dete je primljeno na Dečje odeljenje požarevačke bolnice u petak ujutro, zbog dečjeg frasa i visoke temperature. Bezuspešno je lečeno čitavog dana. Kada je dobilo modre pečate po telu, rešili su da ga odvezu za Beograd, kaže majka, Milena Petrović. U pratnji deteta sanitetom nije bilo lekara-anesteziologa: "Ceo dan sam tražila, više puta, da ide za Beograd, i moj muž i svekar. Nisu hteli da me prime u sanitet, skoro su hteli da pobegnu za Beograd od nas. Da ih ja nisam videla na vratima da ulaze u sanitet, ne bih ni videla da su odišli". Dete nisu hteli da prebace u sanitet, sve dok se ne plati boravak u bolnici za taj dan, kaže majka: "Da im se plati 3.090 dinara, da bi pustili dete sa odeljenja u sanitet. Mihajlo je bio potpuno zdrav, ni temperaturu nije imao...".

Baka deteta, Marija, tvrdi da se dečak ugušio zbog toga što zdravstveni radnici koji su bili u sanitetu nisu znali da mu nameste tubus, pomoću kojeg je disao. Dečak je smešten u sanitet u pratnji dve medicinske sestre sa pedijatrije, bez pratnje anesteziologa i dežurnog pedijatra.

Posle ovog događaja direktor Zdravstvenog centra Požarevac suspendovao je  dežurnu doktorku, načelnika pedijatrije i anesteziologa i aktivirao komisiju za unutrašnji nadzor. Nakon toga upravnik bolnice u koju je dete primljeno, dr Aleksandar Matić, podneo je ostavku. Dr Matić kaže za B92 da je komisija juče ceo dan provela u bolnici, kao i da su svi odgovorni dali izjave.

Baka dečaka rekla je da je dete u petak ujutru dobilo dečji fras i da je s visokom temperaturom dovedeno u bolnicu, a da su lekari tek uveče rešili da ga pošalju u Beograd. Ona kaže i da će porodica tražiti rezultate obdukcije sa VMA. Kako B92 saznaje, obdukcija tela je već obavljena, a u narednih nekoliko dana biće poznati kompletni rezultati.

"Baš ih briga za pacijente"

Psihijatar zaposlen u požarevačkoj bolnici, dr Vojin Kuzmanović, smatra da za tragičan ishod i činjenicu da je dete poslato za Beograd sanitetom bez pratnje lekara nisu krivi dežurni lekari, već uprava centra: "Mislim da su najodgovorniji kompletna uprava Medicinskog centra, uključujući i generalnog direktora, i finansijskog direktora, s obzirom da su loše organizovali rad dežurnih službi. Pola godine unazad pokušavamo da im objasnimo da se sa smanjenim brojem lekara u dežurstvu mogu za pacijente desiti fatalne posledice. Očigledno je da ih je najmanje briga za pacijente, da su postali veliki menadžeri u medicini i da o pacijentima ne razmišljaju".

MZ: Beba preminula i pored mera oživljavanja

Inspekcijskim nadzorom u Zdravstvenom centru Požarevac utvrđeno je da je kod bebe koja je umrla prilikom transporta saniteskim vozilom iz tog centra ka Beogradu bila postavljena sumnja na sepsu i da je, i pored primenjenih mera oživljavanja u vozilu dete preminulo, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Srbije.

Ministarstvo u saopštenju navodi da je posle nadzora konstatovano da se radilo o naglom razvoju veoma teške kliničke slike bolesti, sa pomućenjem svesti. "Postavljena je sumnja na sepsu i organizovan je prevoz bolesnika iz Požarevca za Beograd. Pedijatar je telefonom obavestio Univerzitetsku dečiju kliniku u Tiršovoj o nameravanom transportu bolesnika za Beograd", navodi se u saopštenju.

Anesteziolog je, kako se dodaje, obezbedio mogućnost da se primenjuje sve vreme transporta potpomognuto disanje. "Prevoz je organizovan opremljenim sanitetskim vozilom u pratnji dve medicinske sestre. U toku transporta, uprkos merama oživljavanja, došlo je do smrtnog ishoda bolesti", navodi se u saopštenju.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević je ranije danas rekao da ne želi da govori o tome da li je prilikom transporta bebe ispoštovana procedura dok se ne završi istraga o tom slučaju.

Na konferenciji za novinare u Ginekolokško-akušerskoj klinici "Narodni front" Milosavljević je rekao da je u bolnici u Požarevcu, u čijem vozilu se na putu ka Beogradu dečak ugušio, izvršen unutrašnji nadzor, da je spoljni nadzor u toku, kao i da se očekuju rezultati obdukcije koja je urađena na Vojno-medicinskoj akademiji. On je ocenio da bi, dok ne budu gotovi rezultati istrage, bilo neozbiljno da govori da li je u tom slučaju poštovana procedura prilikom prevoza bolesnika.

Ministar je kazao da bi rezultate kontrole i obdukcije trebalo sačekati pre donošenja bilo kakvih zaključaka i zbog toga što i kada se ispoštuju precizne procedure za transport bolesnika, nekada dogodi da pacijent umre "i kod nas i u svetu". Ministar nije mogao da precizira kada će biti gotovi rezultati obdukcije pošto ona podrzumeva i analize na koje se može čekati više dana.

Milosavljević je odbacio tvrdnje da u vozilu u kom je bio dečak nije bilo lekara zato što je sistematizacijom smanjen njihov broj u požarevačkoj bolnici, naglašavajući da u svakoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji ima dovoljno medicinskog osoblja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: