"Vratiti imovinu SPC u Slavonijii"

SPC traži vraćanje 1.700 jutara zemlje u istočnoj Slavoniji i zgradu u Dalju. Župan Bubalo obećava pomoć.

Izvor: B92

Sreda, 10.05.2006.

20:23

Default images

Episkop osječkopoljski Lukijan kaže da bi zgrada u Dalju poslužila kao muzej: "Imamo vrijedne sakralne umjetnine koje se nalaze izvan Hrvatske budući da nemamo odgovarajući prostor za njihovo čuvanje", kaže on i skreće pažnju na ikonostas koji se sada nalazi u Sremskim Karlovcima. Reč je o ikonostasu starom 200 godina, u vlasništvu eparhije, u čijem je sedištu - Dalju bio do Drugog svetskog rata.

Episkop je zamolio župana osječko-baranjskog Krešimira  Bubala da pomogne u rešavanju problema povrata imovine Srpske pravoslavne crkve, te da finansijski pomogne završetak obnove eparhijskog doma u Dalju koji će ove godine navršiti 300 godina.

Župan Bubalo istakao je da "Županija pomaže u obnovi i katoličkih i pravoslavnih crkava i drugih sakralnih objekata" te da je u protekle dve godine u obnovu pravoslavnih objekata uloženo oko 1,5 miliona kuna. Županija će i dalje finansijski pomagati obnovu pravoslavnih crkava i ostalih sakralnih vrednosti "prema mogućnostima i prioritetima koje odredi pravoslavna crkva".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: