BiH: Obrazac zločina

Danas je nastavljena rasprava pred Međunarodnim sudom pravde po tužbi BiH protiv SRJ/SCG za genocid.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.04.2006.

16:20

Default images

Zastupnici BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu tvrdili su da se odgovornost SRJ za genocid nad nesrbima tokom rata u Bosni može dokazati na osnovu obrasca i raširenosti zločina koji su počinjeni. Zastupnik BiH, američki profesor Tomas Frenk rekao je da za dokazivanje genocida nije potreban direktan dokaz o nameri vlasti u Beogradu da delimično ili potpuno unište Muslimane i Hrvate.

On je naznačio da se takva namera može izvesti iz istovetnog načina na koji su zločini nad bosanskim Muslimanima i Hrvatima činjeni, u okviru široko rasprostranjene i organizovane kampanje etničkog čišćenja čiji je cilj bilo stvaranje isključivo srpskih teritorija.

Predstavnica BiH Brižit Stern govorila je o silovanjima nesrpskih žena za koja je tvrdila da su bila planirana kao deo te kampanje.

Bosanski zastupnik Fon van den Bizen naglasio je da je jedan od dokaza da je genocid počinjen i to što je etnička struktura BiH promenjena ratom u kojem su Muslimani bili najveće žrtve.

Završni argumenti BiH trajaće do 24. aprila, a SCG će uzvratiti od 2. do 9. maja. Sudije će se zatim povući da donesu presudu, za šta će im trebati više meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: