Kome verovati?

U „Crnoj Reci“, pravoslavnom rahabilitacionom centru za pomoć narkomanima na Mokroj gori pre nedelju dana dogodio se incident.

Izvor: B92

Petak, 07.04.2006.

16:22

Default images

Naime, Željko Vasić, austrijski državljanin, tvrdi da ga je brutalno pretukao upravnik Centra, protojerej Branislav Peranović, kada je došao po svog sina koji je tu boravio dve nedelje. S druge strane, Peranović, poznat i po tome da je pre deset godina napustio vranjsku eparhiju i vladiku Pahomija kad je prijavljeno prvo zlostavljanje, kaže da to nije tačno, već da su Vasića pretukli štićenici koji se leče.

Željko Vasić s porodicom živi u Beču, a na Mokru Goru u rehabilitacioni centar za pomoć narkomanima „Crna reka“, svog sina je doveo 18. marta. Dvadesetčetvorogodišnji mladić se tamo nije uklopio, jer kako kaže, trpeo je fizičku i psihičku torturu. S druge strane, upravnik Branislav Peranović za B92 kaže da ne može biti govora ni o kakvoj torturi i navodi da su samo prošle godine imali oko 120 štićenika i da sa svim roditeljima imaju odličan odnos.

Međutim, prava drama je nastala kad su 1. aprila roditelji došli u Centar po sina. Otac mladića, Željko Vasić tvrdi da ga je pretukao upravnik protojerej Branislav Peranović sa štićenicima, samo zato što je tražio priznanicu da je njegov sin tu boravio dve nedelje i da se vrati 200 evra, jer je za mesec dana boravka platio 400 evra.

S druge strane, upravnik Centra Branislav Peranović kaže da to nije tačno, već da su ih napali isprovocirani štićenici, a da je on pokušao da ih razdvoji: „Kad smo tražili priznanicu i pola pare, on je reagovao brutalno. Izgubio je svaku kontrolu, počeo je nekontrolisano da bije moju suprugu, mene i sina. Rekao je pobiće nas i opsovao majku cigansku. Priskočili su svi ostali narkomani, udarali su nas rukama, nogama i čime su stigli.“

"Bili su vrlo nervozni i majka njegova i otac njegov. I oni su u stvari bili krajnje neprijatni. Ja sam bio normalno, profesionalno obazriv. Istina da su oni govorili o nekom novcu. Mi nemamo cenu boravka ovde, mi imamo preporuku da ko može plati, jer jednostavno postoje troškovi koje mi moramo da pokrijemo. I tu smo se i razišli, na kraju sam ih izbacio, rekao sam – odlazite odavde! Krenuli su i dalje su nešto gunđali, galamili. Neko od narkomana im je rekao, ajde zaveži više, prekini, dosta više tvoje galame, beži odavde. I onda su oni uputili, pre svega supruga a onda i muž, uputili su uvrede narkomanima. I tada sam ustvari ja i video da veliki broj naših štićenika, izvinjavam se što sam rekao narkomana, trči prema njima. Njegova supruga je dobila neke šamare, a on je dobio ozbiljne batine, više puta je udaren. Svestan sam da sam odgovoran kao upravnik ovog centra što nisam sasvim vladao situacijom, međutim, to se zove stapedo. On je dobio batine vređajući narkomane, i mene je vređao. Ovo se završilo ovako kako je, žao mi je zbog njihovog stradanja, ali sve je moglo da se završi još mnogo gore“.

Branislav Peranović kaže da je znao da će biti raznih iskušenja, ali da mu nije palo napamet da će biti iskušenja od strane roditelja. Kaže da, do ovog događaja, nikad nije bilo problema, ali da je sada sve na policiji koja sprovodi istragu.

S druge strane, Željko Vasić, koji je imao potres mozga i mnogobrojne povrede rekao je da će tužiti upravnika i centar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: