BiH vs SCG: Danas o istočnoj Bosni

Zastupnici BiH tvrde da su vlasti u Beogradu u proleće 1992. učestvovale u planskom etničkom čišćenju muslimana u istočnoj BiH

Izvor: B92

Četvrtak, 02.03.2006.

12:38

Default images

Zastupnica Bosne i Hercegovine Lora Doban rekla je da su JNA, snage bosanskih Srba i paravojne snage iz Srbije, uključujući formacije Željka Ražnatovića i Vojislava Šešelja, sprovele sistematske i koordinirane akcije proterivanja muslimana iz opština Bijeljina, Foča, Zvornik, Višegrad, Bratunac, Vlasenica.

"Sve akcije su sprovedene po istom obrascu. Prvo bi JNA naoružavala Srbe, a zatim bi s paravojnim jedinicama iz Srbije zauzimala mesta, ubijajući, pritvarajući i proterujući muslimansko stanovništvo", rekla je Lora Doban.

Drugi zastupnik BiH, američki profesor Tomas Frank, zatim je dokazivao da je vođstvo bosanskih Srba i Jugoslavije, sprovodeći taj plan, imalo genocidnu nameru, da muslimane uništi kao etničku grupu. "Postojanje genocidne namere je jedini zaključak koji se može izvesti ako se ima u vidu obim počinjenih zločina tokom sprovođenja plana, čiji je autor bila Jugoslavija", rekao je Frank pozivajući se na činjenice utvrđene pred Haškim tribunalom, između ostalog i priznanje Biljane Plavšić.

Proces u haškoj Palati mira se nastavlja.

Poziv institucijama RS da se suprotstave tužbi

Klub delegata srpskog naroda u Veću naroda Republike Srpske pozvao je sve institucije tog entiteta da učine sve da se zaustavi proces po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

U saopštenju koje je potpisala predsednica kluba Desanka Rađević, podseća se da je tužbu podigao samo jedan od dva entiteta BiH, odnosno Federacija BiH, dodajući da su sva tri naroda u BiH tokom prošlog rata "pretrpela ista ili slična stradanja". Kaže se i da tužba nije pokrenuta protiv Hrvatske, iako je njena regularna vojska ratovala u BiH, naročito protiv Bošnjaka.

Klub delagata srpskog narodna navodi da podnosiocima tužbe nije važna ratna odšteta, nego ukidanje Republike Srpske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: